Kohteliaisuus ei satu

Bussipysäkin suuressa mainostaulussa kaunis, hoikka nainen näyttää hyvältä. Hän hymyilee. Käännyn kaverini puoleen ja kysyn, mitä mieltä hän on vaatteista. Ei kuulemma pukisi päälleen, ei ole hänen tyyliään. Niin, ehkä näin tarkemmin katsottuna paidan kuviokin on vähän outo. Kaverini jatkaa, että naisen hiukset on kyllä kadehdittavan upeat. Sipaisen vaistomaisesti hiuksiani, pitäisi värjätä hiukset.

Jatkuvasti näemme ympärillämme erilaisia mainoksia ja median esittelemiä staroja, jotka hipovat täydellisyyttä. Ammattilaiset hääräävät kauniiden ihmisten takana loihtien meikit ja hiukset, tarjoillen viimeisimmät muotiluomukset ylle. Photoshop viimeistelee ihanuuden. Me näemme näitä näyttäviä ihmisiä mediassa ja mainoksissa jatkuvasti. Pystymme myös lokeroimaan heidät muutamassa sekunnissa; tyylikäs, trendikäs, sportti, räväkkä, rokki….

TV:n, leffojen ja mainosten ihmisiä on helppo ihailla ja arvostella. Sanat kumpuavat kuin itsestään. Tykkään, arvostan, ihailen, kammoan, inhoan, vihaan. Media pyörittää ympärillämme ihannekuvia, joihin olemme jo niin tottuneet, että unohdamme kyseenalaistaa asioita. Miten ihmisten ulkonäköä pitäisi ja saisi kommentoida? Millaisia kommentteja sinä haluaisit kuulla ulkonäöstäsi? Entä miten sinä kommentoit muiden ulkonäköä?

Tietynlaisen ulkonön tavoittelu ja ympäristön luomat ihannekuvat voivat aiheuttaa liiallista itsensä tarkkailua ja arvostelua. Oma kritiikki voi nakertaa itsetuntoa, mutta lisäksi saamme pelätä kommentointia muilta. Sosiaalinen media voi olla myös raaka paikka, jossa ulkonäköpaineet ovat huipussaan. Netissä kommentointi on helpompaa, kun usein voi myös piiloutua nimimerkin taa. Tulee sanottua asioita, joita ei välttämättä sanoisi kasvotusten, hyvässä ja pahassa. On helppo kommentoida ystävän kuvaan, että näytätpä ihanalta! Miksi se on niin vaikeaa kasvotusten?

Jos kohteliaisuuksien sanominen ja vastaanottaminen on hankalaa, on toinen äärilaita paljon helpompi. Kuinka helppoa on kommentoida ohikulkevasta tytöstä, että olipa rumat housut tai hirveät hiukset. Netissä pyörivään kuvaan voi helposti heittää ala-arvoisen ja todella loukkaavan kommentin. Miehiä on yhtä helppo kritisoida kuin naisia; hyi mitkä kengät, onpa tyylitajuton. Olispa kuuma mies jos vähän treenais. Sosiaalisessa mediassa unohdamme, että kommentteja lukee ruudun toisella puolella oikea ihminen. Ohi kulkeva henkilökin saattaa kuulla puolittain vitsiksi tarkoitetun heiton ja loukkaantua.

Me kaikki syyllistymme ajoittain arvostelemaan ulkonäköä, joko omaamme tai toisten. Mitä jos ottaisimme toisenlaisen asenteen ja heittäisimme vanhat mallit ikkunasta ulos. Ajattele aamulla peiliin katsoessasi, että okei, tänään on finni poskessa tai hirveät silmäpussit – ei se mitään, hiukset näyttää hyvältä ja olenhan minä aika hemmetin hyvä tyyppi.

Anna hyvän mielen kiertää ja sano jokaista suusta lipsahtanutta kritiikkiä kohden kaksi kohteliaisuutta tutuille tai tuntemattomille. Kohteliaisuus ei satuta, vaan saa hyvää aikaan. Jos tartut haasteeseen, takaan, että se saa sinut hymyilemään. Ja hymyilevä ihminen se vasta on kaunis.

Johanna/ Nuorten Exitin vapaaehtoinen