Kesä lähestyy ja kesätyöt alkavat monella, onnea just sulle jos olet aloittamassa uudenlaista arkea! Kesätyöpaikka on hieno mahdollisuus päästä tienaamaan rahaa ja opettelemaan työelämää ja sen kulttuuria. Nyt onkin hyvä aika muistuttaa siitä, että jokaiselle kesätyönsä aloittavalla nuorella on oikeus turvallisuuteen omassa kesäduunissaan.
Vastuu seksuaalisesta häirinnästä on aina tekijällä
Joskus seksuaalista häirintää voi olla vaikea tunnistaa. Usein ne ovat tilanteita, jotka pitävät sisällään epätoivottua seksuaalissävytteistä vihjailua, kommentointia tai koskettelua. Seksuaalinen häirintä loukkaa toisen seksuaalista itsemäärämisoikeutta ja sillä voi olla pitkäkestoisia seurauksia esimerkiksi kehonkuvaan, minäkuvaan tai arjen hyvinvointiin. Häirintä voi myös täyttää rikoksen tunnusmerkkejä.
On hyvä muistaa, ettei häirintä ole kokijan syytä eikä mikään oikeuta seksuaaliseen häirintään.
Seksuaalinen häirintä ei kuulu työpaikalle
Moni nuori työllistyy kesällä erilaisiin tehtäviin esimerkiksi palvelualoille. Siksi onkin tosi harmillista, että esimerkiksi Ammattiliitto Pamin mukaan vuonna 2020 tehdyssä kyselyssä yli 70% alle 25 -vuotiaista nuorista on kokenut työssään seksuaalista häirintää. Näin ei pitäisi missään nimessä olla.
Jokaisella meistä on oikeus tehdä työtään rauhassa, ilman seksuaalisävytteisiä vihjailuja, katseita tai kosketusta. Mikään epäasiallinen käytös tai puhe ei kuulu työpaikalle eikä sitä tarvitse kenenkään työntekijän sietää. Oli rooli, ikä tai sukupuoli mikä hyvänsä.
Työpaikan täytyy olla turvallinen tila jokaiselle
Jos koet seksuaalista häirintää työpaikalla, kerro siitä esihenkilölle. Työturvallisuuslaissa on erikseen määritelty, ettei työpaikalla saa olla häirintää tai epäasiallista kohtelua. Työnantajalla on velvollisuus ehkäistä häirintää ja päävastuu häirintään puuttumisessa. Esihenkilön kuuluu siis reagoida häirintätilanteen tullessa ilmi. Esihenkilön toimenpiteiden lisäksi on tosi tärkeää, että koko työyhteisö osoittaa teoillaan, ettei häirintää hyväksytä tai vähätellä.
Älä jää asian kanssa yksin
Usein tilanteessa auttaa, kun saat kerrottua siitä jollekin läheiselle tai muulle luotettavalle henkilölle. Voitte yhdessä miettiä, miten asiassa voisi edetä. Ennen kaikkea saat jaettua mieltäsi askarruttavan ja painavan asian toisen ihmisen kanssa.
Voit ottaa yhteyttä myös meille Nuorten Exitiin, jos lähipiiristäsi ei löydy henkilöä, jonka kanssa asiasta olisi helppo puhua. Voit varata meille ajan kahdenkeskiseen tukitapaamiseen tai kirjoittaa nettikirjeen, mikä sinulle sopii parhaiten.
Nuorten Exit toivottaa kaikille opettavaisia, kokemusrikkaita ja turvallisia kesätyöpäiviä!
Vuolle Tyttöjen Talo on listannut toimintaohjeita seksuaalisen häirinnän tilanteissa, käy ihmeessä lukemassa.
Työpaikalla ilmenevästä seksuaalisesta häirinnästä voi tutustua lisää Työturvallisuuslaitoksen nettisivuilla.