Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Onko aikuisen ja alle 18-vuotiaan sokerideittailu ok?

Sokerideittailu tarkoittaa jotakin vastiketta vastaan tapahtuvaa ”seurustelua”, tapailua tai ajanviettoa. Raja sokerideittailun ja vastikkeellisen seksin välillä on joskus hankalaa hahmottaa. Esimerkiksi sokerideittailu-tilanteissa voi olla myös seksuaalisia tekoja. HUOM! Vastineen tarjoaminen seksuaalisesta teosta alle 18-vuotiaalle on rikos.

Alaikäisen ja aikuisen ”sokerideittailu” ei ole ok, sillä tilanteessa on aina epätasavertainen valta-asetelma

Tilanteessa aikuinen tietoisesti kaltoinkohtelee nuorta. Vain aikuisten välisestä sokerideittailusta voi puhua sokerideittailuna. Aikuinen ei saa ehdottaa tai lähteä mukaan alaikäisen ehdottamaan sokerideittailuun. Vastuu on aina aikuisella. Aikuisen tehtävä on turvata nuoren kasvu ja kehitys, ei käyttää nuoren vähäisempää elämänkokemusta, uteliaisuutta tai heikkoa asemaa omiin rikollisiin tarpeisiinsa.

Mikä valta-asetelma?

Vastineen tarjoajalla on usein enemmän valtaa päättää mitä tilanteessa lopulta tapahtuu ja sokerideittailu-tilanteet saattavat muuttua nopeastikin sellaiseksi mistä ei ole ennalta sovittu. Esim. itsellä voi olla ajatus sokerideittailusta ajanviettona ja toisella saattaakin olla ihan erilainen tavoite, kuten seksi. Tahtomattaan voi ajautua sellaiseen tilanteeseen, mitä ei oikeasti haluaisi.

Muutama juttu pohdittavaksi..

Miksi aikuinen haluaa hengata alaikäisen nuoren kanssa ja antaa siitä vastineeksi vaikkapa rahaa, lahjoja tai muuta?

Onko tällaisella aikuisella puhtaat jauhot pussissa?

Mitä jos sokerideittailu tuntuu hyvältä tavalta saada rahaa?

Silloin olisi hyvä pohtia taustalla olevia syitä turvallisen aikuisen kanssa. Voiko taustalla olla esimerkiksi yksinäisyyttä, positiivisen huomion tavoittelua, poissaolevat vanhemmat, aiemmat omia rajoja rikkovat kokemukset tai tarve ylimääräiselle rahalle merkkivaatteiden ostamiseen?

Herättikö kirjoitus sussa ajatuksia tai kysymyksiä? Tuu juttelee!

Nuorten Exitin chat tiistaisin klo 16-19. Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa milloin vain.

Jaa somessa: