Vastaamme Kysy ja Lue -palstalla koulu- ja nuorisotalovierailuilla esitettyihin kysymyksiin. Verkon kautta saa meihin yhteyden chatissa, chat on auki tiistaisin klo 16-19. Chatin löydät sivun alalaidasta.

Muita auttavia tahoja

 

Alkoholin ja seksin yhdistys ja siitä seuraava kaltoinkohtelu24.05.2019
Kiitos viestistäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteisiin voivat myös liittyä alkoholi tai muut päihteet. Päihtyneenä oleminen ei kuitenkaan ikinä tee seksuaalisesta kaltoinkohtelusta hyväksyttyä, tai vähemmän haitallista tekoa! Teon vakavuuden kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, oliko kaltoinkohtelua kokenut päihtynyt. Myöskään kaltoinkohtelua tehnyt ei voi vedota omaan päihtymykseensä vähentääkseen vastuuta teostaan ja sen vakavuudesta. On tärkeää muistaa, että jos toinen on hyvin päihtynyt (esimerkiksi sekava, poissaoleva, sammumispisteessä tai muuten tiedottomassa tilassa) hänelle ei saa ikinä tehdä mitään seksuaalisia tekoja. Tällöin kyseessä on automaattisesti seksuaalinen kaltoinkohtelu, sillä toinen osapuoli ei tässä tilassa kykene antamaan selkeästi suostumustaan seksiin. Seksi vaatii aina yhteistä kommunikointia ja sen varmistamista, että kaikki osapuolet ovat tilanteessa koko ajan mielellään mukana ja nauttivat. Päihtyneenä tämän varmistaminen voi olla hankalaa, sillä päihteet turruttavat aistimuksia, tunteita ja heikentävät reagointikykyä. Jos omia rajoja on rikottu päihtyneenä, on aivan yhtä oikeutettu tukeen ja apuun, yksin ei kannata jäädä. <3 Aiheesta voi tulla puhumaan esimerkiksi Nuorten Exitin chattiin.

Miten päästä pois tilanteesta jossa voi tapahtua esim. raiskaus tai jotain muuta seksuaalista hyväksikäyttöä?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun (esim. raiskaus tai hyväksikäyttö) tilanteet uhkaavat usein ihmisen sisäistä turvallisuudentunnetta. Tällaisessa uhkaavassa tilanteessa ihmisen hermosto reagoi joko taistelemalla, pakenemalla tai lamaantumalla. Kyseessä ei ole oman tahdon alainen toiminta, vaan hermoston itsenäinen toiminta. Ihminen ei siis voi valita tätä hermoston reagointitapaa ennakkoon, joten voi olla mahdotonta ennustaa minkälainen oma reaktio tilanteessa olisi. Voi olla niin, että vaikka arkisissa tilanteissa osaisi jämäkästi kieltäytyä ja puolustaa omia oikeuksiaan, niin uhkaavassa tilanteessa lamaantuukin täysin, sillä hermosto reagoi niin. Se on tavallista, eikä paikalleen jähmettyminen ja lamaantuminen ikinä oikeuta ketään kaltoinkohtelemaan toista. Turvataitoja on kuitenkin todella tärkeää harjoitella, sillä voi myös olla, että hermosto reagoi taistelemalla tai pakenemalla. Tällöin mm. syke ja verenpaine nousevat ja hermosto saa kehon toimimaan tehokkaammin. Tällöin myös ennakkoon omaksutut ja harjoitellut taidot saattavat tuoda varmuutta omaan toimintaan. Voi vaikkapa huutaa kovaa ”EI” tai ”LOPETA”, pyristellä pois ja paeta. On myös tärkeää hakea heti apua soittamalla hätänumeroon 112. Loppujen lopuksi vastuu koko tilanteesta on aina kuitenkin vain ja ainoastaan henkilöllä, joka päättää kaltoinkohdella toista. Hänellä on aina mahdollisuus valita toisin ja olla kaltoinkohtelematta. Kaltoinkohtelua kokeneen ei siis ikinä tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä millainen oli tai kuinka toimi tilanteessa. Jos haluat jutella lisää turvataidoista tai seksuaalisen kaltoinkohtelun teemoista, olet tervetullut Nuorten Exitin chattiin!

Jos on syyllistynyt seksuaaliseen kaltoinkohteluun, mitä sitten?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin tärkeä asia pohdittavaksi. Voi käydä myös niin, että ihmisellä herää huoli omasta käytöksestä tai omista ajatuksista. Mielessä saattaa pyöriä esimerkiksi seuraavanlaisia ajatuksia: ”Meninkö liian pitkälle tai painostinko toista?” ”Rikoinko toisen rajoja?” ”Loukkasinko toista?” Jos epäilee itse syyllistyneensä seksuaaliseen kaltoinkohteluun tai pelkää syyllistyvänsä, on vastuullista ja tärkeää ottaa asia puheeksi. Asiasta voi kertoa esimerkiksi koulukuraattorille tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle, tai soittaa vaikkapa Sexpon neuvontapuhelimeen. Aikuisen kanssa tilannetta voidaan pohtia yhdessä eteenpäin, oman huolen kanssa ei ikinä kannata jäädä yksin!

Miten kuuluisi ottaa asia (seksuaalinen kaltoinkohtelu) esille jonkun aikuisen kanssa, esim. poliisin?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemukset voivat tuntua tosi hankalilta ottaa puheeksi turvallisen aikuisen kanssa. Asia kannattaa kuitenkin ottaa esille, sillä seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin on jokaisella oikeus saada apua ja tukea <3 Kokemuksen kannatteleminen ihan yksinään voi käydä raskaaksi taakaksi kantaa. Kaikenlaisista kokemuksista on kuitenkin mahdollista selvitä ja usein siinä auttaa läheisten ja ammattilaisten tuki. Kaltoinkohtelun kokemukset voi ottaa puheeksi esimerkiksi kertomalla nykyisestä olosta, tai vaikkapa kirjoittamalla paperille itselle luontevin sanoin mitä on tapahtunut. Turvallinen aikuinen ja poliisi osaavat kysellä sitten enemmän. Voit täyttää myös Huoli puheeksi!-lomakkeen ja lähettää/antaa sen aikuiselle!  Useaan poliisiin taas saa helposti yhteyden somen kautta, lue lisää täältä. Kaltoinkohtelun kokemuksista voi myös aina tulla kertomaan Nuorten Exitin chattiin, jolloin voimme yhdessä pohtia miten tilannetta voitaisiin edistää parhaan tuen ja avun saamiseksi.

Voiko kaks likkaa (neitsyt) harrastaa seksiä ilman et käy testeissä?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Jos ei aiemmin ole harrastanut seksiä toisen ihmisen kanssa, voi olettaa ettei ole seksitautia. Toisaalta toinen voi aina sanoa olevansa neitsyt, vaikkei todellisuudessa ole, joten olisi tärkeää käydä seksitautitesteissä ennen kuin harrastaa seksiä ilman ehkäisyä. Ehkäisyn poisjättämisen tulee olla aina yhteinen päätös, jonka yhteydessä on hyvä käydä läpi suojaamattoman seksin mahdolliset seuraukset sekä pohtia onko niihin valmis. Kaksi likkaa voi toki harrastaa seksiä oikeanlaisen ehkäisyn kanssa, jolloin seksitaudeista ei tarvitse huolestua! Esimerkiksi suuseksissä on hyvä käyttää suuseksisuojaa, jonka voi tehdä kondomista. Katso lisää justwearit:in sivuilta!

Onko mahdollista lähettää 112:een tekstari, jos ei voi soittaa koska tyyliin piileskelee pahoinpitelijältä?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Hätäkeskukseen voi ottaa yhteyttä myös laittamalla tekstiviestin numeroon 112. Hätätekstarin voi tosin lähettää ainoastaan sellaisista numeroista, jotka on rekisteröity etukäteen suomi.fi-sivustolla. Palvelu on suunniteltu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Hätätilanteissa, joissa ei pysty puhumaan, voi aina soittaa hätäkeskukseen ja jättää linjan auki. Hätäkeskus kuuntelee mitä linjan toisessa päässä tapahtuu ja tilaa tarvittaessa paikannustiedot. Kannattaa myös ladata puhelimeen 112 Suomi-sovellus. Kun soitat hätäkeskukseen sovelluksen kautta, sijaintisi välittyy sovelluksesta hätäkeskukseen automaattisesti. Halutessasi voit lukea lisää hätäkeskukseen soittamisesta, suomi.fi-palvelusta ja 112 Suomi-sovelluksesta täältä.

Miten poliisille ilmoitetaan (seksuaalisesta kaltoinkohtelusta) jos tarvitsee? Kävelläänkö suoraan asemalle vai soitetaanko 112?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalinen kaltoinkohtelu on usein rikos ja siitä kannattaa ehdottomasti ilmoittaa poliisille. Tämä auttaa usein kaltoinkohtelua kokeneen toipumista ja varmistaa myös sen, että kaltoinkohtelua tehnyt joutuu vastuuseen teostaan. Hätäkeskukseen täytyy soittaa, jos huomaa meneillään olevan rikoksen tai muun hätätilanteen. Jos sinua epäilyttää onko asia sellainen, josta soitetaan hätäkeskukseen, on parempi pelata varman päälle ja soittaa häkeen kuin olla soittamatta. Jos rikos on tapahtunut aiemmin, tehdään rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä monella eri tavalla: voit käydä poliisiasemalla tekemässä ilmoituksen, sekä voit tehdä sen myös soittamalla tai verkossa. Huoltaja voi tehdä ilmoituksen myös puolestasi, jos olet alle 18-vuotias. Rikosilmoitusta varten poliisi kysyy mm. seuraavia asioita: mitä on tapahtunut ja miten, milloin ja missä tapahtui, kuka oli tekijä sekä hänen tuntomerkkinsä. Rikosilmoituksen tekeminen voi tuntua hankalalta ja vaativalta. Voit saada maksutta apua ilmoituksen tekemiseen esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä, katso lisää täältä.

Miten kertoa vanhemmille, että on harrastanut seksiä?17.05.2019
Tarvitseeko sinun kertoa vanhemmille, että olet harrastanut seksiä? Jokaisella meistä on seksuaalioikeudet, eli esimerkiksi sinulla on oikeus tuntea seksuaalista halua, fantasioida ja kokea seksuaalista nautintoa. Seksuaalioikeuksiin kuuluu myös oikeus yksityisyyteen – saat siis itse päättää miten paljon kerrot ja kenelle omasta seksuaalisuudestasi. Vanhemmille ei siis ole pakko kertoa siitä, että on harrastanut seksiä. Jos seksitilanteeseen on liittynyt jotakin ahdistavaa tai muuta mikä mietityttää, on hyvä jutella asiasta turvallisen aikuisen kanssa. Tämä aikuinen voi olla joku muukin kuin vanhempi, kuten terveydenhoitaja, nuorisotyöntekijä, kummi, vanhempi sisarus tai vaikkapa kaverin vanhempi. Kenelle aikuiselle sinun olisi helpointa puhua?

Onko uhri ”syyllinen”, jos on aluksi ollut mukana esim. netissä? Mitä jos ei halua syyttää toista mistään?17.05.2019
Vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina tekijällä myös netissä. Seksuaalinen kaltoinkohtelu ei ole koskaan sen kohteeksi joutuneen syy tai vastuulla. Mistä tahansa seksuaalisesta teosta, oli kyseessä sitten sexting, kuvien lähettely, suuseksi - you name it, saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Sillä ei ole mitään merkitystä, vaikka olisi alussa ollut mukana jutussa täysillä tai ehdottanut koko hommaa. Jos sinusta alkaa tuntua siltä, ettet enää halua jatkaa, on sinulla lupa kunnioittaa sitä tunnetta. On tosi ymmärrettävää, että toisen syyttäminen hänen teoistaan ja tapahtuneen tuominen julki voivat tuntua hankalilta. Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä. Sinä et ole kuitenkaan tehnyt mitään väärää. Sinun olisi tärkeää jutella tapahtuneesta jonkun turvallisen aikuisen kanssa, jotta sinun ei tarvitse kantaa tätä kaikkea yksin. Saat tietysti itse päättää miten paljon kerrot ja kenelle. On myös ok muuttaa mieltään, myöhemmin voi tuntua siltä, että haluat syyttää tekijää tapahtuneesta. Kaikenlaisista kokemuksista on mahdollista selvitä, läheisten ja ammattilaisten apu auttaa siinä usein. Älä siis jää yksin!

Mitä jos joku ei halua käyttää ehkäisyä?16.05.2019
Ehkäisyä olisi tärkeää käyttää, jotta voidaan ehkäistä seksitaudit ja mahdollinen raskaus. Jokaisella meillä on oikeus ehkäisyyn ja turvalliseen seksiin. Jos ehkäisyn poisjättämisestä sovitaan yhdessä esimerkiksi seurustelusuhteessa, olisi hyvä kaikkien osapuolten käydä seksitautitesteissä. Seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Ennen ehkäisyn poisjättämistä olisi hyvä myös miettiä, onko valmis vanhemmaksi, jos raskauteen on mahdollisuus. Ehkäisyn poisjättäminen on siis aina yhteinen päätös. Seksiin ei tarvitse koskaan suostua, jos kumppani ei halua käyttää ehkäisyä. Sinun ei muutenkaan koskaan tarvitse suostua mihinkään sellaiseen, mitä et halua. Lue lisää ehkäisystä täältä.