HUOM!

Kysy&lue-palsta suljettu toistaiseksi. vastaamme täällä koulu- ja nuorisotalovierailuilla esitettyihin kysymyksiin. chat auki tiistaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 14-16. 

Muita auttavia tahoja

 

Täällä vastaamme seurusteluun, omiin rajoihin ja seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyviin kysymyksiin. Kysymyksiin vastaavat nuoren tukemiseen ja teemoihin perehtyneet työntekijät. Vastaamme kaikkiin asiallisiin kysymyksiin, joten kysy siis rohkeasti!

Jättämällä sähköpostiosoitteesi, kysymykseesi vastataan yksityisesti sähköpostin välityksellä. Huomioithan, että tuolloin kysymystäsi ei tulla julkaisemaan palstalta. Julkaistavien kysymysten kohdalla saatamme tehdä muokkauksia kirjoitusasuun, mikäli se sisältää esimerkiksi tunnistetietoja tai kohderyhmän nuorten kannalta sopimatonta sisältöä. Vastaamme kysymyksiin viikon sisällä.

Tutustuthan palvelumme periaatteisiin ennen kysymyksen jättämistä.

Jos haluat jättää palautetta saamastasi vastauksesta, voi tehdä sen täällä.

 

Kysy seurustelusta, seksuaalisuudesta tai seksuaalisesta kaltoinkohtelusta

Voit jättää kysymyksesi palstalle vastattavaksi tai yksityisesti, jolloin vastaamme sinulle sähköpostitse.

Lue vastauksia

Moikka! Olen 22-vuotias nainen ja olen menettänyt mielenkiintoni seksiin, ei enää kiinnosta. Mikä minua vaivaa? Pystynkö enää ikinä nauttimaan seksistä? Minulla on diagnosoitu vaikea masennus. Mielenkiinto on täysin poissa, kyllä joskus on aikoja jolloin haluttaa, mutta on myös päiviä, jolloin en edes halua että minuun kosketaan. APUA! 🙁 Olen sinkku ja neitsyt. Auttakaa minua. 🙁 Ps: Voiko masennuslääkkeet heikentää seksuaalista halukkuutta? 10. joulukuun 2018

Moi, kiitos paljon kysymyksestäsi!

Kerrot, että sinulle on diagnosoitu vaikea masennus ja kuinka mielenkiintosi seksiin on laskenut sinua häiritsevällä tavalla. Mietit myös masennuslääkityksen yhteyttä tilanteeseesi.

Psyykkinen sairastuminen, kuten masennus, voi vaikuttaa ihmisen seksuaalisuuteen. On hyvin tyypillistä, että sairauden vaikutukset ulottuvat myös seksuaalisuuden alueelle ja voivat aiheuttaa esimerkiksi haluttomuutta. Ei ole olemassa mitään tiettyä mittaria tai määrää, joka kertoisi kuinka paljon ihmisellä tulisi olla seksuaalista halukkuutta. Halukkuus myös vaihtelee eri elämäntilanteissa ja se on täysin normaalia. Kuulostaa kuitenkin siltä, että tilanteesi häiritsee ja huolettaa sinua. Silloin on hyvä keskustella asiasta ammattilaisen kanssa. Suosittelen, että otat hoitavaan lääkäriisi yhteyttä keskustellaksesi tilanteestasi. Samalla voitte käydä läpi myös lääkitykseen liittyviä asioita.

Seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä myös Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan. Neuvontaa on tarjolla netin ja puhelimen välityksellä, sekä kasvotusten.

Muista, että yksin ei kannata jäädä mieltä painavien asioiden kanssa. Olet oikeutettu tukeen ja apuun. <3


Saako oma vanhempi koskea ilman lupaa? 3. joulukuun 2018

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa kun lähestyit meitä sinua mietityttävällä asialla.

Minkälaiselta vanhemman kosketus tuntuu ja mihin osaan kehoa se kohdistuu? Pääsääntönä on tärkeää pitää sitä, että ihmistä ei tule koskea ilman tämän lupaa, oli kyseessä sitten tuttu tai tuntematon. Erityisesti kun puhutaan ihmisen yksityisistä ja herkistä kehonosista, kuten sukuelimistä. Tällainen kosketus ilman luvan antamista on aina seksuaalista kaltoinkohtelua ja voi olla todella haavoittava kokemus. Yksityisiä ja herkkiä kehonosia voivat olla myös esimerkiksi rinnat, takapuoli ja suu. Toisaalta myös hyväntahtoiseksi tarkoitettu kosketus, kuten taputus olkapäälle, voi tuntua ikävältä. Tähänkin tunteeseen on täysi oikeus ja sen voi sanoittaa vanhemmalle: ”en pidä siitä, että minua kosketaan.” Jokaisella meistä on oikeus määritellä itse omat rajamme ja muilla on velvollisuus kunnioittaa niitä.

Jos vanhemman luvaton kosketus mietityttää sinua, olisi siitä todella tärkeää puhua jonkun perheen ulkopuolisen, turvallisen aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi esimerkiksi olla koulukuraattori tai kouluterveydenhoitaja. Voit myös ladata kännykkääsi Help.Some-sovelluksen, jonka kautta voit chatata esimerkiksi Pelastakaa Lapset-järjestön työntekijän, tai nettipoliisin kanssa. Joskus voi olla niin, ettei vanhempi itse näe luvattomassa kosketuksessa mitään väärää ja tällöin asiasta keskustelu vanhemman itsensä kanssa voi osoittautua mahdottomaksi. Tällöin on tärkeää saada ulkopuolisen aikuisen näkökulma asiaan.

Jokaisella meillä on oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen, eli omiin rajoihin. Muista, että sinä olet tärkeä ja oikeutettu apuun ja tukeen mietityttävissä tai vaikeissa tilanteissa. <3 Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Voit myös tulla jatkamaan keskustelua kahdenkeskiseen, nimettömään chattiimme tiistaisin klo 16-18 tai torstaisin klo 14-16.


Mitä pitäisi tehdä jos on raskaana ja ei haluaisi pitää sitä ja ei pysty puhumaan asiasta vanhemmille? 23. lokakuun 2018

Kiitos kysymyksestä! Raskaudesta tai sen mahdollisuudesta voi olla hankala kertoa vanhemmille tai muille läheisille. Olisiko joku muu aikuinen vaikka koulussa, jolle voisit asiasta kertoa ja joka voisi tukea sinua asiassa? Esimerkiksi koulun terveydenhoitaja, kuraattori, opettaja tai nuorisotalon työntekijä.On tärkeää, että saat tukea aikuiselta. Voit hakeutua terveyskeskukseen itsenäisesti tai yhdessä kaverin tai aikuisen kanssa soittamalla tai varaamalla ajan paikan päällä. Varaudu siihen, että aikaa varatessa voidaan kysyä syytä miksi haluat tavata lääkärin. Raskaus varmistetaan ja tarkistetaan, kuinka pitkällä raskaus on. Mikäli olet raskaana, keskustelet hoitavan henkilön kanssa eri vaihtoehdoista. Mikäli haluat pitää lapsen, saat apua ja tukea mm.neuvolasta. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin ohjeiden mukaisesti. Voit lukea lisää raskauden keskeyttämisestä Väestöliiton sivuilta.


heippa. olen 13-vuotias tyttö ja olen ihan yltä päältä ihastunut samanikäiseen poikaan. saan selkeitä vihjeitä, että hänkin tykkäisi minusta. juttu on se, että en ole niinkään halukas seurustelemaan, mutta haluan olla pojan kanssa läheisiä ja kertoa tunteistani. ongelma on myös siinä, että en halua, että vanhempani tietäisivät suhteesta ehkä pelkään vain sitä, että jos eroamme, niin emme pysy hyvissä väleissä niin kuin ennen. ps. sori jos en kirjoittanut joitain sanoja oikein. confusedaf 10. huhtikuun 2018

Moi!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että olet hyvin ihastunut itsesi kanssa saman ikäiseen poikaan ja olet huomannut, että hänkin olisi ihastunut sinuun. Mietit miten voisit viettää aikaa hänen kanssaan ja kertoa hänelle tunteistasi, mutta ettet välttämättä ole kiinnostunut seurustelusuhteesta.

Hienoa, että olet tavannut ihmisen, joka herättää sinussa paljon positiivisia tunteita. Oletko miettinyt, missä ja miten voisit ottaa asian puheeksi hänen kanssaan? Voit miettiä asioita, joiden takia pidät hänestä ja kertoa niistä suoraan, kun olette kahden kesken tai jos se tuntuu vaikealta, niin vaikka viestillä. Voit tuoda esiin myös sen, että hän on tärkeä sinulle ja haluaisit viettää hänen kanssaan aikaa kaveripohjalta ja tutustua häneen paremmin. Yhteisen ajan kautta voit myös selvittää omia tunteitasi häntä kohtaan ja hänen tunteitaan sinua kohtaan. Ehkä ihastuksesikaan ei halua tehdä asialle sen enempää. Hänkin voi haluta viettää aikaa kanssasi ja että voitte olla hyviä kavereita.

Tykkäämisen ei tarvitse päätyä seurusteluun, on mahdollista nauttia muutenkin yhdessäolosta ihanan ihmisen kanssa ja tykkäämisen tunteesta. Jos suhteenne etenisi seurusteluun, on hyvä muistaa, että joskus seurustelusuhteet päättyvät eroon. Silloinkin kannattaa pitää mielessä, että eron jälkeenkin on mahdollista pysyä ystävinä ja säilyttää tärkeä ihminen elämässä.

Vanhempiesi reaktio seurusteluun mietityttää sinua. Oletko puhunut seurusteluasioista vanhempiesi kanssa? Nuoruuteen kuuluu myös ihastuminen ja juttelemalla siitä vanhempiesi kanssa, asia voisi helpottua ja eikä sinun tarvitsisi jännittää heidän suhtautumistaan. Muista, että sinulla on oikeus viettää aikaa omanikäistesi kavereiden kanssa.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä! Meidän chatimme ja kysymyspalstamme on tällä hetkellä tauolla, mutta jos kaipaat vielä aikuisen apua asian pohtimiseen, suosittelen sinulle keskiviikkoisin klo 17-19 auki olevaa Loisto-chattia, jossa voi jutella esimerkiksi ihastumisesta tai vanhempiin liittyvistä huolista.


Heippa. Minkä takia seksuaalisen kaltoinkohtelun jälkeen seksielämä voi muuttua sillä lailla hallitsemattomaksi, että hakeutuu esim. irtosuhteisiin ja suostuu kaikkeen? Eikö sen “pitäisi” mennä toisinpäin? Onko sille olemassa jotain virallista syytä? aihettapohdiskeleva 6. huhtikuun 2018

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Kysyt minkä takia seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksen jälkeen seksielämä voi muuttua hallitsemattomaksi. Kysymykseesi ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta kerron lyhyesti mitä seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksista usein seuraa. Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemukset ovat luonteeltaan traumaattisia ja aiheuttavat usein traumaattisen kriisin. Kokemukset voivat vaikuttaa käsityksiin itsestä, muista ihmisistä ja turvallisuudesta. Esimerkiksi häpeän, syyllisyyden, pelon, vihan, surun, itseinhon ja ahdistuksen tunteet ovat kaikki tavallisia seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksen jälkeen.

Tilanteet, jossa omaa itsemääräämisoikeutta rikotaan vaikuttavat siis ymmärrettävästi monin tavoin väkivaltaa kokeneeseen. Joskus omien rajojen rikkominen voi vaikuttaa kykyyn pitää omista rajoista kiinni. Myös käsitys itsestä ja omasta seksuaalisuudesta voi muuttua. Omaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta rikkova kokemus voi vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja jollain se voi tarkoittaa aktiivisempaa seksuaalista käytöstä, kun taas toisella sulkeutumista ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden välttelyä.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemus ja sen seuraukset ovat aina yksilöllisiä ja jokainen reagoi omalla tavallaan. Ei ole oikeaa ja väärää tapaa reagoida oman sietokyvyn ylittävään tapahtuneeseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen seksuaalista kaltoinkohtelua kohdannut saa tukea kokemustensa käsittelyyn. Turvallisella asioiden käsittelyllä myös kokemusten vaikutukset omaan elämään voivat lieventyä ja kokemuksesta voi toipua.

Toivottavasti vastasin riittävällä tavalla kysymykseesi. Toivon sinulle hyviä asioita viikonloppuusi!


Sivu 1 / 42 1 2 3 4 5 6 »