Vastaamme Kysy ja Lue -palstalla koulu- ja nuorisotalovierailuilla esitettyihin kysymyksiin. Verkon kautta saa meihin yhteyden chatissa, chat on auki tiistaisin klo 16-19. Chatin löydät sivun alalaidasta.

Muita auttavia tahoja

 

Voiko tehdä rikosilmoituksen jos täysi-ikäinen mies ostaa alaikäiselle alkoholia ja sen jälkeen ahdistelee viesteissä?05.02.2020
Hei, kiitos kysymyksestä. Kun aikuinen ostaa alaikäiselle alkoholia tai ahdistelee viesteissä, tapahtuu rikos. Asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus tai olla poliisiin yhteydessä vaikka whatsapilla, yhteystiedot löytyvät poliisin nettisivuilta. On hyvä kertoa myös jollekin turvalliselle aikuiselle, kuten jollekin perheenjäsenelle, koulukuraattorille tai terveydenhoitajalle. Turvallinen aikuinen voi auttaa sinua myös olemaan yhteydessä poliisiin ja tekemään rikosilmoituksen. Tärkeintä on, ettei jää yksin ikävien tunteiden ja tapahtumien kanssa.

Jos joutuu tosi vakavan rikoksen uhriksi miten kannattaa kertoa siitä?01.10.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Vakavan rikoksen uhriksi joutuessa onkin ensisijaisen tärkeää kertoa asiasta jollekin turvalliselle aikuiselle. Joten hienoa että olet lähtenyt kysymään neuvoa asiaan. Sinun ei itse tarvitse tietää onko tapahtunut rikos vai ei, olet oikeutettu apuun ja tukeen ihan kaikenlaisissa tilanteissa. Tapahtuneesta kertominen auttaa ehkäisemään mahdollisesti muita rikoksia, joten kerro myös vaikka asia ei painaisi mieltäsi, tai rikoksen uhri olisi joku muu kuin sinä. Kun olet miettinyt kuka olisi sinulle turvallinen aikuinen, voit seuraavaksi miettiä olisiko kertominen luontevampaa kasvotusten vai kirjoittamalla. Kummatkin tavat ovat yhtä hyviä. Kerro aikuiselle, että sinulla on tärkeä asia, josta haluaisit puhua. Sitten voit kertoa asian omin sanoin. Jos haluat, voit myös valmistautua tilanteeseen kirjoittamalla asiasi muistiin ja lukemalla sen aikuiselle ääneen. Voit myös kirjoittaa kirjeen, lapun, whatsapp-viestin tai sähköpostin ja välittää sen aikuiselle luettavaksi. Kannattaa myös tutustua Huoli puheeksi!-lomakkeeseen, jonka avulla asian esiin tuominen voi olla helpompaa. Kerrottuasi asiasta aikuinen ottaa tilanteesta kopin ja auttaa sinua. Jos aikuinen ei jostain syystä kuuntele tai auta sinua, se ei ole ikinä sinun vikasi. Pidä tällöin edelleen mielessä sinun oikeutesi apuun ja tukeen. Älä siis lannistu vaan kerro asiasta toiselle aikuiselle. Jos joutuu rikoksen uhriksi tai epäilee joutuneensa, kannattaa asiasta kertoa myös aina suoraan poliisille. Jos rikos on juuri tapahtunut, soitetaan suoraan hätänumeroon 112. Jos tilanne ei ole enää akuutti, niin moneen poliisiin saa suoraan yhteyden esim. Whatsapp-viestillä, yhteystietoja löydät täältä. Rikoksesta tai rikossepäilystä voit kertoa myös esimerkiksi Rikun chatissa. Chat-päivystäjä auttaa, tukee ja ohjaa sinua tilanteessa eteenpäin.

Saako 14v käyttää kortsua?01.10.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Vastaus siihen on, että kyllä saa ja ehdottomasti kannattaakin! Kortsun käytölle ei ole ikärajaa, eli niitä pystyy hankkimaan ja käyttämään vaikkapa 14-vuotiaana. Kortsu ehkäisee raskauksia ja seksitauteja, joten sen käyttämistä kannattaa treenata jo ennen kumppanin kanssa tapahtuvaa seksitilannetta, esim. rullaamalla kortsu itsetyydyttäessä jäykistyneen peniksen päälle, tai rullaamalla se omien sormien päälle. Kortsua on mahdollista käyttää myös suuseksisuojana, eli senkin tekemistä kannattaa harjoitella. Suuseksisuoja tehdään leikkaamalla kortsusta ensin kärki pois, sitten kortsu leikataan vielä halki pituussuunnassa, niin että lopputulos muistuttaa pientä liinaa. Suuseksiä tehdään liinan läpi. Tutustu kortsun käyttöön lisää JustWearIt:in sivuilta.

Miten opitaan harrastamaan seksiä?01.10.2019
Heippa! Ensin on hyvä oppia hahmottamaan mitä kaikkea seksi on. Seksiä on kaikki seksuaaliselta ja kiihottavalta tuntuva. Seksi voi siis olla sooloseksiä tai tapahtua kumppanin kanssa. Kumppanin kanssa seksiin kuuluu aina yhteinen suostumus. Se voi olla suuseksiä, itsensä tai kumppanin koskettelua, ajatuksia ja fantasioita, yhdyntää jne.! Usein seksin oppiminen alkaa sen ajattelulla ja siitä haaveilulla itsekseen. Koska olemme kaikki erilaisia ja meillä on omat mieltymyksemme seksiin liittyen, on tärkeää päästä rauhassa pohtimaan omat oikeat vastaukset seksiin tai seksittömyyteen. Mitä haluaisin sen tuntuvan? Mitä hyviä ja huonoja puolia seksiin liittyy? Miten suojaudun mahdollisilta riskeiltä, esimerkiksi seksitaudeilta tai raskaudelta? Miten ottaisin seksin puheeksi kumppanin kanssa? Kenelle kertoisin, jos seksiin liittyen koen jotain ikävää? Kyseessä on siis tutkimusmatka omiin ajatuksiin! Ajatuksia, kysymyksiä ja fiiliksiä kannattaa jakaa myös ystävien ja turvallisten aikuisten kanssa, vähän niin kuin olet tehnyt kysyessäsi tämän kysymyksen. Olet siis jo tavallaan aloittanut seksin opettelun. Seksistä onkin erittäin tärkeää opetella keskustelemaan, sillä kumppanin kanssa seksissä on tärkeää kommunikoida avoimesti, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Itseään ja kumppaniaan kuunnellen ja havainnoiden, avoimesti puhuen ja yhdessä uteliaasti kokeillen löytyy erilaisia nautinnollisia tapoja seksiin. Suosittelen sinulle tutustumista JustWearIt:in sivuihin, josta löytyy paljon hyvää tietoa seksiin liittyen!

Saako raiskata tyttöjä?01.10.2019
Hei! Ketään ei saa raiskata. Raiskaus rikkoo ihmisen omia rajoja sekä aiheuttaa kärsimystä kokijalle ja se on seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Raiskaus on laissa kielletty ja Suomessa raiskauksesta tai törkeästä raiskauksesta voidaan tuomita vankeuteen neljästä kuukaudesta kymmeneen vuoteen. Myös raiskauksen yritys on rangaistava.

Onks ok runkata kaktukselle?01.10.2019
Moi! Kaktukselle runkkaaminen on ihan ok. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei satuta itseään teräviin piikkeihin. Kaktus ei ole ihminen jota toisen itsetyydytys voisi ahdistaa, joten asiassa ei ole mitään pahaa. Nautinnollisia hetkiä sinulle!

Alkoholin ja seksin yhdistys ja siitä seuraava kaltoinkohtelu24.05.2019
Kiitos viestistäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteisiin voivat myös liittyä alkoholi tai muut päihteet. Päihtyneenä oleminen ei kuitenkaan ikinä tee seksuaalisesta kaltoinkohtelusta hyväksyttyä, tai vähemmän haitallista tekoa! Teon vakavuuden kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, oliko kaltoinkohtelua kokenut päihtynyt. Myöskään kaltoinkohtelua tehnyt ei voi vedota omaan päihtymykseensä vähentääkseen vastuuta teostaan ja sen vakavuudesta. On tärkeää muistaa, että jos toinen on hyvin päihtynyt (esimerkiksi sekava, poissaoleva, sammumispisteessä tai muuten tiedottomassa tilassa) hänelle ei saa ikinä tehdä mitään seksuaalisia tekoja. Tällöin kyseessä on automaattisesti seksuaalinen kaltoinkohtelu, sillä toinen osapuoli ei tässä tilassa kykene antamaan selkeästi suostumustaan seksiin. Seksi vaatii aina yhteistä kommunikointia ja sen varmistamista, että kaikki osapuolet ovat tilanteessa koko ajan mielellään mukana ja nauttivat. Päihtyneenä tämän varmistaminen voi olla hankalaa, sillä päihteet turruttavat aistimuksia, tunteita ja heikentävät reagointikykyä. Jos omia rajoja on rikottu päihtyneenä, on aivan yhtä oikeutettu tukeen ja apuun, yksin ei kannata jäädä. <3 Aiheesta voi tulla puhumaan esimerkiksi Nuorten Exitin chattiin.

Miten päästä pois tilanteesta jossa voi tapahtua esim. raiskaus tai jotain muuta seksuaalista hyväksikäyttöä?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun (esim. raiskaus tai hyväksikäyttö) tilanteet uhkaavat usein ihmisen sisäistä turvallisuudentunnetta. Tällaisessa uhkaavassa tilanteessa ihmisen hermosto reagoi joko taistelemalla, pakenemalla tai lamaantumalla. Kyseessä ei ole oman tahdon alainen toiminta, vaan hermoston itsenäinen toiminta. Ihminen ei siis voi valita tätä hermoston reagointitapaa ennakkoon, joten voi olla mahdotonta ennustaa minkälainen oma reaktio tilanteessa olisi. Voi olla niin, että vaikka arkisissa tilanteissa osaisi jämäkästi kieltäytyä ja puolustaa omia oikeuksiaan, niin uhkaavassa tilanteessa lamaantuukin täysin, sillä hermosto reagoi niin. Se on tavallista, eikä paikalleen jähmettyminen ja lamaantuminen ikinä oikeuta ketään kaltoinkohtelemaan toista. Turvataitoja on kuitenkin todella tärkeää harjoitella, sillä voi myös olla, että hermosto reagoi taistelemalla tai pakenemalla. Tällöin mm. syke ja verenpaine nousevat ja hermosto saa kehon toimimaan tehokkaammin. Tällöin myös ennakkoon omaksutut ja harjoitellut taidot saattavat tuoda varmuutta omaan toimintaan. Voi vaikkapa huutaa kovaa ”EI” tai ”LOPETA”, pyristellä pois ja paeta. On myös tärkeää hakea heti apua soittamalla hätänumeroon 112. Loppujen lopuksi vastuu koko tilanteesta on aina kuitenkin vain ja ainoastaan henkilöllä, joka päättää kaltoinkohdella toista. Hänellä on aina mahdollisuus valita toisin ja olla kaltoinkohtelematta. Kaltoinkohtelua kokeneen ei siis ikinä tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä millainen oli tai kuinka toimi tilanteessa. Jos haluat jutella lisää turvataidoista tai seksuaalisen kaltoinkohtelun teemoista, olet tervetullut Nuorten Exitin chattiin!

Jos on syyllistynyt seksuaaliseen kaltoinkohteluun, mitä sitten?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin tärkeä asia pohdittavaksi. Voi käydä myös niin, että ihmisellä herää huoli omasta käytöksestä tai omista ajatuksista. Mielessä saattaa pyöriä esimerkiksi seuraavanlaisia ajatuksia: ”Meninkö liian pitkälle tai painostinko toista?” ”Rikoinko toisen rajoja?” ”Loukkasinko toista?” Jos epäilee itse syyllistyneensä seksuaaliseen kaltoinkohteluun tai pelkää syyllistyvänsä, on vastuullista ja tärkeää ottaa asia puheeksi. Asiasta voi kertoa esimerkiksi koulukuraattorille tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle, tai soittaa vaikkapa Sexpon neuvontapuhelimeen. Aikuisen kanssa tilannetta voidaan pohtia yhdessä eteenpäin, oman huolen kanssa ei ikinä kannata jäädä yksin!

Miten kuuluisi ottaa asia (seksuaalinen kaltoinkohtelu) esille jonkun aikuisen kanssa, esim. poliisin?24.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemukset voivat tuntua tosi hankalilta ottaa puheeksi turvallisen aikuisen kanssa. Asia kannattaa kuitenkin ottaa esille, sillä seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin on jokaisella oikeus saada apua ja tukea <3 Kokemuksen kannatteleminen ihan yksinään voi käydä raskaaksi taakaksi kantaa. Kaikenlaisista kokemuksista on kuitenkin mahdollista selvitä ja usein siinä auttaa läheisten ja ammattilaisten tuki. Kaltoinkohtelun kokemukset voi ottaa puheeksi esimerkiksi kertomalla nykyisestä olosta, tai vaikkapa kirjoittamalla paperille itselle luontevin sanoin mitä on tapahtunut. Turvallinen aikuinen ja poliisi osaavat kysellä sitten enemmän. Voit täyttää myös Huoli puheeksi!-lomakkeen ja lähettää/antaa sen aikuiselle!  Useaan poliisiin taas saa helposti yhteyden somen kautta, lue lisää täältä. Kaltoinkohtelun kokemuksista voi myös aina tulla kertomaan Nuorten Exitin chattiin, jolloin voimme yhdessä pohtia miten tilannetta voitaisiin edistää parhaan tuen ja avun saamiseksi.