Vastaamme Kysy ja Lue -palstalla koulu- ja nuorisotalovierailuilla esitettyihin kysymyksiin. Verkon kautta saa meihin yhteyden chatissa, chat on auki tiistaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 14-16. Chatin löydät sivun alalaidasta.

Muita auttavia tahoja

 

Miten kertoa vanhemmille, että on harrastanut seksiä?17.05.2019
Tarvitseeko sinun kertoa vanhemmille, että olet harrastanut seksiä? Jokaisella meistä on seksuaalioikeudet, eli esimerkiksi sinulla on oikeus tuntea seksuaalista halua, fantasioida ja kokea seksuaalista nautintoa. Seksuaalioikeuksiin kuuluu myös oikeus yksityisyyteen – saat siis itse päättää miten paljon kerrot ja kenelle omasta seksuaalisuudestasi. Vanhemmille ei siis ole pakko kertoa siitä, että on harrastanut seksiä. Jos seksitilanteeseen on liittynyt jotakin ahdistavaa tai muuta mikä mietityttää, on hyvä jutella asiasta turvallisen aikuisen kanssa. Tämä aikuinen voi olla joku muukin kuin vanhempi, kuten terveydenhoitaja, nuorisotyöntekijä, kummi, vanhempi sisarus tai vaikkapa kaverin vanhempi. Kenelle aikuiselle sinun olisi helpointa puhua?

Onko uhri ”syyllinen”, jos on aluksi ollut mukana esim. netissä? Mitä jos ei halua syyttää toista mistään?17.05.2019
Vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina tekijällä myös netissä. Seksuaalinen kaltoinkohtelu ei ole koskaan sen kohteeksi joutuneen syy tai vastuulla. Mistä tahansa seksuaalisesta teosta, oli kyseessä sitten sexting, kuvien lähettely, suuseksi - you name it, saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Sillä ei ole mitään merkitystä, vaikka olisi alussa ollut mukana jutussa täysillä tai ehdottanut koko hommaa. Jos sinusta alkaa tuntua siltä, ettet enää halua jatkaa, on sinulla lupa kunnioittaa sitä tunnetta. On tosi ymmärrettävää, että toisen syyttäminen hänen teoistaan ja tapahtuneen tuominen julki voivat tuntua hankalilta. Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä. Sinä et ole kuitenkaan tehnyt mitään väärää. Sinun olisi tärkeää jutella tapahtuneesta jonkun turvallisen aikuisen kanssa, jotta sinun ei tarvitse kantaa tätä kaikkea yksin. Saat tietysti itse päättää miten paljon kerrot ja kenelle. On myös ok muuttaa mieltään, myöhemmin voi tuntua siltä, että haluat syyttää tekijää tapahtuneesta. Kaikenlaisista kokemuksista on mahdollista selvitä, läheisten ja ammattilaisten apu auttaa siinä usein. Älä siis jää yksin!

Mitä jos joku ei halua käyttää ehkäisyä?16.05.2019
Ehkäisyä olisi tärkeää käyttää, jotta voidaan ehkäistä seksitaudit ja mahdollinen raskaus. Jokaisella meillä on oikeus ehkäisyyn ja turvalliseen seksiin. Jos ehkäisyn poisjättämisestä sovitaan yhdessä esimerkiksi seurustelusuhteessa, olisi hyvä kaikkien osapuolten käydä seksitautitesteissä. Seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Ennen ehkäisyn poisjättämistä olisi hyvä myös miettiä, onko valmis vanhemmaksi, jos raskauteen on mahdollisuus. Ehkäisyn poisjättäminen on siis aina yhteinen päätös. Seksiin ei tarvitse koskaan suostua, jos kumppani ei halua käyttää ehkäisyä. Sinun ei muutenkaan koskaan tarvitse suostua mihinkään sellaiseen, mitä et halua. Lue lisää ehkäisystä täältä.

Jos on 18v ja 11v ja he rakastuvat onko se okei?16.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! 11-vuotiaana on hyvin tavallista ihastua ja rakastua itseä vanhempaan ihmiseen. Usein rakkauden kohde saattaa olla joku arvostettu ihana tyyppi, esimerkiksi oma opettaja tai suosittu julkkis. Rakastuminen on ihana asia ja 11-vuotiaana onkin tärkeää, että rakkaussuhteesta vanhemman henkilön kanssa on lupa unelmoida. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin oikeus tutustua rakkauden tunteiden jakamiseen ja seurusteluun tasavertaisesti saman ikäisen kanssa. 18-vuotias ei saa antaa vastakaikua 11-vuotiaan rakkaushaaveille. Jos 18-vuotias kertoo rakastumisen tunteistaan nuorempaa kohtaan, on 11-vuotiaan tärkeää kertoa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi kouluterkkarille. Yhteyttä voi ottaa myös esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen. 18-vuotias on todella paljon vanhempi kuin 11-vuotias ja elää aivan erilaista elämää lähestyessään nuorta aikuisuutta. Rakastuminen tarkoittaa täysi-ikäiselle hyvin erilaisia asioita kuin 11-vuotiaalle. Koska 11-vuotiaan ja 18-vuotiaan elämäntilanne ja kehitys ovat täysin eri vaiheessa, 18-vuotias ei saa ikinä ryhtyä suhteeseen 11-vuotiaan kanssa. Vaikka nuorempi henkilö kertoisi itse aloitteellisesti rakastumisen tuntemuksistaan, ei vanhempi henkilö saa vastata nuoremman tunteisiin. Suomen laki kieltää myös täysi-ikäiseltä kaikki seksuaaliset teot alle 16-vuotiaan kanssa. Jos 18-vuotias kokee seksuaalista tai romanttista vetoa lapsiin tai alaikäisiin nuoriin, voi tilanne aiheuttaa hänessä hämmennystä tai pelkoa. On hyvä muistaa, että mieltymykset eivät tarkoita vielä niiden toteuttamista ja jokaisella on mahdollisuus toimia ja elää vastuullisesti. 18-vuotiasta kannustaisin tällaisessa tilanteessa jakamaan kokemuksiaan ja tuntemuksiaan jonkun ymmärtävän ja turvallisen aikuisen kanssa. Apua ja tukea tilanteeseen saa esimerkiksi Sexpon työntekijöiltä.

Onko normaalia panna koiraa?16.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Kysyt onko normaalia panna koiraa. Jaottelu normaalin ja epänormaalin välillä on loppujen lopuksi aika hankalaa, joten ehkä asiaa voitaisiin lähestyä omien fantasioiden ja mieltymysten, mutta myös yhteiskunnan sääntöjen näkökulmasta. Ihmisellä voi olla rajattomasti erilaisia fantasioita ja haaveita. Omiin mieltymyksen kohteisiin ei voi juuri vaikuttaa. Jokaisen ihmisen seksuaalisuus on ainutlaatuinen ja kaikenlaiset oman mielen sisäiset fantasiat ja haaveet ovat ok! Yhteiskunnassa on kuitenkin tarpeellisia ja turvaa luovia sääntöjä, jotka vaikuttavat fantasioiden käytännön toteutukseen, eli esimerkiksi tässä tapauksessa koiran panemiseen. Tiivistettynä näihin sääntöihin kuuluu se, että toisia, itseä eikä ympäristöä saa vahingoittaa. Paneminen on vasten koiran ymmärrystä ja hyvinvointia. Teosta voi aiheutua haittaa, tuskaa ja kärsimystä eläimelle. Tällöin kyseessä on myös eläinsuojelurikos.

Onko myös rikos, jos yli 18-vuotiasta kohdellaan kaltoin?16.05.2019
Kiitos kysymyksestäsi! Seksuaalinen kaltoinkohtelu on usein rikos, oli kyseessä minkä ikäinen ihminen tahansa. Suomen rikoslaissa yli 18-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalirikos määritellään henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaksi teoksi. Muutkin kuin seksuaalirikokset voivat loukata seksuaalista itsemääräämisoikeutta, kuten esimerkiksi kunnianloukkaus. Esimerkiksi tällaisista täysi-ikäiseen kohdistuneista, seksuaalisesti kaltoinkohtelevista rikoksista voidaan tuomita rikoksentekijä: raiskaus tai sen yritys, törkeä raiskaus tai sen yritys, paritus ja törkeä paritus tai niiden yritys, pakottaminen seksuaaliseen tekoon tai sen yritys, seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen häirintä, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittäminen. Jos haluat lukea lisää siitä mitä erilaiset rikosnimikkeet tarkoittavat, kannattaa sinun tutustua Suomen rikoslakiin. Esimerkiksi seksuaalirikokset löytyvät lain luvusta 20. Rikoksiin ja lakeihin liittyvistä asioista on myös mahdollista lukea Rikun sivuilta. Rikulla on myös chat, jossa voit kysyä, kertoa ja saada ohjeistusta rikosuhriasioista. On myös tärkeä muistaa, että vaikka teko ei täyttäisi minkään rikoksen tunnusmerkistöä, voi se silti olla kaltoinkohteleva ja loukkaava. Ihan kaikenlaisiin ikäviin kokemuksiin on oikeus saada tukea ja apua!

Jos alaikäinen pyytää 18-vuotiaalta seksiä vastaan alkoholia tai päihteitä ja poliisit saavat tietää asiasta, mutta 18-vuotias kertoo totuuden ja alaikäinen valehtelee tapahtuneesta oikeudessa, ketä uskotaan?08.04.2019
  Kiitos kysymyksestä. Mietit, ketä uskotaan tilanteessa, jossa alaikäinen on ehdottanut täysi-ikäiselle seksiä saadakseen siitä vastinetta, ja oikeudessa alaikäinen valehtelee asiasta. Kun tilanteen toinen osapuoli on täyttänyt 18-vuotta, on vastuu seksitilanteesta aina hänellä. Myös silloin kun vastikkeellisen seksin ehdottaja on ollut alaikäinen. Täysi-ikäinen ei saa lain mukaan antaa vastinetta alaikäiselle, tuli aloite kummalta osapuolelta tahansa. Seksuaalisen tilanteen tapahduttua rikosoikeudellinen vastuu siis säilyy vanhemmalla osapuolella vaikka alaikäinen olisi asiaa ehdottanut. Mikäli seksitilannetta ei ole tapahtunut, poliisi tutkii ensin asiaa ja päättää sitten, miten asiassa edetään. Siihen kumpaa uskotaan on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, mutta viranomaiset tarkastelevat osapuolten kertomuksia, mahdollista todistusaineistoa ja uskottavuutta. Usein totuudella on tapana lopulta tulla julki.

Mitä tehdä, kun on raiskattu?11.03.2019
Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää mitä tehdä, kun on raiskattu. Olen pahoillani siitä, mitä olet joutunut kokemaan. Raiskaus on seksuaalirikos, joka rikkoo omia rajoja ja seksuaalisuutta. Miten kauan tapahtuneesta on? Jos se on tapahtunut vähän aikaa sitten, olisi sinun tärkeää käydä lääkärissä, jotta voidaan ottaa näytteet, sulkea pois mahdolliset seksitaudit ja raskaus. Lääkärillä käynnin lisäksi olisi tärkeää tehdä rikosilmoitus, jotta tekijä saadaan vastuuseen teostaan. Hyvä, ettet ole jäänyt asian kanssa yksin ja esitit tämän kysymyksen meille. Oletko muuten pystynyt puhumaan ja käsittelemään tapahtunutta jonkun kanssa? Onko lähipiirissäsi turvallista aikuista, jolle voisit myös kertoa tästä? Kaikenlaisista kokemuksista voi selvitä, läheisten ja ammattilaisten apu auttaa siinä usein. Tapahtuneesta olisi lisäksi siis tärkeää puhua ammattilaisen kanssa, sillä raiskaus on usein turvallisuuden tunnetta heikentävä, vaikea ja traumaattinen kokemus. Käsittelemättömänä tällainen kokemus voi aiheuttaa sinulle ongelmia ja haittaa. Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemus aiheuttaa usein hankalia ja ikäviä tuntemuksia, kuten ahdistusta, masentuneisuutta, raivoa, surua, häpeää ja syyllisyyttä. Ne ovat tavallinen reaktio epätavalliseen tilanteeseen. Tuntemukset ja reaktiot voivat tuntua ikäviltä, mutta tapahtuneen käsittelyn myötä ne helpottuvat. Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää. Kaikki häpeä, syyllisyys ja vastuu raiskauksesta kuuluvat tekijälle. Tukea tilanteeseesi on saatavilla myös verkosta. Olet myös tervetullut juttelemaan Nuorten Exitin chattiin, jonka löydät tämän sivun alalaidasta. Chat on avoinna tiistaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 14-16. Sinulla on oikeus apuun ja tukeen, kaikenlaisista kokemuksista voi selvitä. Älä jää asian kanssa yksin! <3

Mitä porno oikeasti on?11.03.2019
Porno on viihdettä, mikä on tehty kiinnostamaan ja kiihottamaan ihmistä. Se on materiaalia, jota ihmiset voivat käyttää itsetyydytyksessä apuna. Se ei siis ole oikeaa elämää tai kuvaa oikeasti millaista seksi on, vaan se on näyteltyä viihdettä. Pornossa, kuten muussakin viihteessä, liioitellaan asioita sekä jätetään joitain asioita näyttämättä. Pornossa esimerkiksi liioitellaan rintojen ja peniksien kokoa, kun taas esimerkiksi seksiin liittyvä keskustelu, kuten mitä kukin osapuoli seksiltä haluaa, jätetään pois. Pornoa on monenlaista, moneen eri makuun ja sieltä voikin löytää kiinnostavia juttuja omaan seksielämään. Toisaalta kaikkia niitä ei kannata toteuttaa. Mieti myös sitä miten ehdotat seksikumppanillesi jotakin, mitä olet nähnyt pornossa. Pornon katseleminen ei ole paha tai hävettävä asia eikä se vääristä kenenkään seksuaalisuutta. Suurin osa ihmisistä katsoo enemmän tai vähemmän pornoa. Jos pystyt itse päättämään millaista pornoa katsot ja miten paljon, eikä se haittaa sinun muuta elämää, ei ongelmaa ole. Voit lukea lisää pornosta Sexpon nettineuvonnasta.

Onko okei, että huijataan toista suhteeseen ja lopulta kun on saatu mitä haluttu, on lopetettu?29.01.2019
Hei, kiitos kysymyksestäsi. Minkäänlainen huijaaminen ei ole okei. Kun toinen huijaa suhteeseen tarkoituksenaan saada toiselta jotakin, on se hyväksikäyttöä. Kaikenlainen hyväksikäyttö ja huijaaminen on väärin! Kuvaamasi tilanne kuulostaa todella kurjalta. Onko sinut siis huijattu suhteeseen? Sinun olisi hyvä jutella tästä sinulle turvallisen aikuisen kanssa, ettei sinun tarvitsisi olla yksin tämän asian kanssa. Huijaamisen lisäksi suhteen päättyminen tuntuu aina kurjalta. Sinulla on oikeus apuun ja tukeen! Voit halutessasi tulla juttelemaan myös meidän chattiimme, joka on avoinna tiistaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 14-16, löydät chatin tämän sivun alapalkista. Älä jää yksin <3