Sinua kohtaan on tehty väärin. Syy ei ole sinun, vaan vastuu tapahtuneesta on aina yksin väkivaltaa tehneellä. On kyse sitten koskettelusta, seksuaalisävytteisistä viesteistä tai raiskauksesta, kokemus voi olla yhtä loukkaava. Kaikkiin ahdistaviin ja epämiellyttäviin tilanteisiin on oikeus saada apua ja tukea, eikä lieviä tilanteita ole.
Vastuu seksuaaliväkivallasta kuuluu tekijälle
On tavallista, että seksuaaliväkivaltaa kohdatessa hämmentyy ja lamaantuu. Sillä, miten itse olet toiminut tilanteessa, ei ole merkitystä. Jokainen reagoi yksilöllisesti, toiset pelästyvät ja toiset pyrkivät pois tilanteesta. Seksuaaliväkivaltaa kohdannut saattaa myös ajatella itse aiheuttaneensa tilanteen. Näin ei kuitenkaan ole. Häpeä ja syyllisyys ovat tavallisia tapahtuneesta johtuvia tunteita. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että syyllisyys ja häpeä eivät kuulu seksuaaliväkivaltaa kohdanneelle, vaan tekijälle. Ei ole merkitystä millaiset vaatteet on ollut päällä tai onko itse ollut aloitteellinen, flirttaillut, aktiivinen yhteydenpidossa tai humalassa.
Seksuaaliväkivallasta on mahdollista toipua
Ei ole olemassa aikarajaa, jonka puitteissa tulisi olla unohtanut se mitä on tapahtunut. Kaikista seksuaaliväkivallan tilanteista on mahdollista selvitä ja toipua, mutta useimmiten siihen tarvitaan toisten ihmisten tukea riippumatta siitä, kuinka pitkään tapahtuneesta on.
Seksuaaliväkivaltaa kohdatessa tai nähdessä on siis tärkeää kertoa asiasta turvalliselle henkilölle. Puhuminen on avuksi, vaikka tapahtuneesta olisikin kulunut pidempi aika. Raiskauksessa tai sen yrityksessä on myös tärkeää käydä lääkärissä. Sinulla on oikeus ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä rikosilmoitus. Ilmoitus voi olla hyvä tehdä yhdessä turvallisen henkilön kanssa. Akuuteissa raiskaus- ja hyväksikäyttötilanteissa ota yhteyttä hätäkeskukseen 112. Tällöin älä peseydy, tai vaihda vaatteita.
Kaikenlaiset reaktiot ja tunteet ovat tavallisia. Voimakkaita tunteita ja reaktioita saattaa aiheuttaa myös ajatus siitä, mitä olisi voinut tapahtua. Erilaisia tunteita ja reaktioita on hyvä ilmaista puhumalla tai esimerkiksi kirjoittamalla tai piirtämällä.
Sinulla on oikeus apuun ja tukeen
Voit halutessasi lähteä hakemaan apua ja tukea alla listatuista paikoista. Joskus avun ja tuen hakeminen yksin voi olla raskasta. Voit hakea apua ja tukea myös yhdessä turvallisen henkilön kanssa. Tärkeintä on, ettet jää yksin.
Apua tarjoavat:
- Kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi, terveyskeskukset ja sairaalat, Seri-tukikeskukset (tukikeskus seksuaaliväkivaltaa kohdanneille), sosiaali- ja kriisipäivystys, sosiaalitoimistot, työterveyshuolto, mielenterveystoimistot, perheneuvolat, seurakunnat, kriisikeskukset ja järjestöt.
- Yhteystiedot auttaviin tahoihin löydät esimerkiksi googlettamalla ”kriisikeskus + oma asuinpaikkakunta”
Nuorten Exit tarjoaa tietoa ja tukea 13-29 -vuotiaille nuorille, jotka pohtivat omia rajoja, seksuaalista itsemäärämisoikeutta ja seksuaaliväkivallan kokemuksia. Tuki on maksutonta, lyhytkestoista keskusteluapua ja sitä toteutetaan etäyhteydellä. Kahdenkeskiseen tukitapaamiseen voit varata ajan ajanvarauskalenterista. Voit myös kirjoittaa meille anonyymin nettikirjeen, johon vastaamme mahdollisimman pian.