Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Olen kohdannut seksuaaliväkivaltaa

Seksuaalista häirintää ja seksuaaliväkivaltaa voi olla joskus vaikea tunnistaa. Kokemus voi tapahtua verkossa tai kasvokkain, tuntemattoman tai läheisen taholta, sanallisesti tai fyysisesti. On tavallista kokea hämmennystä tapahtuneen jälkeen ja usein saattaakin ajatella, ettei ole ihan varma mitä tapahtui. Kaikenlaiset reaktiot, tunteet ja ajatukset ovat sallittuja.

Jokainen reagoi seksuaaliväkivallan kokemukseen yksilöllisesti. On kyse sitten ei toivotusta koskettelusta, seksuaalisävytteisistä viesteistä, parisuhteessa tapahtuvasta painostuksesta seksuaalisiin tekoihin tai raiskauksesta, kokemus vaikuttaa hyvinvointiin ja turvallisuuden tunteeseen. Saatat huomata muutoksia omassa jaksamisessasi, ruokahalussa tai sosiaalisissa tilanteissa tai mielialasi heilahtavan iloisesta ja energisestä vaisuun ja jaksamattomuuteen.

On tavallista, että seksuaaliväkivallan kokija pohtii syitä tapahtuneelle ja yrittää löytää niitä itsestään. Häpeä ja syyllisyys tapahtuneesta ovat yleisiä tunteita seksuaaliväkivallan kokemuksen jälkeen ja ne voivat haitata muiden tunteiden tuntemista. Vaikka tuntisit häpeää tai syyllisyyttä, muista ettei tapahtunut ollut sinun syytäsi eikä käyttäytymisesi, sanomasi tai tapasi pukeutua oikeuttanut rajojesi rikkoontumista.

Seksuaaliväkivallasta on mahdollista toipua

Ei ole olemassa aikarajaa, jonka puitteissa tapahtunut tulisi olla unohtanut tai käsitelty. On myös hyvä muistaa, että ihminen on seksuaalinen läpi koko elämän ja seksuaalisuudessa tapahtuu muutoksia eri elämänvaiheissa. Sen vuoksi seksuaaliväkivallan kokemus saattaa nousta uudelleen muistoihin ja vaikuttaa hyvinvointiin, vaikka kokemuksesta olisi eheytynyt ja kokemus ei enää vaikuttaisi jokapäiväiseen elämään.

Seksuaaliväkivallan kokemuksesta ja sen aiheuttamista tunteista ja reaktioista puhuminen on avuksi, vaikka tapahtuneesta olisi aikaa. Keskustelutuen lisäksi arjella ja siihen liittyvillä rutiineilla on tärkeä rooli vahingoittavista kokemuksista toipumisessa. Tärkeää on, että kerrot kokemuksestasi jollekin. Voit luottaa siihen, että vaikka hän ei olisi oikea henkilö käsittelemään kokemusta kanssasi, hän pystyy ohjaamaan sinut ammattilaiselle. On myös hyvä muistaa, että joskus pelkkä puhuminen riittää eteenpäin pääsemisessä.

Sinulla on oikeus apuun ja tukeen

Seksuaaliväkivaltaa kohdatessa on tärkeää kertoa asiasta turvalliselle henkilölle, tapahtui tilanne sitten verkossa tai kasvokkain. Sinulla on oikeus ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä rikosilmoitus.

Raiskauksessa tai sen yrityksessä on tärkeää hakeutua oman hyvinvointialueen Seri-tukikeskukseen tai muuhun terveydenhuollon toimipisteeseen. Jos et ole varma, kuuluuko sinun hakeutua Seri-tukikeskukseen, voit kysyä neuvoa puhelimitse. Kaikki Suomessa olevat Seri-tukikeskukset löydät täältä. Pääsääntöisesti Seri-tukikeskukset ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille seksuaaliväkivallan kokijoille, joilla seksuaaliväkivallan teosta on aikaa alle kuukausi. Alle 16-vuotiaat seksuaaliväkivaltaa kokeneet lapset tutkitaan pääsääntöisesti lasten päivystyksessä. Mikäli kokija on alle 16-vuotias, varmista hoitopolku ja ohjeet rikosilmoituksen tekemiseen oman alueesi Seri-tukikeskuksesta. Akuuteissa tilanteissa voit ottaa yhteyttä hätänumeroon 112. Tällöin älä peseydy äläkä vaihda vaatteita.

Mikäli seksuaaliväkivallan kokemus ei ole akuutti, tapahtuneesta on kulunut aikaa tai seksuaaliväkivallan teko on tapahtunut verkossa, voit hakea apua esimerkiksi oppilas- tai opiskelijahuollosta, omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta, sosiaalitoimesta tai eri järjestötoimijoilta. Nuorten Exitin lisäksi järjestötoimijoita ovat esimerkiksi Kriisikeskukset, Tyttöjen ja Poikien Talot, Raiskauskriisikeskus Tukinainen ja Rikosuhripäivystys. Oman alueen järjestötoimijoita voi etsiä googlettamalla.

Listaukset apua tarjoavista paikoista löydät myös täältä.

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?