Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Minulla on huoli kaverista

Huoli kaverista on voinut herätä tämän käytöksen tai mielialan perusteella. Sinulla saattaa myös olla tiedossasi tapahtunut kaltoinkohtelu. Kun epäilys herää, tärkeintä on toimia. Voit kertoa kaverille, että olet huolissaan hänen voinnistaan. Kysy myös onko hänellä jotakin mielessä, mistä hän haluaisi puhua.

Kaverisi saattaa kieltää tapahtuneen, tai kieltäytyä puhumasta. Älä silloin painosta keskustelemaan, vaan kerro huolestasi jollekin läheiselle aikuiselle tai ammattilaiselle. Tällainen ammattilainen voi olla koulun terveydenhoitaja, kuraattori, opettaja tai alueesi lastensuojelun työntekijä. Voit myös ottaa nimettömästi yhteyttä poliisiin tai lastensuojeluun kertoaksesi huolestasi.

Tärkeintä siis on:

  • Ole tukena
  • Rohkaise kertomaan asiasta
  • Kiitä, jos läheisesi kertoo sinulle kohtaamastaan kaltoinkohtelusta
  • Älä painosta tai syyllistä
  • Hae apua

Rohkaise kaveria kertomaan turvalliselle aikuiselle

Muista, että jos kaverisi on kertonut sinulle kaltoinkohtelun kokemuksestaan, on se suuri luottamuksenosoitus. Tee hänelle selväksi, ettei hän ole millään tavalla syyllinen tapahtumaan. Vastuu on aina tekijällä.

Kun olet jutellut kaverisi kanssa, on hyvin tärkeää rohkaista häntä kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Luotettava aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempi tai vanhemmat, läheinen sukulainen, koulun terveydenhoitaja, kuraattori tai muu henkilökuntaan kuuluva. Hän voi olla myös nuorten kanssa työskentelevä ammattilainen, kuten nuorisotyöntekijä, sosiaalityöntekijä tai psykologi. Ahdistavista tilanteista selviää parhaiten, kun saa keskusteluapua ja tukea aikuisilta. Kaverin auttaminen kiperässä tilanteessa voi olla raskasta, joten huolehdi jaksamisestasi ja muista, ettei kaverisi tilanne ole yksin sinun vastuullasi.

Tosiystävä vie asian eteenpäin

Vaikka ystäväsi kieltäisi sinua kertomasta, tosiystävänä viet asian eteenpäin. Onhan ystäväsi hyvinvointi ja turvallisuus tilanteessa kaikkein tärkeintä. Jotkut salaisuudet ovat myös liian raskaita yksin kannettavaksi.

Tilanteessa, jossa alaikäinen ystävä on suhteessa aikuisen kanssa, ei ystävä välttämättä ymmärrä tilanteen vahingollisuutta. Aikuinen ei saa olla seksuaalissävytteisessä suhteessa alle 16 –vuotiaan kanssa. Jokaisella onkin oikeus tutustua seurusteluun ja seksuaalisuuteen tasavertaisessa tilanteessa. Aikuisen ja alle 16 –vuotiaan nuoren suhde ei ole tasavertainen, ja aikuinen toimii väärin nuorta kohtaan. Vaikka tällaisessa tilanteessa oleva ystävä harmistuisi, on tärkeää kertoa suhteesta luotettavalle aikuiselle. Usein epätasa-arvoisen suhteen huomaa itse vasta jälkeenpäin, suhteen jo päätyttyä.

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?