Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”Vitun homo!!”

Homottelu ja huorittelu ovat seksuaalista kaltoinkohtelua. Seksuaalisuuteen perustuva nimittely ja haukkuminen ovat erityisen loukkaavia ja haavoittavia tekoja. Seksuaalisuuden haukkuminen on lisäksi kiusaamista, eli toimintaa, jonka tarkoituksena on loukata, haavoittaa tai vahingoittaa toista. Kiusaamisella on monia muotoja, kuten töniminen, ulkopuolelle jättäminen, pahan puhuminen selän takana, pilkkaaminen, lyöminen ja haukkuminen. Oli kiusaaminen minkä muotoista tahansa, on se aina väärin ja tuntuu pahalta. Kenenkään ei pitäisi joutua sietämään kiusaamista, kuten homottelua ja huorittelua. Jokaisella on oikeus olla rauhassa, myös koulussa.

Kiusaamisesta kertominen on ymmärrettävästi tosi hankalaa. Kiusatuksi joutumisesta voidaan kokea häpeää ja toisaalta saattaa pelottaa, että jos kertoo kiusaamisesta aikuiselle, se pahentaa kiusaamista tai etteivät aikuiset voi puuttua asiaan. Nuorten Exit kuitenkin rohkaisee ihan jokaista tyyppiä kertomaan kiusaamisesta turvalliselle aikuiselle koulussa tai kotona. Kaikenlaisille tilanteille on mahdollista tehdä jotakin!

Kiusatuksi tuleminen on todella kurjaa sekä herättää monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia siitä, että esimerkiksi kelpaako omana itsenään tai onko itsessä jotakin sellaista, mikä oikeuttaa kiusaamisen. Se on raskas taakka kantaa yksin, sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää puhua kiusaamisesta aikuisen kanssa. Myös tällaisissa tilanteissa on oikeus apuun ja tukeen.

On myös tärkeää kertoa aikuiselle, kun näkee toista kiusattavan. Kiusatuksi tuleva ei välttämättä uskalla itse kertoa, eivätkä koulun aikuiset aina huomaa kiusaamista. Aina ei ole mahdollista puuttua kiusaamistilanteeseen. Voit olla kiusatun puolella muilla tavoin. Voit esimerkiksi osoittaa tukesi tilanteen jälkeen menemällä juttelemaan hänelle tai vaikkapa kutsumalla hänet istumaan samaan pöytään ruokalassa. Pienillä teoilla, kuten ystävällisillä sanoilla tai eleillä, on suuri merkitys. <3

Lue lisää koulukiusaamisesta Nuortennetin verkkosivuilta!

Jaa somessa: