Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja suostumus

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on meistä jokaiselle kuuluva asia ja osa seksuaalioikeuksia. Seksuaalioikeudet taas ovat osa ihmisoikeuksia, ja ne kuuluvat ehdottomasti jokaiselle meidän ominaisuuksistamme ja piirteistämme huolimatta.

Jokaisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus omaan kehoon. Siihen kuuluu esimerkiksi se, että sinulla on oikeus päättää kuka sinuun saa ja ei saa koskea, miten haluat sinuun koskettavan ja halutatko myöntyä seksiin tai kieltäytyä siitä. Myös muilla ihmisillä on tämä samainen oikeus ja sitä on ehdottoman tärkeää kunnioittaa.

Kaikkeen koskettamiseen ja seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyy myös suostumus. Suostumus tarkoittaa, että kaikki tilanteessa olevat ihmiset ovat halukkaita osallistumaan ja tuntevat olevansa mukana vapaasta halustaan.

Suostumus on parasta varmistaa suoraan kysymällä. Voit esimerkiksi kysyä saako toista suudella tai koskettaa. Suoraan kysyminen voi aluksia tuntua hassulta, mutta näin varmistetaan kaikkien halukkuus ja suostumus tulla kosketuksi tai osalliseksi seksuaaliseen tekoon. Jos toinen vastaa ei, niin sitä tulee kunnioittaa. Jankuttamalla, painostamalla, syyllistämällä tai millään vaikuttamaan pyrkivällä keinolla saatu suostumus ei ole aito suostumus. Ensimmäisen ei-sanan pitää riittää ja sitä tulee uskoa.

On myös muistettava, että kaikki meistä eivät reagoi selvästi epätoivottuun seksuaaliseen tekoon. Joku voi jäykistyä, toinen jäädä mykäksi ja kolmas alistua painostuksen alla. Tämän takia suoraan kysyminen ja toisen suostumuksen varmistaminen on tärkeää. Suostumuksen puute seksuaalisissa tilanteissa ja teoissa on aina väärin ja mahdollisti rikosoikeudellisesti rangaistava teko sen vakavuuden mukaan. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja suostumus ovat tunnepuolen ja arkielämän lisäksi siis lakiin liittyviä asioita. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on pyritty turvaamaan ja takaamaan eri laeilla.

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja suostumus ovat osa seksuaalioikeuksia. Hyvää lisätietoa seksuaalioikeuksista löytyy esimerkiksi Väestöliiton sivuilta. Asioista voi myös puhua lisää meidän chatissa! Chat on avoinna ti klo 16-19 ja to klo 14-16.

Pidetään huolta itsemääräämisoikeuden ja suostumuksen kunnioittamisesta yhdessä!

Tekstin on kirjoittanut Nuorten Exitin vapaaehtoinen

Jaa somessa: