”Mitä slutsheimaus on?”
Slutsheimaus on esim. vaatteiden, eleiden, kuvien, videoiden, seksikumppanien määrän tai seksuaalisuuden kommentointia huorahtavaksi, lutkamiseksi tai hutsahtavaksi. Toisen slutsheimaus on kaltoinkohtelua ja kiusaamista.
”Miksi joku slutsheimaa?”
Olemme saattaneet oppia, että varsinkin tyttöjen ja naisten seksuaalisuus ja sen esilletuominen ovat huonoja ja hävettäviä asioita, joita saa vapaasti kommentoida. Tämä ei tietenkään ole totta. Jokaisella on oikeus omaan seksuaalisuuteen ja sen esille tuomiseen, kunhan ei loukkaa muiden rajoja.
”Jos se tapahtuu vaan netissä, niin onko sen niin väliä?”
Myös netissä tapahtuva seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen on todellisuutta. Se voi satuttaa ja tuntua yhtä inhottavalta kuin kasvotusten sanottuna. Kaikilla on oikeus olla somessa ja netissä muutenkin oma itsenään juuri sellaisena kuin on. Kenenkään ei missään tilanteessa tarvitse sietää slutsheimausta tai muuta epäasiallista kommentointia. Jokaisella on oikeus olla rauhassa omana itsenään.
Jos kohtaat slutsheimausta, silloin voi olla hyvä kertoa asiasta itselleen luotettavalle aikuiselle. Asiasta kertominen saattaa helpottaa omaa mieltä, koska joskus saattaa tulla esimerkiksi häpeän tai syyllisyyden tunteita, jos joku kommentoi inhottavasti. Voi tulla ajatus siitä, että esim. postattu kuva on huono ja haluaa poistaa sen. Slutsheimaus ei kuitenkaan koskaan ole kommenttien vastaanottajan vastuulla tai vika, vaan aina sen joka laittaa kommentteja.
”Mitä jos on itse slutsheimannut?”
Tätä lukiessa voi myös herätä ajatus siitä, että olenko itse joskus sanonut inhottavasti tai kommentoinut toista epäasiallisesti. Ilkeät kommentit voivat kommentoijassa herättää huonoa omaatuntoa ja pahaa mieltä. Niidenkään tunteiden ja tilanteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Ja omia kommentointikäytäntöjä on onneksi mahdollista muuttaa. Aina kannattaa myös pyytää anteeksi, kun on toiminut väärin.
”Mistä niitä turvallisia aikuisia löytää kenen kanssa voi jutella slutsheimauksesta?”
Voit jutella asiasta esimerkiksi koulussa kuraattorin, opettajan, terveydenhoitajan, psykologin tai muun itsellesi luotettavan aikuisen kanssa koulun ulkopuolella.
Joskus tutulle ihmiselle kertominen voi tuntua hankalalta. Silloin voi aloittaa puhumalla asiasta esimerkiksi chatissa tai muissa verkkopalveluissa. Verkossa tapahtuvaa auttamista tekevät turvalliset aikuiset, joita löytää esimerkiksi Nuorten Exitin chatista. Se on avoinna tiistaisin klo 16-19 ja torstaisin klo 14-16, löydät chatin sivun alalaidasta.
”Entä jos huorittelee itse itseään?”
Itsensä huorittelun taustalla voi olla esimerkiksi sisäistettyä naisvihaa. Olemme saattaneet oppia, että varsinkin tyttöjen ja naisten seksuaalisuus ja sen esilletuominen ovat huonoja ja hävettäviä asioita, joita saa vapaasti kommentoida. Kun on kasvanut tällaisessa ympäristössä, voi olkaa nähdä myös itsensä ja oman seksuaalisuutensa jotenkin huonona ja sellaisena, jota tulee rajoittaa. Jokaisella on kuitenkin oikeus olla rauhassa sellainen kuin on, ilman huorittelua ja muuta häirintää.
Jatkuvan itsensä huorittelun kanssa on raskasta elää. Itsensä huorittelua voi lähteä kitkemään esimerkiksi olemalla tietoinen siitä, millaisessa ympäristössä on kasvanut ja elänyt sekä miten se vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan. Omaa sisäistä puhetta voi lähteä muuttamaan myös positiivisempaan suuntaan itsemyötätunnon harjoittelun kautta.