Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Älä pelkää puhua!

Monesti jostain pahasta on todella vaikea puhua edes parhaalle kaverille. Kuitenkin jokaisen meistä tulisi muistaa, että juuri puhumalla asia selviää, saat siihen apua ja monesti sen jälkeen kun kerromme asiamme toiselle, ei asia tunne enää yhtä kamalalta. Kirjoitimme ylös muutaman vinkin, jotka voivat auttaa sinua kiperän tilanteen tullen.

  1. Mikään asia ei ole liian pieni! Jos haluat kertoa jotain, se on jo tarpeeksi tärkeää.
  2. Jos et uskalla heti sanoa sitä ääneen, kirjoite se ylös. Voit lähettää kaverille viestin, kirjoittaa lapun aikuiselle tai pyytää apua esimerkiksi chatissä.
  3. Mikään asia ei katoa vaikka siitä ei puhuttaisi. Negatiiviset tapahtumat ja tunteet voivat pulpahtaa uudestaan mieleen vuosienkin kuluttua.
  4. Sinun ei tarvitse olla ammattilainen ja tietää kenelle puhua. Voit puhua ensin kaverisi kanssa, jos se tuntuu helpommalta ja sen jälkeen etsiä turvallisen aikuisen, jolle kertoa asiasta. Näitä ovat esimerkiksi vanhemmat, sukulaiset, kuraattori, opettajat koulun terveydenhoitaja, lääkärit, nuorisotyöntekijät tai muut nuorten kanssa työskentelevät henkilöt.
  5. Vaikka ensimmäinen aikuinen ei heti uskoisi sinua, älä luovuta vaan kerro toiselle! Joskus aikuistenkin on vaikea uskoa, että jotain pahaa voi sattua ja joskus on helpompi ummistaa silmänsä kuin toimia. Muista, että sinulla on oikeus aina saada apua ja tukea!

Jaa somessa: