Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Onko nettituttu aito tyyppi vai catfish?

Olet tutustunut netissä kivaan tyyppiin ja hän ehdottaa tapaamista. Miten voit testata tätä tyyppiä, että onko hän mitä kertoo olevansa? Miten sinä toimisit?

a. Ehdottamalla, että vanhempi tulee ensimmäiseen tapaamiseen mukaan

b. Pyydät linkkaamaan Instan/muun somen

c. Sovit tapaamisen julkiselle paikalle

d. Teet käänteisen kuvahaun tyypin kuvista

Tummassa vedessä ui kissakala.
Oletko törmännyt netissä kissakalaan? Kissakala eli catfish on tyyppi, joka esittää netissä olevansa joku muu kuin mikä oikeasti on.

Oikea vastaus: a, b, c ja d. Kyllä vaan, kaikki nämä voi tehdä, kun pohdit tapaamista uuden nettitutun kanssa! Nettitutun luotettavuutta voi testata monella tapaa, tässä muutama esimerkki:

Pyydä tyyppiä linkkaamaan sulle IG, TikTok tai muu some. Millaisia kuvia ja sisältöä tilillä on? Vastaako se sitä, mitä tyyppi on kertonut itsestään? Tosi epäselvät ja toisaalta myös mallimaiset kuvat voivat herättää epäilyksiä. Voit tehdä käänteisen kuvahaun tyypin kuvista.

Ehdota, että vanhempi tulee ensimmäiseen tapaamiseen mukaan. Voitte vaikkapa sopia näkevänne kahvilassa ja vanhempi esittäytyy aluksi, jonka jälkeen menee sitten toiseen pöytään istumaan.

Ensimmäiset tapaamiset kannattaa muutenkin sopia aina julkiselle paikalle. Kerro myös ennen tapaamista sun vanhemmille ja kavereille, että ketä olet menossa tapaamaan, milloin ja minne. Jos tyyppi ehdottaa sinulle tapaamista esimerkiksi asunnollaan, hotellissa, mökillä, autossa tai muussa yksityisessä tilassa, niin siihen ei tarvitse suostua. Sä et ole tyypille mitään velkaa.

Jos tyyppi on sitä mitä hän kertoo olevansa, niin silloin näissä ei ole hänelle mitään ongelmaa. Jos sulle tulee tyypistä oudot fiilikset näiden testailujen jälkeen, on hyvä jättää tapaaminen sikseen. Suurin osa ihmisistä on mukavia ja kivoja tyyppejä, myös täällä netissä. Muutama mätämuna mahtuu kuitenkin mukaan ja varuillaan kannattaa olla, kun sopii nettitutun kanssa tapaamista. Joskus nettituttu ei ole sitä mitä hän väittää olevansa.

Aikuinen saattaa esimerkiksi tekeytyä saman ikäiseksi nuoreksi tai ymmärtäväiseksi aikuiseksi ja pyrkiä näin saavuttamaan luottamuksesi. Luottamusta tai tilanteen hämmentävyyttä hyväksikäyttäen hän pyrkii seksuaaliseen kaltoinkohteluun. Tällaista kutsutaan myös nimellä grooming. Vastuu groomingista ja kaikesta muustakin seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina kaltoinkohtelevalla henkilöllä. Syy tapahtuneesta ei ole ikinä sinun, vaikka olisit vastannut viesteihin tai ollut aloitteellinen.

Jaa somessa: