Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Omat rajat ja kommunikointi

Puhutaanpa hetki omista rajoista. Omat rajat suojelevat sua ja auttaa toimimaan ihmissuhteissa. Omat rajat voi olla sekä sisäisiä että ulkoisia. Sisäiset rajat liittyvät usein tunteisiin, seksuaalisuuteen ja psyykeen, ja ne suojelevat meidän ajatuksia, tunteita ja sisäistä maailmaa. Omat rajat ovat vahvasti tunnepohjainen asia, ja omien rajojen rikkomisen usein tuntee erilaisina tunteina ja kehollisina tuntemuksina. Jos esimerkiksi ystävä rikkoo sun rajoja kertomalla sun asioita eteenpäin, voit tuntea pettymystä ja luottamuksen menneen rikki. Nämä tunteet kertovat sulle, että sun rajoja rikottiin. Omia rajoja voidaan rikkoa myös seksuaalisissa tilanteissa ja seksiteon aikana. Keskitytään tästä eteenpäin omiin rajoihin seksuaalisessa mielessä, vaikka omat rajat kaikissa tilanteissa on tärkeä ja kunnioittamisen arvoinen asia!

Nuorena omien rajojen tiedostaminen ja niistä kiinni pitäminen voi tuntua vaikealta, jos sinusta tuntuu esim., että kaikki kaverit ovat kokeneempia seurustelussa ja seksissä, et tiedä oikeuksiasi tai osaa sanoa, missä ne omat rajasi kulkevat.

Ennen omista haluista ja tarpeista puhumista on hyvä tietää vähän mistä tykkää. Hyvä ja turvallinen keino tähän on itsetyydytys. Itsetyydytys on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle ja oiva keino tutustua omaan kehoon. Itsetyydytykseen voi liittyä nolostusta ja häpeääkin, mutta se on täysin tervettä ja normaalia. Yhtä oikein on myös olla tyydyttämättä itseään. Kyse on sinun kehostasi ja sinä päätät, miten haluat sen kanssa toimia. Seksuaalisessa halukkuudessa ja haluttomuudessa ei ole kummassakaan mitään vikaa.

Tärkeintä on selvittää, mistä itse pitää ja kunnioittaa itseä ja toista näissä asioissa.


Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä omia rajoja voi etsiä valitsemansa ihmisen tai ihmisten kanssa kokeilemalla mikä tuntuu kummastakin hyvältä. Ihmiset tykkäävät eri asioista, myös ihmissuhteissa ja seksissä, jonka vuoksi on hyvä kommunikoida seurustelukumppanin tai kiinnostuksen kohteen kanssa siitä mistä juuri te pidätte.

Omista haluista ja tarpeista kertominen voi tuntua jännittävältä ja ehkä nololtakin ajatukselta. Siitä voi päästä yli, mutta se vaatii rohkeutta harjoitella. Harjoittelu puhua omista rajoista on usein helpompaa luotettavan ihmisen kanssa, ja se luotettava ihminen voi olla ihastus, kumppani tai ystävä.

Yksi keino kertoa omista haluistaan on puhua asiasta tunteen kautta. Esimerkiksi, jos toivot kumppanisi suutelevan sinua enemmän voit kokeilla sanoa, kuinka suuteleminen saa sinut tuntemaan olosi hyväksi ja halutuksi sen sijaan, että sanot haluavasi lisää pusuja.

Voit myös harjoitella mielessäsi tai peilin edessä sanoittamalla toiveitasi ja tarpeitasi. Tämäkin voi tuntua hassulta, mutta on oiva keino selkeyttää ja järjestellä omia ajatuksia. Joskus keskustelun aloittaminen voi tuntua harjoittelun jälkeen vähän helpommalta.

Kommunikointi omista haluista ja tarpeista vaatii harjoittelua. Harjoittelu vaatii omien halujen ja tarpeiden tunnistamista. Ja se voi vaatia kokeilua ja omaan kehoon tutustumista. Ja kaikki tämä vaatii rohkeutta. Ja näistäkin asioista voit puhua meidän kanssa lisää kommentoimalla tai tulemalla meidän chattiin ti klo 16-19 ja to klo 14-16.

Tekstin on kirjoittanut Nuorten Exitin vapaaehtoinen

Jaa somessa: