Mikä ihmeen grooming? Se tarkoittaa alaikäisen houkuttelua seksuaalisiin tekoihin. Seksuaalinen teko voi olla pornon katsomista yhdessä, riisuutumista webkameran edessä, koskettelua, suuseksiä, yhdyntää, toisten seksitilanteiden katsomista tai jotain muuta seksuaalista.
Grooming on prosessi, joka tapahtuu netissä ja houkuttelijana toimii usein aikuinen ihminen. Hänellä on usein jotain, mitä nuori tai lapsi tarvitsee tai haluaa. Tilanteessa houkuttelijalla on odotus siitä, että alaikäinen toimisi houkuttelijan toiveiden mukaan vastapalveluksi. Houkuttelija pyrkii saamaan alaikäisen tekemään asioita näennäisen vapaaehtoisesti, vaikka oikeasti houkuttelija toimii tilanteessa väärin.
Houkuttelija saattaa tekeytyä lapsen tai nuoren kaveriksi somessa ja kehua. Groomingiin saattaa liittyä myös kuvien kommentoitia, seksuaalissävytteisiä viestejä tai ihailua. Tällöin houkuttelija saattaa pyrkiä vaikuttamaan lapsen tai nuoren tunteisiin, jotta saisi kuvia tai muuta materiaalia alaikäiseltä. Toisaalta grooming prosessissa saattaa olla myös manipulointia, kiristämistä ja uhkailua.
Jos kohtaat somessa houkuttelua tai jokin tilanne tuntuu omasta mielestä erikoiselta, voit toimia näin:
1. Kerro luotettavalle aikuiselle esim. koulussa, harrastuksissa tai sukulaiselle.
2. Ota talteen kaikki viestit kuvankaappauksella. Kuvat / videot tilanteesta voi olla hyvä säilyttää erillisessä kansiossa, jotta niitä ei näe päivittäin.
3. Ilmoita asiasta poliisille, vaikka ei olisikaan ihan varmaan onki tilanteessa tapahtunut rikosta. Itsellesi turvallinen aikuinen voi olla hyvänä apuna tässä.
Netissä voi olla helppo ja mukava tutustua uusiin ihmisiin, eikä etäisyydet haittaa. Joskus voi tulla olo, ettei ole ihan varma, kuka ruudun toisessa päässä oikein on. Nettitutun kanssa käydyistä keskusteluista saattaa jäädä erikoinen tunne, jos tuttu esimerkiksi pyytää seksuaalissävytteistä materiaalia, käyttää välillä aikuismaisia sanoja, ehdottaa tapaamista asunnollaan, ei halua keskustella videolla / puhelimessa tai hän johdattelee tilanteita. Missään tilanteessa ei ole velvollisuutta jatkaa keskustelua, vaan sen voi aina lopettaa. Mihinkään pyyntöihin tai vaatimuksiin ei myöskään ole suostuttava, vaikka viestittelijä sitä vaatisikin.
Epämiellyttävissä tai jollain tavalla inhottavissa tilanteissa ei tarvitse jäädä yksin. Voit olla yhteydessä Nuorten Exitin chattiin, koulun henkilökuntaan (esimerkiksi kuraattoriin, terveydenhoitajaan tai opettajaan), sukulaiseen tai muulle itsellesi tärkeään aikuiseen.