Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Ystäväksi itsensä kanssa?

”Sä olet niin oksettava ja kamala!”
”Et ansaitse mitään hyvää!”
”Miten sä oot noin surkee?”
”Mitä tahansa teetkin, niin aina sua saa hävetä.”

Puhuisitko näin tärkeimmälle ja läheisimmälle ystävällesi? Jep, tuskinpa vaan, ajatuskin järkyttää. Silti moni meistä puhuu näin itselleen. Päivittäin. Koska joudumme elämään omissa nahoissamme koko elämänkaaremme, syntymästä kuolemaan, olisi meidän tärkeää oppia luomaan lempeä ja läheinen ystävyyssuhde myös itsemme kanssa. Arkkivihollisen seurassa on raskasta elää. Ystävällistä suhdetta itseensä voi opetella itsemyötätunnon avulla.

Itsemyötätunto on lempeää, uteliasta, hyväksyvää ja ystävällistä suhtautumista itseä kohtaan – niissäkin tilanteissa, kun tekisi mieli haukkua itsensä lyttyyn, tai vajota maan alle. Itsemyötätunto ei tarkoita sitä, että elämässä ei saisi tuntea ikäviä tunteita ja pahaa mieltä. Sen sijaan itsemyötätuntoinen ihminen sallii itselleen ihan kaikenlaiset tunteet, ne vaikeatkin. Koska vaikeatkin tunteet ovat tavallinen osa ihmisenä olemista.

Itsemyötätuntosi lähtötilanteen voit testata tämän testin avulla. Jos pisteesi jäävät alhaisiksi, kannattaa sinun rohkeasti lähteä kehittämään itsemyötätuntoasi. Matka kohti ystävyyttä itsensä kanssa ei välttämättä ole lyhyt ja helppo. Jos on jo vuosia ollut armoton itselleen, ei muutos tapahdu nappia painamalla. Ensimmäinen askel itsemyötätunnon opettelussa onkin myöntää, että asiat etenevät pikkuhiljaa ja se riittää. Itsemyötätunnon opettelu ei ole suoritus. Itsemyötätuntoa voi alkaa opetella pysähtymällä omien tuntemusten äärelle. Tässä apuna voi käyttää erilaisia harjoitteita, joita löytyy runsaasti mm. Itsemyötätunto-sivustolta. Omia riittämättömyyden fiiliksiä kannattaa myös jakaa luotettavan ystävän tai turvallisen aikuisen kanssa.

Loppuun sulle vielä vinkkaus rentouttavasta biisistä, jossa on hienot, itsemyötätuntoiset sanat. Pidä huolta itsestäsi! <3

The Hearing – When In Doubt Repeat These Words

”I have a soul
I am good
And I deserve good
I will be missed
I can do better
I can do more
But this is already enough
I too was born okay”

Jaa somessa: