Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”Me Aleksander Kolmas, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Zsaari, Suomen Suuriruhtinas, y.m., y.m., y.m…”

Voi tätä historian lehtien havinaa.. Suomen rikoslaki alkaa nimittäin näin: ”Me Aleksander Kolmas, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Zsaari, Suomen Suuriruhtinas, y.m., y.m., y.m…” Mutta nyt asiaan, Suomen laki suojelee seksuaalista itsemääräämisoikeutta erilaisilla pykälillä.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on usein rikos, oli kyseessä minkä ikäinen ihminen tahansa. Suomen rikoslaissa seksuaalirikokset määritellään henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaksi teoksi. Muutkin kuin seksuaalirikokset voivat loukata seksuaalista itsemääräämisoikeutta, kuten esimerkiksi kunnianloukkaus.

Seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kannattaa ehdottomasti ilmoittaa poliisille. Tämä auttaa usein kaltoinkohtelua kokeneen toipumista ja varmistaa myös sen, että kaltoinkohtelua tehnyt joutuu vastuuseen teostaan. Hätäkeskukseen täytyy soittaa, jos huomaa meneillään olevan rikoksen tai muun hätätilanteen. Jos sinua epäilyttää onko asia sellainen, josta soitetaan hätäkeskukseen, on parempi pelata varman päälle ja soittaa häkeen kuin olla soittamatta.

Jos rikos on tapahtunut aiemmin, tehdään rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä monella eri tavalla: voit käydä poliisiasemalla tekemässä ilmoituksen, sekä voit tehdä sen myös soittamalla tai verkossa. Huoltaja voi tehdä ilmoituksen myös puolestasi, jos olet alle 18-vuotias. Rikosilmoitusta varten poliisi kysyy mm. seuraavia asioita: mitä on tapahtunut ja miten, milloin ja missä tapahtui, kuka oli tekijä sekä hänen tuntomerkkinsä. Rikosilmoituksen tekeminen voi tuntua hankalalta ja vaativalta. Apua ilmoituksen tekemiseen voi saada maksutta Rikosuhripäivystyksestä.

Huom! Ilmoittaessa poliisille seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, ei tarvitse tietää onko asiassa kyse mistä rikoksesta tai onko rikosta tapahtunut. Poliisi tekee arvion tilanteesta ja kysyy lisätietoja.

Huom 2! Kaikki kaltoinkohtelevat kokemukset eivät riko Suomen lakia. Silti kaikkiin tilanteisiin, joissa omia rajoja ja seksuaalista itsemäärämisoikeutta on loukattu, on oikeus saada tukea ja apua.

Jaa somessa: