Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”varmaan miettii ens kerralla et millaset vaatteet pistää päälle”

Seksuaalista kaltoinkohtelua voi kohdata kuka tahansa iästä, ulkonäöstä, taustasta, sukupuolesta tai mistä tahansa muusta tekijästä riippumatta. Mikään asia ei siis ennalta määritä sitä, kuka joutuu kokemaan seksuaalista kaltoinkohtelua.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on kattokäsite, jonka alle menevät erilaiset seksuaalista itsemääräämisoikeutta rikkovat teot kuten häirintä, ahdistelu, epätoivotut seksiviestit ja nudet, vastikkeellinen seksi, raiskaus, grooming sekä hyväksikäyttö. Täältä löydät lisää tietoa seksuaalisesta kaltoinkohtelusta.

Meemi, jossa on seksuaalisen kaltoinkohtelun kohteeksi joutunutta syyllistäviä lainauksia kuten "miks se ees jutteli sen kanssa". Pingiivini reagoi näihin tyhjä ilme kasvoillaan ja se huutaa päänsä sisällä. Meemin sanoma on, että vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kuuluu tekijälle.

”mitäs läksit sen mukaan” ”kannattais tarkemmin miettii mitä laittaa päälle” ”juo vähemmän ens kerralla”

Saatamme herkästi ajatella, että seksuaalisen kaltoinkohtelun kohteeksi joutuneessa on jotakin vikaa, kun hän joutui kohteeksi. Tämä vika voi olla milloin mitäkin, kuten sukupuoli, vaatetus, tausta, humala tai ikä. Tähän ajattelutapaan on tärkeää tarttua, sillä se vastuuttaa kaltoinkohtelua kokenutta tapahtuneesta ja vaikeuttaa tapahtuneesta kertomista sekä avun hakemista.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun kohteeksi joutunut ei ole koskaan itse vastuussa kokemastaan kaltoinkohtelusta. Esimerkiksi tyttöys ei anna kenellekään lupaa häiritä tai ahdistella. Vastuu on aina 100 % tekijällä.

Yksikin seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanne on liikaa. Jokaisella on oikeus olla rauhassa.💚

Jaa somessa: