Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaalinen kaltoinkohtelu

Seksuaalisesta kaltoinkohtelusta voidaan käyttää myös tällaisia sanoja: 

 • Seksuaaliväkivalta 
 • Seksuaalinen väkivalta 
 • Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta 
 • Seksuaalinen ahdistelu 
 • Seksuaalinen häirintä 
 • Raiskaus 
 • Grooming 
 • Seksuaalinen houkuttelu 
 • Seksuaalinen hyväksikäyttö 

Mitä on seksuaalinen kaltoinkohtelu?

Seksuaalisella kaltoinkohtelulla tarkoitetaan kaikkia sellaisia tekoja, jotka loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja ymmärrystä. Tekona se voi esimerkiksi olla: 

 • Homottelu, huorittelu tai muu seksuaalisuuteen/sukupuoleen liittyvä huutelu 
 • Luvaton koskettelu, kouriminen tai ahdistelu 
 • Epätoivotut seksiviestit ja nudet, muut paljastavat kuvat 
 • Pakottaminen tai painostaminen seksuaalisiin tekoihin 
 • Paljastavien kuvien ja videon kuvaaminen ilman suostumusta tai salaa 
 • Maksun, palkkion tai lahjan tarjoaminen seksistä alaikäiselle 
 • Seksiviestit aikuiselta nuorelle 

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on usein myös rikos. Laki suojaa erityisesti alaikäisiä seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksilta. Laki suojaa myös aikuisia. 

Vaikka tapahtunut ei täyttäisi rikoksen merkkejä, voi se silti olla seksuaalista kaltoinkohtelua.

Seksuaalista kaltoinkohtelua ovat kaikki tilanteet, joissa henkilö kokee, että hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan on loukattu. Kenenkään ei tarvitse sietää tai suvaita epämukavaa toimintaa. 

Vastikkeellinen seksi on yksi seksuaalisen kaltoinkohtelun muoto

Vastikkeellisesta seksistä voit lukea lisää täältä.

Kuka voi kohdata seksuaalista kaltoinkohtelua?

Seksuaalista kaltoinkohtelua voi kohdata kuka tahansa iästä, ulkonäöstä ja sukupuolesta riippumatta. Mikään asia ei siis ennalta määritä sitä, kuka joutuu kokemaan seksuaalista kaltoinkohtelua.  

Seksuaalista kaltoinkohtelua voi kohdata niin tutun kuin tuntemattomankin taholta. Seksuaalista kaltoinkohtelua voi olla toisinaan vaikea tunnistaa, varsinkin kun kaltoinkohtelijana on esimerkiksi seurustelukumppani tai läheinen ystävä. Sillä ei ole merkitystä, miten itse on pukeutunut, onko ollut mukana juhlissa, lähtenyt jatkoille tai ollut humalassa. Kieltäytyä voi missä tilanteessa tahansa, vaikka olisikin ollut tilanteessa halukas tai aktiivinen. 

Seksuaalisen kaltoinkohtelun vaikutukset

Seksuaalisella kaltoinkohtelun kokeminen aiheuttaa usein ahdistusta, hämmennystä ja pelkoa. Vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat teosta ja tekijästä. Tavallista on, että kaltoinkohtelun kokeminen aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä. Syy ei kuitenkaan koskaan ole kaltoinkohtelua kohdanneen. Monesti tilanteisiin, joissa itse on ollut aktiivinen tai aloitteellinen, liittyy erityistä syyllisyyttä. Itseään ei kuitenkaan tarvitse tuntea syylliseksi.

Vastuu on aina tekijällä.  

Koska seksuaalinen kaltoinkohtelu loukkaa omaa seksuaalisuutta ja omia rajoja, oma keho ja seksuaalisuus saattaa tuntua vieraalta. Kaltoinkohtelua kohdatessa olo saattaa muuttua arvottomaksi ja yhdentekeväksi. 

Usein uhkaava ja pelottava tilanne aiheuttaa järkytyksen ja lamaantumisen tunteita. Asiasta puhuminen pelottaa ja tapahtuneen ajatteleminen saattaa aiheuttaa paniikkikohtauksen, ahdistusta, pelkoa ja itkuisuutta. Unettomuus, painajaiset ja ongelmat arjessa ovat myös tavallisia kaltoinkohtelun vaikutuksia. 

Joskus vaikutukset tulevat vasta pitkän ajan kuluttua. Välillä tapahtuneen kaltoinkohtelun ymmärtää vasta ajan kuluessa ja kokemuksen lisääntyessä. 

Jokaisella on oikeus apuun ja tukeen

Kaikenlaiset tunteet ja mielialat ovat tavallinen reaktio epätavalliseen tilanteeseen. Selviämiseen ja toipumiseen tarvitaan usein läheisten ja ammattilaisten apua. Tuen kanssa olo usein helpottuu ja elämässä pääsee eteenpäin. Kaikenlaisille tilanteille voi tehdä jotakin. Kaltoinkohtelun kokemus ei muuta sitä, kuka henkilö on. Tapahtuneesta huolimatta kaltoinkohtelua kohdannut on arvokas ja hyvä. Häpeää, syyllisyyttä tai arvottomuutta ei tarvitse tuntea. On rohkeutta hakea itselleen tukea. Katso täältä lista auttavista tahoista. 

Tukea voit myös saada Nuorten Exitin chatista, jonka löydät tämän sivun alalaidasta. Chatissa voit keskustella nimettömästi ja luottamuksellisesti työntekijän kanssa. Chat on avoinna tiistaisin klo 16-19 ja torstaisin klo 14-16. Älä jää yksin <3 

Jaa somessa: