Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Vastikkeellinen seksi – 5 kysymystä ja 5 vastausta

Kertaus on opintojen äiti: vastikkeellinen seksi = seksuaalisen kaltoinkohtelun muoto, jossa alle 18-vuotiaalle ehdotetaan/annetaan jokin vastine seksuaalisesta teosta.

Suoraa vai suhmurointia?

Vastikkeellisen seksi tapahtuu rivien välissä – ei ole aina suoraan sanottu pyyntö tai ennalta sovittua, tyyliin ”ota suihin saat 100€”.

Esim: aikuinen kutsuu hatkassa olevan nuoren luokseen sänkyynsä nukkumaan. Nuori tietää, että yöpaikka täytyy korvata seksuaalisilla teoilla. Seksi yöpaikan tarjoajan kanssa näyttäytyy myös parempana vaihtoehtona kuin ulkona nukkuminen.

Tai: aikuinen tarjoaa nuorelle päihteitä ja nuori päätyy harrastamaan seksiä aikuisen kanssa eikä päihteiden maksusta enää sen jälkeen puhuta.

Miksi vastikkeellinen seksi on seksuaalista kaltoinkohtelua?

Koska se on näennäisen vapaaehtoista. Jos on pakottava tarve saada jokin vastine, kuten rahaa, päihteitä tai hatkassa ollessa yöpaikka, niin voidaan pohtia onko tällöin seksuaalisessa tilanteessa oikeasti vapaaehtoisesti mukana?

Koska valtasuhteet. Vastineen tarjoajalla voi olla valtaa päättää mitä tilanteessa lopulta tapahtuu, vaikka siitä olisi sovittu etukäteen. Nuoren voi olla vaikeampi kieltäytyä asioista mitä ei halua tehdä, jos on jo lupautunut seksuaaliseen tilanteeseen tai tarvitsee vastineeksi tarjottua asiaa paljon.

Koska laki. Vastinetta tarjoava/ehdottava rikkoo lakia. Lakien tarkoituksena turvata nuorten kasvua ja kehitystä sekä suojata haitallisilta kokemuksilta.

Vapaaehtoista vai pakotettua?

On tavallista, ettei vastikkeellisen seksin tilanteita aina tunnista tai koe kaltoinkohteleviksi. Esimerkiksi vastikkeellisuutta sisältävän suhteen voi ajatella tavalliseksi seurustelusuhteeksi. Tai saattaa olla ajatus siitä, että itse onkin se hyväksikäyttäjä joka ”huijaa” aikuiselta rahaa, tavaraa yms.

Kukaan ei ole ihmissuhteiden seppä syntyessään. Nuorena on ihan jo iän puolesta vähemmän elämänkokemusta kuin aikuisella ja ihmissuhteiden pelisäännöt saattaa ymmärrettävästi olla hukassa.

Aikuisen tehtävä on kunnioittaa nuoren kehitystä, eikä hän saa käyttää nuorta hyväkseen.

Kenen vastuu, kenen syy?

Vastuu tilanteesta on vastinetta tarjoavalla. Alaikäisen kohdalla puhutaan hyväksikäytöstä. Aikuinen ei saa tarjota/antaa alaikäiselle vastinetta seksuaalisesta teosta, tapahtui se sitten suoraan tai suhmuroiden. Laki ottaa huomioon nuoren haavoittuvan aseman suhteessa aikuiseen. Ja lakia rikkoo siis vastinetta tarjoava, ei nuori.

Joskus vastineen tarjoaja voi olla myös toinen nuori.

Nuorten keskinäinen, vitsiksi tarkoitettu ehdottelu (”hei lähetää panee, paljo maksaa”) voi loukata ja tuntua ahdistavalta. Myös tämä voi olla seksuaalista kaltoinkohtelua, vaikka kyseessä ei olisi rikos.

Mistä saa apua?

Kaikista seksuaalisen kaltoinkohtelun ja vastikkeellisen seksin tilanteista on hyvä puhua turvalliselle aikuiselle, jotta mahdolliset ahdistavat tilanteet eivät jää vaivaamaan ja vaikuttamaan omaan hyvinvointiin. On tärkeää ilmoittaa lisäksi poliisille, sen voi tehdä yhdessä turvallisen aikuisen kanssa.

Kokemus vastikkeellisen seksin haavoittuvuudesta saattaa herätä vasta myöhemmin, jopa vuosien päästä. Silloinkin saa hakea apua.

Nuorten Exitin palveluista löytää turvallisia aikuisia. Chat avoinna tiistaisin klo 16-19 ja torstaisin klo 14-16, chattiin pääset sivun alalaidassa olevasta ikkunasta. Nettikirjeen voi kirjoittaa milloin vain. Älä jää yksin💜

Jaa somessa: