Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaaliterveys digimaailmassa

4.9. vietetään maailman seksuaaliterveyspäivää! Tänä vuonna päivän teemana on seksuaaliterveys digitaalisessa maailmassa.

Digitaalista maailmaa kuten nettiä ja somea ei voi erottaa muusta maailmasta ja elämästä. Pidämme netissä yhteyttä perheeseen, kavereihin ja seurustelukumppaneihin, monenlaiset ihmissuhteet saavat myös alkunsa netissä. Vietämme aikaa yhdessä ja erikseen digitaalisesti mm. pelaten ja elokuvia katsellen. Netin ja somen merkitys on oikeastaan korostunut viime aikoina, sillä olemme eläneet eristettyinä toisistamme. Monelle on tullut tutuksi myös koulussa ja töissä käynti etäyhteydellä.

Digitaalista maailmaa on vaikeaa erottaa myöskään seksuaalisuudesta.

Omaa seksuaalisuuttaan saattaa haluta toteuttaa mm. vaihtamalla kumppanin kanssa seksiviestejä tai nudeja. On tavallista etsiä kumppania deittisovelluksella tai tilata vaikkapa kotiin seksivälineitä tai seksitautitesti. Moneen seksuaalisuuteen liittyvään kysymykseen etsitään vastausta verkosta.

Netti helpottaa pääsyä tiedon ääreen. Vanhemmat on saattaneet kertoakin ajasta ennen googlea ja muita hakukoneita. Jos halusi etsiä tietoa vaikkapa seksitaudeista, täytyi hiihtää umpihangessa vastamäkeen kirjastoon, jossa kirjaston työntekijältä nolostellen kysyä onko teillä aiheeseen liittyvää kirjaa. Tai sitten koittaa etsiä itse kirja kirjaston loppumattomilta käytäviltä. Ja sitten hiihdettiin taas sen kirjan kanssa kotiin – ja vastamäkeen tietysti tällöinkin. Niin helppoa on meidän elämä nyt!

”Kyllä ennen hiihdettiin kirjastoon 20 km kesät talvet”

No ei vaiskaan. On totta, että tietoa on paljon saatavilla verkossa esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyen. Onkin usein haastavaa erottaa mikä on oikeaa tietoa ja mikä ei niin oikeaa, väärää tai vääristynyttä. On kuitenkin hienoa, että tietoa on laajasti saatavilla, myös monet tukea tarjoavat palvelut toimivat verkossa.

Tieto on valtaa!

Maailman seksuaaliterveyspäivän kunniaksi tässä muutamia paikkoja, joista löytää seksuaaliterveyteen liittyvää tietoa ja tukea:

  • Väestöliitto – Tietoa ja tukea mm. seksuaaliterveyteen ja seksuaalioikeuksiin liittyvistä asioista. Seksuaalineuvontachat 4 kertaa viikossa.
  • Hyvä Kysymys – Maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa.
  • Poikien Puhelin – Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu pojille ja nuorille miehille.
  • Hivpoint – Tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä ja seksitaudeista.
  • Korento ry – Korento ry toimii endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävien edunvalvojana. Sivustolla mm. tietoa ja tukea kuukautisiin ja epätyypillisiin oireisiin liittyen.
  • Sexpo – Paljon tietoa mm. seksuaalisuudesta ja seksistä, voit jättää myös oman kysymyksen. Seksuaalineuvontaa netissä, puhelimitse, videopuhelun välityksellä ja kasvokkain.

Ps. Netarin kalenterista näet kaikki avoinna olevat, nuorille suunnatut chatit.

Jaa somessa: