Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksiin tarvitaan suostumus

Jokaisella meillä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus eli oikeus päättää milloin, kenen kanssa ja miten harrastaa seksiä vai harrastaako ollenkaan. Se on jokaisen oma valinta. Kaikkiin seksuaalisiin tekoihin tarvitaan siis kaikkien osapuolten suostumus. Seksiä ei ole ilman yhteistä suostumusta.

Mitä tarkoitetaan suostumuksella? Voit toki pyytää sen kuuluisan lupalapun, mutta suostumuksen voi myös päätellä toisen/toisten sanoista ja käytöksestä. Esimerkiksi jos kumppani on voimakkaasti päihtynyt, passiivinen tai itkee, voidaan päätellä, ettei suostumusta ole. Jos sinua epäilyttää ovatko kaikki jutussa mukana, niin kysy!

Suostumusta ei ole vaatetus, seurustelusuhde, yhteinen sänky, humala tai mikään muukaan tekijä. Vain kyllä tarkoittaa kyllä. Seksuaalisuus on iloinen voimavara elämässä eikä sen pitäisi ikinä olla ahdistavaa, painostavaa, pelottavaa tai väkivaltaista. Jokaisella on oikeus halutessaan nauttia seksistä ja seksuaalisuudesta. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaiselle!

Jaa somessa: