Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Millainen on sun turvaverkkosi?

Oletko koskaan ajatellut jossakin tilanteessa, että olet aivan yksin eikä kukaan voi sinua tässä auttaa? Että tästä minä en ainakaan voi enkä kehtaa kertoa kenellekään. Tällöin tunne siitä, ettei ole ketään kehen turvautua, voi ottaa vallan. Haluaisin tuoda pienen valon kipinän sinulle, sillä kun asiaa pysähtyy pohtimaan, ympäriltä voi löytyä yllättäviäkin henkilöitä, joihin turvautua.

Oman turvaverkon pohtiminen voisi auttaa näissä tilanteissa; ketkä ihmiset sinä koet itsellesi läheisiksi ja turvallisiksi? Millaisista asioista voisi mennä juttelemaan ja pyytämään tukea? Omaan turvaverkkoon kuuluvat ihmiset voivat olla monenlaisia: sukulaisia, perheenjäseniä, ystäviä, koulu- ja työkavereita, harrastuksista tavattuja henkilöitä tai naapureita.

Aina niille kaikista rakkaimmille ja läheisimmille ihmisille puhuminen ei ole helppoa. Onkin ihan ymmärrettävää, että jotakin asiaa ei halua heti kertoa tutulle ja läheiselle ihmiselle. Joskus avun pyytäminen voi siis olla helpompaa vähän vieraammalta ihmiseltä. Kannattaa pohtia kuuluuko turvaverkkoosi sellaisia henkilöitä, jotka eivät ehkä tunnu niin läheisiltä, mutta joilta tuen pyytäminen voisi olla mahdollista. Voisiko tällainen henkilö olla koulun terveydenhoitaja, opintopsykologi, opettaja tai tuttu nuorisotyöntekijä?

Millainen olisi sun turvaverkkosi? Ohjeet oman turvaverkon tekemiseen löytyy meidän Youtubesta.

Turvaverkon tehtävä on muistuttaa sinua niistä ihmisistä, jotka tukevat, kannustavat ja vahvistavat sinua. Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista turvaverkkoa, vaan jokaisen turvaverkko on omanlaisensa. Se voi muuttaa muotoaan ajan kuluessa, ja sitä kannattaakin tarkastella tasaisin väliajoin. Turvaverkkoa tehdessä ei kannata pohtia, mitä jokin ulkopuolinen siitä ajattelisi. Omaa turvaverkkoa ei tarvitse näyttää muille, joten sinun ei tarvitse sijoittaa lähellesi ihmisiä, joita et oikeasti koe turvallisiksi ja luotettavaksi. Voit sijoittaa ihmiset juuri siihen kohtaan verkossa, mikä itsestäsi tuntuu oikealta. Myöskään turvaverkossa olevien ihmisten määrä ei ole olennaista. Jo yksi turvallinen ihminen elämässäsi voi tuoda helpotuksen siihen, ettei yksin tarvitsekaan pärjätä.

Kannustan sinua pohtimaan oman elämäsi turvallisia ja luotettavia ihmisiä. Myös esimerkiksi chat-päivystäjä voi olla päivän turvallinen aikuinen, jonka kanssa on tilaa pohtia ja tarkastella omia huolia, jos ei tiedä kenelle muulle puhua. Meidän Nuorten Exitin chat on auki tiistaisin klo 16-19, joten yksin ei tarvitse jäädä. Tsemppiä oman turvaverkkosi pohdinnan kanssa!

Jaa somessa: