Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Miten puhua nuorten kanssa seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta?

Seksuaaliväkivalta voi ymmärrettävästi tuntua hankalalta aiheelta nuorten kanssa keskustellessa. Ammattilainen voi kokea teeman henkilökohtaisena, pelätä väärien termien käyttämistä tai olla epävarma, mistä on sopivaa keskustella ja mistä ei. Myös nuori voi kokea aiheen henkilökohtaisena tai kiellettynä ja reagoida eri tavoin. Molemmilla voi olla seksuaalisuuteen ja seksuaaliväkivaltaan liittyviä ikäviä kokemuksia jolloin aihe voi nostaa häpeän ja epävarmuuden tunteita.

Seksuaaliväkivaltaa ja omia rajoja voi lähestyä yleisemmältä tasolta ja siirtyä halutessa yksityiskohtaisempaan tai henkilökohtaisempaan keskusteluun. Esimerkiksi somessa tapahtuva kiusaaminen ja häirintä tai seurustelu ovat usein helpommaksi koettuja keskustelunaiheita. Ne koskettavat jollain tavalla lähes kaikkia nuoria, vaikka omia kokemuksia ei olisikaan. Myös termien käyttöä voi pohtia: onko joissain tilanteissa seksuaalinen häirintä helpommin lähestyttävä ja ymmärrettävä termi seksuaaliväkivaltaan verrattuna? Tässä kirjoituksessa seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan esimerkiksi vihjailevia viestejä tai vitsejä, seksuaalista ehdottelua ja kehon tai pukeutumisen seksuaalissävytteistä kommentointia. Seksuaalinen häirintä on osa seksuaaliväkivaltaa.

Keskustelua voi herätellä esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:

Tapahtuuko somessa kiusaamista tai seksuaalista häirintää? Millä alustoilla erityisesti?
Entä koulussa tai vapaa-ajalla?

Mitä kaikkea seksuaalinen häirintä ja rajoja loukkaavat teot voi olla?

Mitä seksuaaliselle häirinnälle voi tehdä, kenelle siitä voi kertoa?

Mitä eroa on flirttailulla ja häirinnällä?

Milloin ihastumisesta opiskelu- tai vaikkapa työkaveriin voi kertoa ja miten?

Minkälainen on hyvä seurustelu- tai seksikumppani?

Mistä hyvän ja turvallisen olon tunnistaa?

Aiheen ei tarvitse kerralla käsitelty, vaan keskustelua on hyvä nostaa esille arkisissa tilanteissa oman työnkuvan ja mahdollisuuksien mukaan. Tietoa seksuaalisuudesta, väkivallasta ja omista rajoista on tärkeä saada läpi nuoruuden ja koko elämän, erilaisissa elämäntilanteissa.

Netta Puustinen, asiantuntija

Jaa somessa: