Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Jokaisella on oikeus turvalliseen nuoruuteen

Nuoruus on ainutlaatuinen ja herkkä vaihe elämässä. Kehon muutokset, suuret tunteet, joukkoon kuulumisen tärkeys, oman identiteetin etsintä ja epävarmuus itsestä on monelle aikuiselle tuttuja muistoja omasta nuoruudesta.

Erityisen merkittävän ajanjakson nuoruudesta tekee seksuaalisuuden herääminen. Nuoren kehitystä tukee halutessaan seksiin ja seksuaalisuuteen tutustuminen toisen nuoren kanssa, jolloin nuorten fyysinen ja psyykkinen kehitys ei eroa kovasti toisistaan. Nuori saattaa myös ihastua itseään selvästi vanhempaan henkilöön, kaivata huomiota ja hyväksyntää, flirttailla tai ehdottaa seksiä. On jokaisen aikuisen tehtävä antaa nuoren tutkia seksuaalisuuttaan turvallisesti ja kunnioittaa nuoren kasvua ja kehitystä. Tämä tarkoittaa, että aikuinen ei tee seksuaalisia tekoja nuoren kanssa vaikka nuori itse olisi aloitteellinen sekä aikuisen puuttumista tilanteisiin, joissa toinen aikuinen vaarantaa nuoren hyvinvoinnin esimerkiksi seksuaalissävytteisen huomion, häirinnän tai ahdistelun tavoin.

Oman viehätysvoiman testaaminen ja jännityksen hakeminen ovat nuoruuteen liittyviä asioita. Tämä voi näkyä esimerkiksi alaikäisten nuorten hakeutumisena aikuisten seuraan. Tavallista avoimemman seksuaalisen käytöksen ja riskikäyttäytymisen taustalla voi kuitenkin olla myös turvaton kasvuympäristö tai aiemmin koettuja rajoja rikkovia kokemuksia. Seksuaaliseen toimintaan voi liittyä itsetuhoisuutta ja esimerkiksi kokemus itsestään ja kehostaan arvottomana. Aikuisen tehtävänä on auttaa ja tukea nuorta tasapainoiseen nuoruuteen ja aikuisuuteen, ei yrittää hyötyä nuoren kokemattomuudesta, uteliaisuudesta tai vaikeasta tilanteesta.

Netta Puustinen, asiantuntija

Jaa somessa: