Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Mitä tekisit, jos kaverisi kertoisi seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteesta?

Seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kertominen kaverille on osoitus luottamuksesta. Kaverin tukena voi olla kuuntelemalla ja keskustelemalla asiasta, kyselemällä kaverin vointia ja kuulumisia ja viettämällä aikaa yhdessä. Kaveria on hyvä kannustaa kertomaan tilanteesta luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi koulun henkilökunnalle tai vanhemmille. Miettikää yhdessä, kuka voisi olla tällainen aikuinen.

Jos puhuminen kasvotusten jännittää, voi myös kirjoittaa tai laittaa ääniviestin. Kaverin voi myös ohjata Nuorten Exitin chattiin tiistaisin. Chattiin voi tulla myös henkilö jonka kaveri tai muu läheinen on kohdannut seksuaalista kaltoinkohtelua. Joskus asiasta kertominen aikuiselle voi olla hyvä asia vaikka kaveri kieltäisi, esimerkiksi jos kaveri on vaarassa tai on tapahtunut selkeä rikos. Silloin on tärkeää, että aikuiset auttavat ja suojelevat.

Nuorten Exitin chat on avoinna tiistaisin klo 16-19, tule juttelemaan!

Kaveri kyselee toiselta kuulumisia ja sanoo, että toinen näyttää väsyneeltä. Toinen onkin oikeasti tosi väsynyt ja näyttää kuin ei olisi nukkunut 10 vuoteen.

Mitä kuuluu? on tärkeä kysymys muutenkin esittää ihan jokaiselle. Kysymällä voi osoittaa arvostavansa toista, välittävänsä sekä olevansa kiinnostunut. Kysyminen antaa myös luvan kertoa. Joskus olo ei ole niin lystikäs. Jos kaverin vointi huolestuttaa kannattaa ja saa asiasta kysyä suoraan.

Jaa somessa: