Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”Hei kuraattori, mulla olisi yksi juttu…”

Petri katseli kuraattorin ovea. Sydän jyskytti rinnassa ja kurkkua kuristi. Nyt pitäisi koputtaa oveen, ennen kuin joku muu ehtii päivystysaikaan paikalle. Vatsassa muljahti. Mitä jos kuraattori ei uskoisikaan häntä? Mitä jos Petri vaan nolaa itsensä?

Chatin työntekijä oli ohjeistanut puhumaan luotettavalle aikuiselle. Petri asui isän kanssa, eikä välit olleet erityisen lämpimät. Isällä oli omiakin ongelmia. Pelotti, mitä isä sanoisi jos kuulisi tästä. Kuraattori oli joskus puhunut näistä aiheista Petrin luokalle, ja sieltä Petri muisti, että chatissa voi nimettömästi kysyä aikuiselta apua.

Koko tarinaa hän ei ollut siellä kertonut. Ei valmentajan viesteistä, joissa se jutteli Petrille kuin kaveri ja oli halunnut tavata treenien ulkopuolella. Eikä varsinkaan sitä, että valmentaja heitti kaksimielistä läppää, ja oli useamman kerran koskettanut Petriä omituisesti. Ensimmäinen chatissa käynti oli muutenkin ollut pelkkää trollausta, mutta seuraavalla viikolla Petri oli kysellyt kierrellen ehdotuksiin ja vitseihin liittyviä asioita. Petri sai chatissa vahvistusta sille, että omia fiiliksiä oli tärkeää kuunnella ja vastuu on valmentajalla.

Petri koputti oveen, ja kuraattori pyysi hänet sisälle. Huone oli valoisa, kevätaurinko paistoi sälekaihtimien läpi.

– Moikka. Istu siihen vaan, kuraattori sanoi.

– Mitä sulle kuuluu?

Petri kertoi kokemuksistaan valmentajan kanssa. Kuraattori kuunteli ja sanoi, että Petri oli tehnyt oikein tullessaan puhumaan asiasta. Valmentaja on käyttäytynyt asiattomasti ja mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. Valmentaja käytti omaa asemaansa väärin puhumalla seksuaalissävytteisiä vitsejä ja koskemalla intiimillä tavalla. Kuraattori kertoi kysyvänsä asiasta poliisilta, jotta tilanteessa toimitaan oikein ja Petri saa tarvitsemaansa tukea.

Kuraattorin luota lähdettyään Petri tunsi olonsa helpottuneeksi, vaikka jännittikin mitä seuraavaksi tapahtuisi, tai tapahtuuko mitään. Kuraattori olisi Petriin yhteydessä myöhemmin.

Kaikista asioista voi puhua! Jos omat rajat ja seksuaalinen kaltoinkohtelu mietityttä, voit jutella koulun henkilökunnalle, jollekin muulle turvalliselle aikuiselle tai tulla Nuorten Exitin chattiin tiistaisin klo 16-19. Älä jää yksin!

Jaa somessa: