Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Mitä jos tulee ero?

Kaikki seurustelusuhteet ovat tärkeitä ja arvokkaita, joskus ne eivät vaan onnistu. Siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, sillä kaikki seurustelukumppanit eivät ole “niitä oikeita”. Ero tai pakit eivät myöskään tarkoita sitä, että olisi ihmisenä jotenkin huonompi. 

Meemi. Kun exä tulee kadulla vastaan, voi tilanne olla tosi kiusallinen. Apinanukke katsoo ensin sivulle ja seuraavassa kuvassa eteen kiusallinen ilme kasvoillaan.

Jos tuntuu ettei halua enää jatkaa seurustelua, niin silloin saa lopettaa seurustelun. Ennen uuden seurustelusuhteen aloittamista on myös reilua lopettaa edellinen suhde. Eron voi tehdä monella tavalla, voi esimerkiksi kertoa kunnioittavasti toiselle omista fiiliksistään. Annetaan myös toiselle tilaa kertoa omista tunteistaan vaikka oltaisiinkin eri mieltä. 

Kaikenlaisista tilanteista on mahdollista selvitä, myös erosta. Joskus ero voi olla myös helpotus. Esimerkiksi joskus seurustelusuhteessa voi olla tosi kurjaa olla, jos suhteessa on kiusaamista, kaltoinkohtelua tai väkivaltaa. Jokainen ansaitsee olla hyvässä ja turvallisessa suhteessa.

Monesti aika auttaa unohtamaan asioita ja elämä vie eteenpäin. Exän ajatteleminen tai näkeminen voi olla aluksi kivuliasta tai kiusallista, kun tulee kaikki muistot mieleen. Ero saa tuntua pahalta. Ero ei ole vain yksittäinen tapahtuma, vaan se on prosessi, jonka aikana luovutaan esim. seurustelukumppanista, kumppanista ystävänä, yhteisistä kavereista, harrastuksista, joskus asunnosta jne. 

Eroaminen herättää siis monenlaisia tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä, vihaa, pelkoa ja hylätyksi tulemisen tunnetta. Eroa saa työstää rauhassa ja omassa tahdissa, yksin tai vaikka kaverin kanssa. Ei pureta omia tunteita kostamalla eroa exälle. Ei siis lähdetä häiriköimään exää, vaan kunnioitetaan hänen mielipidettään.

Eroaminen voi olla asia, jonka käsittelyyn tarvitsee ulkopuolista apua. Jos tuntuu ettei pääse asian kanssa eteenpäin, niin silloin saa ja pitää pyytää apua. Juttele erosta ja sun fiiliksistä esimerkiksi kaverin tai perheenjäsenen kanssa. Voit tulla myös juttelemaan Nuorten Exitin chattiin, löydät sen sivun alalaidasta. Älä jää yksin!

Jaa somessa: