Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Jokaisella on oikeus olla rauhassa

Nuorten Exit tukee #blacklivesmatter – liikettä ja vastustaa rasismia sen kaikissa muodoissa. Jokaisella on oikeus olla rauhassa!

Miten voi valkoisena ihmisenä osoittaa tukeaan ja olla hyvä liittolainen? Tärpit otettu Julia Thurénin tekstistä Ruskeat tytöt – verkkosivulta.

  • Ole hiljaa ja kuuntele. Päästä ruskeat ihmiset ääneen.
  • KVG. Hyvä liittolainen ottaa itse asioista selvää esimerkiksi googlettamalla. Hyvä liittolainen ei vaadi ruskeaa kaveria kertomaan hänelle esimerkiksi miltä rasismi tuntuu. Anna ruskean kaverin kertoa sinulle silloin, kun hänestä itsestään tuntuu siltä.
  • Puhu ruskeille ihmisille samalla tavalla kuin puhut valkoisille ihmisille. Esimerkiksi tutustuessa uuteen ruskeaan kaveriin, kysy häneltä samat kysymykset kuin kysyisit valkoiselta kaverilta. Valkoiselta kaverilta esimerkiksi harvemmin kysytään missä hänen juurensa ovat tai puhuuko hän suomea.
  • Käsittele valkoisuutesi. Voi tuntua hankalalta tunnistaa ja tunnustaa oma etuoikeutettu asema. Tunnista myös, että yhteiskunnassa on rakenteita, jotka nostavat toisia ja painavat toisia alas. Mieti mitä valkoisuus tarkoittaa sinulle ja miten se helpottaa sinun elämääsi?
  • Mieti oikea paikka ja aika. Kaikesta voidaan puhua ja niin pitääkin. Tärkeää on kuitenkin miettiä milloin sen tekee ja missä. Esimerkiksi valkoisena ihmisenä voi tuntea syyllisyyttä siitä, että on etuoikeutetussa asemassa suhteessa muihin. Käsittele asiaa yksin tai muiden valkoisten ihmisten kanssa. Älä kaada sitä syyllisyyden tunnetta rodullistettujen niskaan.
  • Puutu. Jos kohtaat rasismia, puutu tilanteeseen. Tapoja puuttua on monia. Esimerkiksi jos joku kertoo rasistisen ”vitsin”, älä naura ollenkaan ja sano ettet ymmärrä vitsiä. Näin ”vitsin” kertoja joutuu selittämään ”vitsin” auki ja pohtimaan sanojaan.
  • Opettele uusi mantrasi: Minä en ole sankari. Kaikki rasismin vastaiset teot ovat tärkeitä itsessään ja ilman, että esimerkiksi kertoo niistä ruskealle kaverille. Rasismin vastustaminen on normaalia toimintaa, josta ruskea kaverisi ei ole sinulle kiitollisuuden velassa.

Lue enemmän Ruskeiden Tyttöjen verkkosivuilta.

Jaa somessa: