Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”Ite läksit sen mukaan”

TÄRKEÄ TIEDOTUS: vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kuuluu VAIN JA AINOASTAAN TEKIJÄLLE! Vastuu ei kuulu kellekään muulle. Mikään asia vähennä tai poista sitä vastuuta.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin liittyy usein häpeän ja syyllisyyden tuntemuksia. Kaltoinkohtelua kokenut voi ajatella, että mitä olisi voinut tehdä toisin, jotta kaltoinkohtelua ei olisi tapahtunut. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että syyllisyys ja häpeä eivät kuulu seksuaalista kaltoinkohtelua kohdanneelle, vaan tekijälle.

Joskus kaltoinkohtelua kokeneen toimintaa saatetaan ajattelemattomuuttaan arvostella, esimerkiksi toteamalla ”Mitäs läksit sen mukaan” ”Miks sulla oli tommoset vaatteet”. Tää on niin väärin ja nuo sanat satuttavat. Mukaan lähteminen on vain mukaan lähtemistä. Esimerkiksi kotibileissä jonkun kanssa meneminen makkariin juttelemaan ei ole lupaus seksistä. Jokainen saa myös pukeutua ihan niin kuin tahtoo. Se, että näkee mielestään jotakin seksikästä, ei anna lupaa koskettaa ilman lupaa, satuttaa tai muutenkaan kaltoinkohdella toista.

Kaikkiin seksuaalisiin tekoihin, kuten rintojen tai pepun koskettamiseen, sextingiin, nudejen lähettelyyn, yhdyntään yms. tarvitaan suostumus. Jos suostumusta ei ole, puhutaan seksuaalisesta kaltoinkohtelusta. Ja vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kuuluu vain tekijälle. Piste.

Meemi, jossa Lisa Simpson seisoo lavalla pitämässä esitelmää. Lisalla vakava ilme kasvoilla. Taululla lukee "Vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina tekijällä. Piste.".

Jaa somessa: