Omat rajat kertovat sen, että mitkä asiat sinä koet hyväksi ja mitkä et. Omat rajat kertoo esimerkiksi sen, että millaista kosketusta haluat, keneltä ja missä. Omista rajoista voidaan puhua myös termillä seksuaalinen itsemääräämisoikeus.
Kuvassa Paavo sai randomilta snäpissä nudeja ja se meni Paavon rajojen yli. Paavoa ahdistaa ja Paavolle tuli olo, että hän haluaa lähteä ulos ja kenties jutella tapahtuneesta jonkun kanssa. Nudejen lähettäminen ilman vastaanottajan suostumusta on seksuaalista kaltoinkohtelua ja väärin.
Mistä muuten tietää, että mikä juttu menee niiden omien rajojen yli? Nämä tunteet voivat viestiä siitä, että sun omien rajojen yli ollaan menemässä tai niiden yli on menty:
- Epämukavuuden tunne tai sellainen ”hähmäinen” olo
- Pelottaa
- Ahdistaa
- Suututtaa, ärsyttää, kiukututtaa
- Hävettää
- Hämmentää, mietit että ”mitähän ihmettä tämä on?”
Sulla on oikeus omiin rajoihin ja muilla velvollisuus kunnioittaa niitä. Joskus eteen voi kuitenkin tulla sellaisia tilanteita, joissa omia rajoja joutuu puolustamaan. Sulla on täysi oikeus puolustaa sun omia rajoja. Jos esimerkiksi olet tekemässä seksiä kumppanisi kanssa ja sinua alkaa ahdistaa, on sinulla oikeus lopettaa seksitilanne. Tällaisessa tilanteessa voi esimerkiksi sanoa kumppanille, ettei enää huvita tai nyt pitää lopettaa. Toisen pitää silloin kuunnella ja lopettaa. Seksin saa lopettaa koska vain, vaikka itse olisi ollut hommassa aluksi täysillä mukana.
PS. Jos sun omia rajoja on rikottu, niin sulla on oikeus apuun ja tukeen. Mikään juttu ei ole niin pieni, etteikö siitä saisi ja kannattaisi jutella turvallisen aikuisen kanssa. Voit tulla juttelemaan myös meidän chattiin tiistaisin klo 16-19, älä jää yksin <3