Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Minä <3 keho

Meillä kaikilla on erilainen keho. Jonkun keho on pitkä, toisen lyhyt, kolmannella on venymisjälkiä kehossa ja neljännellä kapeat hartiat. Meitä on eri kokoisia, värisiä, ikäisiä ja eri tavoin toimivia ihmisiä. Jokaisen keho on ainutlaatuinen, eikä toista samanlaista ole. Kaikki kehot ovat yhtä arvokkaita, myös sun keho. Joskus voi tuntua, että oma keho on vääränlainen: liian laiha, liian lihava, liian lihakseton, liian isot reidet ja niin edelleen. Vertaamme helposti omaa kehoamme ja ulkonäköämme muihin, ja huomaamme kaiken sen minkä koemme olevan vialla. Varsinkin nuorena omaan kehoon liittyvät asiat voi tuoda ahdistavia tunteita.

Omaan kehoon olisi hyvä pystyä suhtautumaan positiivisesti tai neutraalisti; ei tarvitse rakastaa, mutta ei vihatakaan. Tämä tukee hyvää mielenterveyttä. Jos tavoitteena on oppia pitämään kehostaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkälaista sosiaalista mediaa seuraa. Joku seurattava henkilö saattaa tuoda ulkonäköpaineita tai nostaa kriittisyyden omaa vartaloa kohtaan. Silloin voi miettiä kannattaako häntä seurata. On ihan ok lopettaa seuraaminen tai vaikka instassa mykistää postaukset. Sosiaalisen median sisältöä on hyvä hallita ja tehdä omaan sisäiseen hyvinvointiin liittyviä valintoja. Seurattavien listalle kannattaa valita moninaisia vartaloita ja ihmisiä, jotka muistuttavat ulkonäöltään tai vartaloltaan omaa vartaloa tai ulkonäköä.

Ajatuksia kauneudesta ja hyväksytystä vartalosta voi muokata mm. näkemällä erilaisia kehoja enemmän, erilaisissa yhteyksissä ja eri tavoin toimivina, eri tavoin puettuina ja aseteltuina. Varsinkin jos oma vartalo esitetään mediassa aina viallisen tai huonona, voi olla vaikea nähdä itseään hyvänä tai kauniina. Harjoitella voi myös esimerkiksi katsomalla itseään peilistä ja sanomalla ääneen positiivisia asioita itsestään. Jos se tuntuu hankalalta, voi aloittaa vain nimeämällä neutraalisti, arvottamatta, omia kehonosiaan. Harjoituksen voi tehdä vaatteet päällä tai ilman. Hyvä vaihtoehto on myös piirtää tai kirjottaa.

On hyvä pitää mielessä, että olemme enemmän kuin vartalomme ja ulkonäkömme. Meissä kaikissa on hyviä ominaisuuksia, jotka on hyvä pitää mielessä silloinkin, kun keskiössä on oma ulkoinen olemus. Voi olla vaikka hyvä maantiedossa, musiikin kuuntelussa, käytöstavoissa, voi olla hauska, luotettava ystävä tai hyvä lemmikin hoitaja. Se miten kohtelemme itseämme ja muita on lopulta tärkeämpää kuin ulkonäkö. Ja se, mitä muut ajattelevat sun ulkonäöstä on niiden ongelma, ei sun. Kiusaamista tai kommentteja ei kuitenkaan tarvitse sietää, niistä saa loukkaantua ja suuttua ja käskeä lopettamaan. Jos koet kiusaamista, kerro siitä eteenpäin! Olet tärkeä <3

Jaa somessa: