Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Materiaalipankki

Jokaisella nuorten parissa toimivalla on omassa työssään mahdollisuus ennaltaehkäistä nuoriin kohdistuvaa seksuaalista kaltoinkohtelua ja tukea nuorten omien rajojen pohdintaa. Aiheesta voi keskustella esim. oppitunneilla, nuorten ryhmissä, teemailloissa tai kahden keskisissä tapaamisissa. Asiaa voi lähestyä monin eri tavoin, aina ei tarvitse järjestää toiminnallista teemailtaa. Aiheeseen voi tarttua esimerkiksi ajankohtaisten uutisten, nuorten katsomien sarjojen tai elokuvien kautta jokapäiväisessä elämässä. Ottamalla aiheen esiin myös ohimennen, viestit nuorelle, että olet turvallinen aikuinen, joka kestää puhua ja kuulla seksuaalisesta kaltoinkohtelusta.

Tälle sivulle on listattu erilaisia materiaaleja sekä vinkkejä seksuaalisen kaltoinkohtelun teeman puheeksiottoon ja käsittelyyn nuoren kanssa.

Nuorten Exitissä kehitettyjä materiaaleja

Oppaat

Toimintaohjeita ja tietoa ammattilaisille – nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu” -opas (pdf)

Helsingin kaupungin kanssa yhteistyössä toteutettu opas seksuaalisen kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi nuorisotyössä (pdf). Yhteistyössä toteutettiin myös julisteet nuorisotaloille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi:

Kysy, kohtaa ja kuuntele – Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä” tarjoaa perustiedot nuorten kohtaamasta seksuaalisesta houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta sekä ennaltaehkäisyn näkökulmasta tärkeistä taidoista, joita voi vahvistaa osana nuorisotyötä ja -toimintaa.

  • Tuotettu yhteistyössä Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa.
  • Hanke toteutettiin yhteistyössä seuraavien toimijoiden kanssa: Loisto setlementti ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Nuorten Exit, Pelastakaa Lapset ry ja Rikosuhripäivystys sekä Helsingin kaupunki ja Oulun kaupunki.
  • Valtaosa näistä yhteistyökumppaneista on ollut tuottamassa tämän oppaan sisältöä.

Ohjeistukset

Vinkkejä seksuaalisen kaltoinkohtelun teeman käsittelyyn nuorten kanssa (pdf)

Vinkkejä Nuorten Exitin materiaalien käyttöön nuorten parissa toimiville ammattilaisille (pdf)

  • Ohjeistuksessa viisi eri vaihtoehtoa materiaalien käyttöön.

Valmiita tehtäviä esim. teemailtoihin! Ohjeistukset nuorille suunnattujen videoiden purkua varten – videot löydät Nuorten Exitin Youtube-kanavalta. Videot ja tehtävät on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille.

Teemaillan ohjelmarunko nuorille omista rajoista ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, yli 13-vuotiaille (pdf)

Esitteet, julisteet

Kun olet kohdannut seksuaalista kaltoinkohtelua” – esite kokijalle (pdf)

  • Esitteessä perustietoa seksuaalisesta kaltoinkohtelusta sekä listaus apua tarjoavista tahoista.

Nuorten Exitin chatin mainosjuliste – tulostettavaksi esimerkiksi nuorisotilan tai koulun seinälle (pdf)

Pelit

Iskurepla-peli, yli 13-vuotiaille. Peli on kehitetty käytettäväksi nuorten kanssa, tukena keskustelulle omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Pelin tarkoituksena on auttaa nuorta pohtimaan, millaiset lähestymisyritykset ovat mukavia ja mitkä eivät, ja miten epämiellyttävistäkin ehdotuksista voi kieltäytyä.

Hullunkuriset kohtaamiset -korttipeli, 11-13-vuotiaille. Peliä pelataan kuin hullunkurisia kysymyksiä ja vastauksia. Erilaisten yhdistelmien tarkoitus on herätellä keskustelua siitä, miten voisi tutustua ihastuksen kohteeseen, miten lähestyä toista ja miten ehdotuksen voi ottaa vastaan. Peli on tarkoitettu käytettäväksi 5.-7.-luokkalaisten nuorten kanssa tukemaan keskustelua omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Pelin tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yksilön oikeutta omiin rajoihin. Peliä ohjaavan aikuisen opastuksella voidaan johdattaa nuori
miettimään sitä, miten omista rajoista voi pitää kiinni, ja miten kunnioittaa myös toisen omia rajoja.

Lautapeli, teemana omat rajat ja seksuaalisuus, yli 13-vuotiaille. Lautapeli sisältää kysymyksiä seksuaalisuudesta, omista rajoista ja oikeuksista, parisuhteesta, mediasta ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta sekä niihin liittyvistä laeista.

“Hupsista! Kuinkas se sattuikaan” – Puheeksiottamisen bingo – voit tulostaa tämän vaikka opettajanhuoneeseen tai työntekijöiden tilaan (pdf)

Muiden toimijoiden materiaaleja

Amnesty International: Puhutaan suostumuksesta – materiaali. Sisältää toimintaideoita seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. (pdf)

My Space, Not Yours! – menetelmäopas seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ilmiöiden käsittelemiseen nuorten kanssa. (pdf)

Hiv-Point: Seksuaalikasvattajan käsikirja (pdf)

  • Opas jokaiselle seksuaalikasvatusta nuorten parissa tekevälle ja siitä kiinnostuneelle ammattilaiselle
  • Nuorten Exit on kirjoittanut oppaaseen artikkelin ”Ota puheeksi nuoren itsemääräämisoikeus!”

Väestöliitto: Seksuaalioikeudet -juliste (pdf)

THL: Turvataitoja nuorille – Opas sukupuolisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyyn

Exit ry:n Usva-hanke: Seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistaminen ja puheeksiotto – opas ammattilaisille. (pdf) Oppaan tarjoamat ohjeet ja esimerkit soveltuvat työskentelyyn erityisesti yli 18-vuotiaiden päihteiden aktiivikäyttäjien kanssa.

  • Oppaan tarkoitus on helpottaa ammattilaisten työtä seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistamisessa ja puheeksiotossa.
  • Materiaali oppaaseen on tuotettu vuosina 2017-2019 toimineen Usva-hankkeen havainnoista ja tuloksista eri päihdepalveluiden yksiköissä.

VIGOR-hanke on yhteistyössä poliisin kanssa tuottanut julisteita suojaikärajasta usealla kielellä.

MLL:n Nuortennetti: Huolilomake nuorelle mieltä painavien asioiden puheeksiottoon (pdf)

Raiskauskriisikeskus Tukinainen: Kun seksuaalista itsemääräämisoikeuttasi on loukattu – esite

Jaa somessa: