Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Tekstivastine Nuorten Exitin videolle ”Tiedätkö mitä on grooming?”

Videolla nähdään, kuinka piirtäjän käsi piirtää kuvituksia puheen tahdissa.

Puhe: Tiedätkö, mitä on grooming?

Kuva: Otsikko kirjoitetaan ruudulle.

Puhe: “Mä oon jo jonkun aikaa jutellut yhen kivan tyypin kanssa. Se osti mulle uudet kuulokkeet! Se on mua vanhempi, mut on kiva kun se kohtelee mua aikuisena.”

Kolme yläasteikäistä nuorta istuu vierekkäin. Yhdellä nuorista on kuulokkeet päässä ja älypuhelin kädessä. Hänen vieressään näkyy tekstiviestikeskustelu:

Viesti: Mikä meno?
Nuoren vastaus: Pääsen kohta koulust
Viesti: Tykkäsitkö lahjasta?
Nuoren vastaus: Joo!
Viesti: Tiesin että arvostat, mulla on itellä samat

Puhe: En oo kertonu tästä vielä kavereille.

Kuva: Ilmestyy vielä yksi viesti, “Pidetään tää meidän välisenä”, ja nuori katsoo vieressä istuvia kavereita stressaantuneena.

Puhe: Grooming tarkoittaa sitä, että aikuinen houkuttelee alaikäistä seksuaalisiin tarkoituksiin.

Kuva: Ilmestyy uusi kuva, jossa kolme tilannetta. Yksi nuori käyttää kannettavaa tietokonetta, toinen älypuhelinta ja kolmas juttelee silhuettimaisen hahmon kanssa.

Puhe: Se voi alkaa arkisena kaveerauksena, jolloin sitä voi olla vaikea tunnistaa houkutteluksi.

Kuva: Tietokonetta käyttävän nuoren yläpuolelle ilmestyy näkymä sosiaalisesta mediasta, koiran kuva, ja jonkun kommentti “Söpö koira!”. Toisen nuoren älypuhelimeen saapuu viesti “Miten meni treeneissä?”. Kolmas nuori kilistää pulloa silhuettihahmon kanssa.

Puhe: Yhteydenpito voi jatkua pitkäänkin ennen seksuaalisen teon ehdottamista, ja siihen voi kuulua vastineen tarjoamista. Tilanteet voivat kuitenkin olla monenlaisia.

Kuva: Taustalle ilmestyy kalenteri, josta tippuu kuukausien sivuja. Älypuhelinta käyttävän nuoren viestiketjuun ilmestyy lisää viestejä, “Voitko lähettää kuvan?”, “Voidaanko tavata?” ja munakoiso-emoji. Tietokonetta käyttävän nuoren oheen ilmestyy kuva rintaliiveistä ja korkokengistä, älypuhelinta käyttävälle nuorelle ilmestyy kuulokkeet, nuoren ja silhuettihahmon pullot värjäytyvät punaisiksi. Lisäksi kuvaan ilmestyy pelikonsoli, rahaa, ja lahjakortti.

Puhe: “Onneksi otin asian puheeksi muiden kanssa. En aluksi tajunnut siinä mitään outoa. Tietoa ja tukea löytyy osoitteesta nuortenexit.fi”

Kuva: Palataan kuvaan, jossa istuu kolme nuorta. Nuori on laittanut kuulokkeet ja kännykän pois, ja kääntynyt toisen nuoren puoleen keskustelemaan. Nuorilla huolestuneet ilmeet. Vieressä olevasta älypuhelimesta nousee vielä viestejä “Mihin katosit?” ja “Luulin että välität musta”. Kolmannen nuoren kannettavasta tietokoneesta nousee verkko-osoite nuortenexit.fi

Lopuksi kuva zoomaa ulos ja nähdään molemmat kuvat yhtä aikaa. Ruudun alalaidassa on verkko-osoite nuortenexit.fi ja Nuorten Exit ry:n logo. Lopuksi alakulmaan ilmestyy vielä Tussitaikurit-logo.

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?