Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Tekstivastine Nuorten Exitin videolle ”Muutama juttu seksuaaliväkivallasta”

Videolla nähdään, kuinka piirtäjän käsi piirtää kuvituksia puheen tahdissa.

Kuva: Puhuttu virke kirjoitetaan ruudulle.

Puhe: Seksuaaliväkivalta on kattokäsite, joka tarkoittaa tekoja, jotka loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Kuva: Kuvaan piirretään kaksi nuorta, jotka katsovat toisiaan ja sanovat yhteen ääneen “Vain kyllä tarkoittaa kyllä.”

Puhe: Tässä muutama tärkeä juttu. Jokainen seksuaalinen teko vastoin toisen suostumusta tai ymmärrystä on seksuaaliväkivaltaa.

Kuva: Kuvaan piirtyy bussissa istuva nuori, joka katsoo älypuhelinta. Sitten kuvaan piirtyy nuoren reittä koskettava käsi, kuvan ulkopuolelta tulevat puhekuplat “Kivat tissit” ja “Minne oot menossa?”, sekä viestejä älypuhelimesta “Me seurustellaan, sun kuuluu antaa!”, “Etkö välitäkään musta?” ja munakoiso-emoji.

Puhe: Seksuaaliväkivaltaa ovat kaikki seksuaaliset teot, joista ei ole sovittu: koskettamista, kommentteja, ei toivottuja viestejä, kasvotusten tai netissä.

Kuva: Kuvaan piirretään nuori viestittelemässä älypuhelimella. Vieressä näkyy viestit: “Aikuinen: Saanko lähettää kuvan?” ja “Alle 16-vuotias: Joo okei”. Sitten viestien päälle ilmestyy ristissä olevat nauhat, jotka näyttävät poliisin eristysnauhalta, jossa lukee “suojaikäraja 16”.

Puhe: Myös tilanteet, joissa nuori kokee olevansa vapaaehtoisesti tai aktiivisesti mukana, voivat olla seksuaaliväkivaltaa.

Kuva: Nuori laittaa älypuhelimen pois ja näyttää ahdistuneelta, puhekuplassa teksti “Emmä ees tiiä oliks siin mitää…?”. Viereen ilmestyy aikuinen, jolla käsi nuoren olkapäällä. Aikuisen puhekuplassa “Kerro vain mitä tapahtui”.

Puhe: Teko voi olla seksuaaliväkivaltaa, vaikka rikoksen tunnusmerkit eivät täyty.

Kuva: Aikuiselle ilmestyy toinen puhekupla, jossa lukee “Vastuu on aina tekijällä”.

Puhe: Seksuaaliväkivalta on aina tekijän vastuulla.

Kuva: Piirtyy nuori pohtimassa sängyllä, ajatuskuplassa tekstit “Mistä mä tykkään, mitä mä haluan, mitä en?”. Sitten viereen ilmestyy toinen nuori, nuorten välille keskustelua puhekuplissa “Haluan…”, “En halua…”, “Onko okei jos…?” ja “Voisitko..”

Puhe: Sinulla on oikeus päättää omista rajoistasi ja suostumuksestasi, sekä velvollisuus kunnioittaa toisten rajoja ja suostumusta.

Kuva: Kuva zoomaa ulos, ja nähdään kaikki kolme videon tilannetta. Ruudun alalaitaan kirjoitetaan verkko-osoite nuortenexit.fi ja Nuorten Exit ry:n logo. Lopuksi alakulmaan ilmestyy vielä Tussitaikurit-logo.

Puhe: Lisää tietoa ja tukea löytyy osoitteesta nuortenexit.fi

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?