Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Sullakin on liskoaivot!

Tiesitkö, että liskoaivot ovat liskojen lisäksi jokaisella ihmisellä? Liskoaivot kehittyvät ihmiselle ensimmäisenä ja ne ovat vastuussa hengissä säilymisestä. Ihmisen, kuten kaikkien muidenkin elävien olentojen tarkoituksena kun pohjimmiltaan on pysyä hengissä.

Lisko näkyy kaulasta ylöspäin sivuperspektiivistä.

Ihmisen aivot koostuvat liskoaivoista, nisäkäsaivoista ja aivokuoresta.

Nisäkäsaivoissa syntyvät meidän tunteemme. Niiden avulla tunnistetaan esimerkiksi, että on nälkä, tarvitsen unta tai haluan karkkia. Liskoaivojen lisäksi tunneaivot ovat kaikilla nisäkkäillä. Ihminen on myös nisäkäs. Kädellisille nisäkkäille, kuten erilaisille apinoille ja ihmisille on näiden lisäksi kehittynyt aivokuori. Aivokuori esimerkiksi hallitsee ja säätelee tunteita, muodostaa ajatuksia ja ajan käsityksen sekä muistoja.

Nyt varmaan mietit, että mitä ihmettä Nuorten Exitin blogissa jorinoidaan jostain aivoista. Kun ihminen on uhkaavassa tilanteessa, hän joko taistelee, pakenee tai lamaantuu. Reaktiota ei voi tietää etukäteen esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa joku seksuaalisesti ahdistelee toista kourimalla takapuolesta. Tämä reaktio tulee automaatiolla liskoaivoista. Sitä ei siis pysty valitsemaan tai tietämään ennalta miten reagoi uhkaavassa tilanteessa.

Vastuu kourimisesta ja kaikesta muustakin seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina tekijällä. Se miten ihminen reagoi esimerkiksi tähän kourimiseen, ei poista vastuuta tekijältä missään tilanteessa. Toisen rajoja tulee kunnioittaa eikä ketään saa koskea ilman lupaa. Se ei esimerkiksi ole luvan antamista takapuolen kuorimiseen tai läpsimiseen, ettei vastusta tekoa. Kaikenlaisiin seksuaalisiin tekoihin (esimerkiksi takapuolen, rintojen tai intiimialueiden koskeminen, seksi, nuden lähettäminen, sexting) tarvitaan aina toisen suostumus. Voi esimerkiksi kysyä toiselta suoraan, että halataanko tai saanko lähettää sinulle nuden.

Miten tahansa ihminen reagoi seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteessa, on hänellä oikeus apuun ja tukeen. Lieviä tilanteita ei myöskään ole. Jos joku tilanne tuntui häiritsevältä tai ahdistavalta, kannattaa siitä puhua luotettavalle aikuiselle, ettei tarvitse olla asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus apuun ja tukeen.

Luotettavia aikuisia löytyy myös Nuorten Exitin chatista. Chat on avoinna tiistaisin klo 16-19. Löydät chatin tämän sivun alalaidasta. Tuu juttelee! <3

Jaa somessa: