Seksuaaliväkivallan ja häirinnän kokemuksiin liittyy usein voimakkaita syyllisyyden ja häpeän tuntemuksia, jotka vaikeuttavat asiasta kertomista aikuisille.
Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n selvityksen mukaan lähes puolet tytöistä ja yli viidesosa pojista ei kertoisi seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta aikuisille häpeän vuoksi (Pelastakaa Lapset 2018).
Yksin jäämisen kokemus heikentää traumasta toipumisen mahdollisuutta (Cacciatore, Halonen, Laru, Lehtonen, Porras & Santalahti 2016). Tämän vuoksi kaltoinkohtelusta kysyminen on tärkeää. Kysyminen ja huolen puheeksi ottaminen ovat luvan antamista. Näin aikuinen antaa nuorelle viestin, että kestää kuulla vaikeitakin asioita eikä nuoren tarvitse jäädä yksin kokemansa kanssa. Nuori ei ehkä ole vielä sillä kertaa valmis puhumaan, mutta saattaa ottaa asian puheeksi myöhemmin.
Jos sinulle herää epäilys seksuaaliväkivallasta, kysy asiasta kahden kesken rauhallisessa ympäristössä hienotunteisesti, mutta suoraan aihetta kiertelemättä. Kerro nuorelle miksi kysyt asiasta, esimerkiksi jos jokin tietty asia on herättänyt huolesi. Älä kuitenkaan painosta nuorta vastaamaan.
Kiireetön läsnäolo, sekä kiinnostuksen ja ymmärryksen osoittaminen nuorta kohtaan ovat ensiarvoisen tärkeitä. Voit kertoa nuorelle, että olet käytettävissä ja tukena jatkossakin.
Esimerkkikysymyksiä huolen puheeksiottoon
- Olen huolissani sinusta, koska… Haluaisitko puhua asiasta?
- Oletko joutunut seksuaaliseen tilanteeseen, jossa et olisi halunnut olla?
- Onko joku ehdottanut tai puhunut sinulle seksuaalisia asioita, jotka ovat tuntuneet epämiellyttäviltä tai hämmentäviltä?
- Onko joku koskenut sinuun tavalla, joka on tuntunut epämiellyttävältä tai ahdistavalta?
- Onko joku tehnyt sinulle jotakin seksiin liittyvää (nimittely, koskettelu, uhkailu jne.), jota et olisi halunnut?
- Onko joku tarjonnut sinulle lahjaa, tavaraa, alkoholia, tupakkaa, rahaa tai muuta palkkiota jostain seksiin liittyvästä?
Lähteet
Cacciatore, Raisa – Halonen, Miila – Laru, Suvi – Lehtonen, Mika – Porras, Kirsi & Santalahti, Tarja 2016. Väestöliiton asiantuntija- ja lääkärilausunto oikeudenkäyntiä varten – Lausunto seksuaalisen trauman vaikutuksesta nuoreen.
Pelastakaa Lapset 2018. Lasten ja nuorten kokema seksuaalinen häirintä ja siihen liittyvä kiusaaminen digitaalisessa mediassa.