Terveyden-ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut syksyllä kaksi teosta seksuaaliväkivaltaan liittyen:
Miten kohdata 12-19-vuotias nuori, jonka epäillään kokeneen seksuaaliväkivaltaa? – Tietopaketti ammattilaisille sisältää sisältää tietoa mm. seksuaaliväkivallasta, nuoresta seksuaaliväkivallan kokijana, selviytymis- ja säätelykeinosta ja rikosprosessin huomioimisesta.
Seksuaaliväkivaltatyön perusteet-kirja on kattava opas sote-ja sivistysalan ammattilaisille niin seksuaaliväkivaltaa ehkäisevään kuin korjaavaan työhön. Julkaisu sisältää tietoa seksuaalioikeuksista, seksuaaliväkivallan muodoista ja erityisryhmistä, seksuaalikasvatuksesta, tekijätyöstä, Seri-tukikeskustyöstä Suomessa sekä työmenetelmiä. Nuorten Exit on kirjoittanut kirjaan kappaleen Seksuaalikasvatus osana seksuaaliväkivallan ehkäisyä sekä yhdessä Pelastakaa lapset ry:n ja Sua Varten Somessa toiminnan kanssa kappaleen Seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä.
Löydät lisää oppaita ja menetelmiä Nuorten Exitin materiaalipankista. On tärkeää tiedostaa, että seksuaalikasvatusta tapahtuu myös arjen tilanteissa, ilman suunniteltua ohjelmaa tai materiaalia. Nuoren esittämät kysymykset voivat tulla yllättäen, joskus hankalissakin tilanteissa. Näitä varten on hyvä päivittää omaa osaamistaan esimerkiksi yllä olevien oppaiden ja materiaalien kautta, vaikka ei suunnittelisikaan esimerkiksi seksuaalikasvatusryhmän pitämistä. Myös oma suhtautumisemme seksuaalisuuteen ja seksuaaliväkivaltaan toimii esimerkkinä kaiken ikäisten asiakkaiden kohdalla.
Netta Puustinen, asiantuntija