Seksuaalista kaltoinkohtelua kohdatessa tai nähdessä on ensiarvoista kertoa asiasta luotettavalle henkilölle. Puhuminen on tärkeää vaikka tapahtuneesta olisikin kulunut pidempi aika.  Huolimatta siitä, onko tapahtunut ollut rikos, jokaisella on oikeus saada tukea. Ei ole merkitystä  onko itse ollut aloitteellinen tai vaikka humalassa. Tärkeintä on, että olet itse turvassa.  Sinä et ole tehnyt mitään väärää, vaan vastuu tapahtuneesta on aina yksin tekijällä.

Yhdessä luotettavan aikuisen kanssa voit ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä tarvittaessa rikosilmoituksen. Akuuteissa raiskaus- ja hyväksikäyttötilanteissa ota yhteyttä hätäkeskukseen 112. Tällöin älä peseydy, tai vaihda vaatteita.

On tavallista, että seksuaalista kaltoinkohtelua kohdatessa hämmentyy ja lamaantuu. Sillä, miten itse olet toiminut tilanteessa, ei ole merkitystä. Jokainen reagoi yksilöllisesti, toiset pelästyvät ja toiset pyrkivät pois tilanteesta.

Sinulla on oikeus tukeen

On kyse sitten koskettelusta, seksuaalisävytteisistä viesteistä tai väkivallasta, kokemus voi olla yhtä loukkaava.  Kaikkiin ahdistaviin ja epämiellyttäviin tilanteisiin on oikeus saada tukea, eikä lieviä tilanteita ole.

Usein hämmennys ja häpeä valtaavat mielen. ”Uskotaanko minua?” ”Liioittelenko?”. Seksuaalista kaltoinkohtelua kohdannut saattaa myös ajatella itse aiheuttaneensa tilanteen. Näin ei kuitenkaan ole.  Häpeä ja syyllisyys ovat tavallisia tapahtuneesta johtuvia tunteita. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että syyllisyys ja häpeä eivät kuulu seksuaalista kaltoinkohtelua kohdanneelle, vaan tekijälle.

Ei ole olemassa aikarajaa, jonka puitteissa tulisi olla unohtanut se mitä on tapahtunut.  Kaikista seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteista voi selvitä ja toipua, mutta useimmiten siihen tarvitaan toisten ihmisten tukea riippumatta siitä, kuinka pitkään tapahtuneesta on.

Jos olet kohdannut seksuaalista kaltoinkohtelua:

  • Kerro luotettavalle aikuiselle: läheiselle, terveydenhoitajalle, kriisikeskuksen työntekijälle
  • Vältä yhteydenpitoa kaltoinkohtelijan kanssa
  • Akuutissa tilanteessa ota yhteyttä hätäkeskukseen
  • Uskalla pyytää apua tai neuvoa

Voit myös olla yhteydessä luottamuksellisesti Nuorten Exitin työntekijöihin kahdenkeskisessä chatissa! Chat avoinna tiistaisin klo 16-19. Chattiin pääset tämän sivun oikeassa alakulmassa sijaitsevasta palkista.