Päätät itse omat rajasi

Omilla rajoilla tarkoitetaan tunnetta omista rajoista suhteessa omaan kehoon, tunteisiin ja muihin ihmisiin. Saat itse määritellä omat rajasi. Kukaan ei voi määritellä sinun rajojasi puolestasi. Omat rajat saattavat vaihdella tilanteesta, ihmisistä ja omista tunteista riippuen. Välillä halaus tuntuu hyvältä ja välillä et halua sinua koskettavan. Se on ok! Saat itse päättää.

Kuuntele omia tarpeitasi ja tunteitasi. Jos jokin tilanne tuntuu hämmentävältä tai epämiellyttävältä, on sinulla lupa kunnioittaa omia tuntemuksiasi. Sinulla on kaikissa ihmissuhteissa lupa edetä omassa tahdissa, omia valmiuksiasi kuunnellen.

Sinun ei tarvitse miellyttää ketään

Sinä saat itse päättää millaisissa ihmissuhteissa olet mukana ja millaisiin juttuihin lähdet mukaan. Liika joustavuus uuvuttaa nopeasti ja voi johtaa epätasavertaisiin seurustelu- ja ihmissuhteisiin.

Sinun ei tarvitse suostua johonkin sen takia, että toinen haluaa. Saat esimerkiksi milloin vain kieltäytyä seksuaalisista teoista. Sinun ei myöskään tarvitse tehdä omia tekojasi ja ratkaisujasi sen pohjalta, että miten toinen niihin suhtautuu.

Joku voi joskus loukkaantua siitä, että puolustat omia rajojasi. Sitä ei kannata pelätä, et ole vastuussa kuin omista tuntemuksistasi. Omia rajojaan puolustava ei tarkoituksella loukkaa toista, vaan arvostaa, rakastaa ja suojelee itseään.

Sinulla on oikeus omiin rajoihin kaikissa tilanteissa

Omista rajoista käytetään myös sanaa seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on osa seksuaalioikeuksia ja kuuluu meille jokaiselle. Jokaisen oikeudet ovat yhtä arvokkaita. Omien oikeuksien tunnistaminen on tärkeä osa omista rajoista kiinni pitämisessä.