Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaaliväkivalta

Seksuaaliväkivallasta voidaan käyttää myös tällaisia sanoja: 

  • Seksuaalinen kaltoinkohtelu
  • Seksuaalinen väkivalta 
  • Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta 
  • Seksuaalinen ahdistelu 
  • Seksuaalinen häirintä 
  • Raiskaus 
  • Grooming 
  • Seksuaalinen houkuttelu 
  • Seksuaalinen hyväksikäyttö 

Mitä on seksuaaliväkivalta?

Tekstivastineen Nuorten Exitin videolle ”Muutama juttu seksuaaliväkivallasta” löydät täältä.

Seksuaaliväkivallalla ja seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan kaikkia sellaisia tekoja, jotka loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja ymmärrystä. Tekona se voi esimerkiksi olla: 

  • Homottelu, huorittelu tai muu seksuaalisuuteen/sukupuoleen liittyvä huutelu 
  • Luvaton koskettelu, kouriminen tai ahdistelu 
  • Epätoivotut seksiviestit ja nudet, muut paljastavat kuvat 
  • Pakottaminen tai painostaminen seksuaalisiin tekoihin 
  • Paljastavien kuvien ja videon kuvaaminen ilman suostumusta tai salaa 
  • Maksun, palkkion tai lahjan tarjoaminen seksistä alaikäiselle 
  • Seksiviestit aikuiselta nuorelle 

Seksuaaliväkivalta on usein myös rikos. Laki suojaa erityisesti alaikäisiä seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksilta. Laki suojaa myös aikuisia. 

Vaikka tapahtunut ei täyttäisi rikoksen merkkejä, voi se silti olla seksuaaliväkivaltaa

Seksuaaliväkivaltaa ja häirintää ovat kaikki tilanteet, joissa henkilö kokee, että hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan on loukattu. Kenenkään ei tarvitse sietää tai suvaita epämukavaa toimintaa. 

Kuka voi kohdata seksuaaliväkivaltaa?

Erilaisia seksuaaliväkivallan tekoja voi kohdata kuka tahansa iästä, ulkonäöstä ja sukupuolesta riippumatta. Mikään asia ei siis ennalta määritä sitä, kuka joutuu kokemaan seksuaaliväkivaltaa.  

Seksuaaliväkivaltaa voi kohdata niin tutun kuin tuntemattomankin taholta. Seksuaaliväkivaltaa voi olla toisinaan vaikea tunnistaa, varsinkin kun väkivaltaa käyttävä on esimerkiksi seurustelukumppani tai läheinen ystävä. Sillä ei ole merkitystä, miten itse on pukeutunut, onko ollut mukana juhlissa, lähtenyt jatkoille tai ollut humalassa. Kieltäytyä voi missä tilanteessa tahansa, vaikka olisikin ollut tilanteessa halukas tai aktiivinen. 

Seksuaaliväkivallan vaikutukset

Seksuaaliväkivallan kokeminen aiheuttaa usein ahdistusta, hämmennystä ja pelkoa. Vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat teosta ja tekijästä. Tavallista on, että kaltoinkohtelun kokeminen aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä. Syy ei kuitenkaan koskaan ole väkivaltaa kokeneen. Monesti tilanteisiin, joissa itse on ollut aktiivinen tai aloitteellinen, liittyy erityistä syyllisyyttä. Itseään ei kuitenkaan tarvitse tuntea syylliseksi.

Vastuu on aina tekijällä.  

Koska seksuaaliväkivalta loukkaa omaa seksuaalisuutta ja omia rajoja, oma keho ja seksuaalisuus saattaa tuntua vieraalta. Väkivaltaa kohdatessa olo saattaa muuttua arvottomaksi ja yhdentekeväksi. 

Usein uhkaava ja pelottava tilanne aiheuttaa järkytyksen ja lamaantumisen tunteita. Asiasta puhuminen pelottaa ja tapahtuneen ajatteleminen saattaa aiheuttaa paniikkikohtauksen, ahdistusta, pelkoa ja itkuisuutta. Unettomuus, painajaiset ja ongelmat arjessa ovat myös tavallisia kaltoinkohtelun vaikutuksia. 

Joskus vaikutukset tulevat vasta pitkän ajan kuluttua. Välillä tapahtuneen kaltoinkohtelun ymmärtää vasta ajan kuluessa ja kokemuksen lisääntyessä. 

Jokaisella on oikeus apuun ja tukeen

Kaikenlaiset tunteet ja mielialat ovat tavallinen reaktio epätavalliseen tilanteeseen. Selviämiseen ja toipumiseen tarvitaan usein läheisten ja ammattilaisten apua. Tuen kanssa olo usein helpottuu ja elämässä pääsee eteenpäin. Kaikenlaisille tilanteille voi tehdä jotakin. Väkivallan kokemus ei muuta sitä, kuka henkilö on. Tapahtuneesta huolimatta väkivaltaa kohdannut on arvokas ja hyvä. Häpeää, syyllisyyttä tai arvottomuutta ei tarvitse tuntea. On rohkeutta hakea itselleen tukea. Katso täältä lista auttavista tahoista. 

Tukea voit myös saada Nuorten Exitin chatistä ja nettikirjeestä. Älä jää yksin <3 

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?