Kuka tahansa voi kohdata seksuaalista kaltoinkohtelua

Seksuaalista kaltoinkohtelua voi kohdata kuka tahansa iästä, ulkonäöstä ja sukupuolesta riippumatta. Lailla suojataan erityisesti alaikäisiä, mutta myös aikuisia seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksilta. Vaikka tapahtunut ei täyttäisi rikoksen merkkejä, se ei tarkoita, että epämukavaa toimintaa tarvitsee sietää tai suvaita.

Tekijä voi olla tuttu tai tuntematon

Seksuaalista kaltoinkohtelua voi kohdata niin tutun kuin tuntemattomankin taholta. Seksuaalista kaltoinkohtelua voi olla toisinaan vaikea tunnistaa, varsinkin kun kaltoinkohtelijana on esimerkiksi seurustelukumppani tai läheinen ystävä. Sillä ei ole merkitystä, miten itse on pukeutunut, onko ollut mukana juhlissa, lähtenyt jatkoille tai ollut humalassa. Kieltäytyä voi missä tilanteessa tahansa, vaikka olisikin ollut tilanteessa halukas tai aktiivinen.

Vastuu kaltoinkohtelusta on aina tekijällä

Kaikissa seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteissa vastuu tapahtuneesta on yksin tekijällä tai aikuisella osapuolella. Aikuisen vastuulla on kunnioittaa nuoren seksuaalista kehitystä ja varmistaa, että nuorella on mahdollisuus tutustua seksuaalisuuteensa ja seksiin tasa-arvoisessa suhteessa. Nuorella on oikeus olla ihastunut aikuiseen, mutta aikuinen ei voi olla missään seksuaalisessa kontaktissa alle 16-vuotiaan kanssa tai tarjota vastinetta mistään seksuaalisesta teosta alle 18-vuotiaalle. Seksuaalisuus on ihana asia, eikä seksuaalisuuteen ja seksiin kuulu vaihtokauppa.