Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”Pitäiskö kertoo?” -teemaviikko 12.-16.2.

Hyvä nuorten parissa toimiva, vahvista nuorten turvallisuutta osallistumalla ”Pitäiskö kertoo?” -teemaviikkoon! Kutsumme sinut mukaan pohtimaan yhdessä nuorten kanssa, miten väkivaltaa ja
turvattomuutta kokevaa kaveria voi auttaa ja milloin tilanteesta on kerrottava aikuisille.


Lähisuhdeväkivalta ja seksuaaliväkivalta ovat nuorten elämässä yleisiä ja vakavia
ongelmia (mm. kouluterveyskysely). Nuoret kertovat kokemastaan väkivallasta ja turvattomuudesta todennäköisemmin kavereilleen ja usein tilanteet jäävät aikuisilta ja viranomaisilta piiloon. Väkivallankokemuksista kuuleminen herättää kavereissa usein huolta ja epävarmuutta. Huoli väkivaltaa kokeneen kaverin hyvinvoinnista ja väkivallan jatkumisesta on todellinen.

Nuorten välinen luottamus ja solidaarisuus on tärkeää ja haluamme tukea sitä. Samalla haluamme vahvistaa nuorten ymmärrystä siitä, milloin kaverin tilanne on sellainen, että siitä pitää kertoa aikuisille. Väkivallan vakavien vaikutusten ja sen katkaisun kannalta on tärkeää, että nuoret saavat aikuisilta ja ammattilaisilta tukea tilanteisiinsa. Nuorille on palveluita, joissa he saavat tukea väkivaltatyön ammattilaisilta sensitiivisesti ja luottamuksellisesti.

Voit hyödyntää näitä Ensi- ja turvakotien liiton ja Nuorten Exitin:n materiaaleja
aiheen käsittelyyn osana helmikuun ystävänpäivän teemaa. Perehdy muihin Ensi- ja turvakotien liiton ja Nuorten Exitin materiaaleihin osoitteissa:
nettiturvakoti.fi/nuoret/
nuortenexit.fi/materiaalipankki/

Käsittele aihetta nuorten kanssa livenä ryhmässä tai oppitunnilla näin:

  • Kerro nuorille, että tulette puhumaan väkivallasta. Kerro, ettei kenenkään omia
    kokemuksia kysytä ja että aiheen käsittely saattaa aiheuttaa epämukavuutta. Nuorilla on
    mahdollisuus poistua paikalta ja tulla jälkeenpäin juttelemaan aikuisen kanssa.
  • Valitse yksi tai useampi case käsittelyyn. Käykää case tilanne läpi ja keskustelkaa
    tilanteesta apukysymysten avulla. Löydät caset tekstin lopusta.
  • Pohtikaa lopuksi keskustelujen ja valmiin vastauksen perusteella pitäisikö tilanteessa
    kertoa jollekin aikuiselle tai viranomaiselle.

Jaa tietoa somessa nuorille näin:

  • Jaa valitsemasi esimerkkicase somessa 12-16.2.
  • Pohdi casea teksti-, puhe- tai videomuodossa. Mitä ajatuksia case sinussa
    ammattilaisena herättää? Mitä ajattelet tilanteesta, pitäiskö kertoo jollekin?
  • Jaa lopuksi tietoa auttavista palveluista verkossa ja alueellasi. Kerro missä palveluissa
    nuori voi kysyä nimettömästi kaverin tilanteesta.
  • Tägää meidät mukaan postaukseesi ja stooreihisi: instagramissa @ensi_turvakodit ja
    @nuortenexit sekä TikTokissa @vakivallaton ja @nuortenexit
  • Käytä hästägejä: #pitäiskökertoo #etkl #nuortenexit
  • Voit myös jakaa ETKL:n ja Nuorten Exitin valmiita postauksia esim. Instagram stoorissasi,
    postaukset julkaistaan teemaviikolla.

CASE 1: KASILUOKKALAISET NUORET

Olet huomannut, että ystäväsi viettää välitunteja viestitellen puhelimellaan. Hän kertoo tutustuneensa netissä mukavan oloiseen tyyppiin ja painottaa, ettet voi kertoa viestittelystä kenellekään. Eräänä päivänä huomaat, ettei ystäväsi vietä enää aikaansa puhelimella. Ystäväsi kertoo, ettei tuttavuus ollut mitä hän oletti. Ystäväsi oli alkanut tuntea painostusta viestittelyyn liittyen ja tuttavuus oli usein pyytänyt, voisiko ystäväsi lähettää itsestään kuvan vähissä vaatteissa. Ystäväsi oli päättänyt lopettaa viestittelyn siihen ja laittanut sovellukseen estot päälle.”

Pohdittavaksi:

  • Miten ystäväsi mielestäsi toimi tilanteessa?
  • Mitä sanoisit ystävällesi?
  • Mitä tilanteesta olisi voinut seurata, jos viestittely olisi jatkunut?
  • Kannattaako tilanteesta kertoa jollekin aikuiselle?

    Vastaus asiantuntijoilta:
    ” Ystäväsi toimi oikein, kun lopetti painostavalta tuntuneen viestittelyn. Tilanteessa voisi olla kyse groomingista, eli nuoren houkuttelusta seksuaalisiin tekoihin kaverisuhteen varjolla. Tapahtuneesta on hyvä kertoa jollekin aikuiselle ja yhdessä aikuisen kanssa ilmiantaa viestittelijän käyttäjätili alustalle. Tapahtunut voi myös nostattaa erilaisia ahdistavia tunteita, joten on hyvä että turvallisella aikuisella on tapahtuneesta tieto. ”

CASE 2: YSTÄVÄN POIKAYSTÄVÄ

Ystäväsi on seurustellut puoli vuotta pojan kanssa. Suhteen alussa he olivat koko ajan yhdessä, mutta nyt ystäväsi haluaa viettää aikaa enemmän myös kavereidensa kanssa, mistä olette tosi iloisia. Poikaystävä kuitenkin viestittelee ystävällesi jatkuvasti, kun tämä on sinun tai muiden kavereidensa kanssa. Lisäksi poikaystävä on alkanut seurata ystäväsi sijaintia ja haukkua ystävällesi sinua ja muita kavereita. Erityisen mustasukkainen poikaystävä on, jos ystäväsi viettää aikaa muiden poikien kanssa. Ystäväsi on kertonut,
että riidoissa poikaystävä on uhannut tehdä itselleen jotain, jos ystäväsi jättäisi hänet. Ystäväsi syyttää itseään tilanteesta ja yrittää muuttaa omaa toimintaansa.

Pohdittavaksi:

  • Mikä tässä suhteessa ei ole sinusta ok?
  • Onko tytön ja pojan suhde tässä tasavertainen?
  • Miten voisit auttaa kaveria?
  • Voitko kertoa tästä aikuisille, vaikka kaveri kieltäisi sen?

    Vastaus asiantuntijoilta:
    ”Hyvä, että ystäväsi on kertonut sinulle suhteestaan. Seurustelusuhteessa toisen seuraaminen, ystävistä eristäminen ja itsensä satuttamisella uhkaaminen on väkivaltaa. Poikaystävän tekemä seurusteluväkivalta on vakava asia, mihin pitää puuttua. Väkivalta saattaa pahentua ja ystäväsi tilanne huonontua, jos tilanne jatkuu. Ystävälläsi on oikeus olla turvassa. Avun hakeminen
    voi pelottaa ystävääsi, joten voisitteko mennä juttelemaan asiasta yhdessä aikuiselle tai ottaa yhteyttä väkivaltatyön palveluihin? Jos ystäväsi ei halua apua, olisi tärkeää että kertoisit tilanteesta
    turvalliselle aikuiselle. Aikuisten vastuulla on puuttua tilanteeseen ja saada ystävällesi sekä väkivaltaa käyttäneelle kumppanille apua.”

CASE 3: AMMATTIKOULUN TOISELLA LUOKALLA OPISKELEVAT NUORET

Olette pitkään ystäväsi kanssa haaveilleet uusista kengistä. Yhtenä päivänä huomaat ystäväsi jalassa haaveilemanne kengät ja ihmettelet, mistä hänellä on riittänyt rahaa kenkien hankintaan. Ystäväsi kertoo tutustuneensa somessa naiseen, joka oli ehdottanut, että he voisivat vaihdella vähäpukeisia. Nainen oli
ehdottanut, että hän voisi laittaa ystäväsi tilille rahaa muutamasta vähäpukeisesta kuvasta. Vaihtokauppa oli tuntunut helpolta tavalta saada itselle uudet kengät.”

Pohdittavaksi:

  • Millaisia ajatuksia ja tunteita tilanne herättää?
  • Millaisia asioita olisit valmis tekemään materian vuoksi?
  • Tapahtuiko tilanteessa rikos?
  • Kannattaako tilanteesta kertoa jollekin aikuiselle?

    Vastaus asiantuntijoilta:
    ”Vastineen saaminen seksuaalisesta teosta voi herättää paljon erilaisia tunteita. On ymmärrettävää haaveilla erilaista tavaroista tai vaikka pelikrediiteistä, joten joskus vastikkeellinen seksuaalinen toiminta voi näyttäytyä helppona ja nopeana reittinä omien haaveiden toteuttamisessa. Seksuaaliseen toimintaan liittyvä vaihtokauppa voi kuitenkin vaikuttaa kykyyn arvioida riskejä tai hankaloittaa omista rajoista kiinni pitämistä. Alaikäiselle ei saa tarjota korvausta seksuaalisesta teosta eikä lähettää vähäpukeisia tai muutoin seksuaalissävytteisiä viestejä, joten tilanne voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Vastuu on korvauksen antajalla. Jos kohtaa vastineen tarjoamista seksuaalisesta teosta, on asiasta tärkeää kertoa eteenpäin turvalliselle aikuiselle.”

CASE 4: YSTÄVÄN KOTITILANNE

Ystäväsi kotona riidellään jatkuvasti ja hänen vanhemmat haukkuvat ja arvostelevat ystävääsi. Hänen pukeutumistyylille naureskellaan ja häntä syytetään jatkuvasti pikkusisarusten riidoista. Joskus riidat ovat johtaneet siihen, että vanhemmat ovat tönineet ystäväsi omaan huoneeseensa ja ottaneet häneltä puhelimen pois. Ystäväsi ei uskalla enää kutsua kavereitaan kylään, koska pelkää vanhempien arvaamattomuutta. Olet huomannut, että ystäväsi on ahdistunut, eikä enää vietä niin paljoa aikaa sinun tai muiden kavereidensa kanssa.

Pohdittavaksi:

  • Mikä tässä tilanteessa ei sinusta ole ok?
  • Miten sinä voisit kaverina olla ystäväsi tukena?
  • Mitä tilanteelle pitäisi tehdä?

    Vastaus asiantuntijoilta:
    ”Ystäväsi kotitilanne kuulostaa huolestuttavalta ja turvattomalta. Kuvaamasi syyttely, naureskelu ja kohtuuttomat rangaistukset kuulostavat henkiseltä väkivallalta. Vaikka henkistä väkivaltaa ei usein tunnisteta, on se vakavaa ja haavoittavaa kuten muukin väkivalta. Töniminen on fyysistä väkivaltaa ja täyttää myös rikoksen tunnusmerkit. Ymmärrettävästi ystäväsi on ahdistunut tilanteesta. Jotta tilanteeseen saadaan apua, voitte yhdessä ystäväsi kanssa hakeutua esimerkiksi kuraattorille tai soittaa lastensuojeluun. Ystäväsi saattaa pelätä tilanteen pahentumista. Tilanne on kuitenkin saatava muuttumaan ja väkivalta loppumaan. Ystävälläsi on oikeus olla turvassa ja arvostettu kotonaan. Jos ystäväsi ei uskalla hakea apua, hyvänä ystävänä kerrot huolen aikuiselle ja pyydät auttamaan tilanteen katkaisemiseksi ja ystävän hyvinvoinnin takaamiseksi.”

CASE 5: 19-VUOTIAIDEN JATKOT

Olette olleet viettämässä iltaa kaveriporukalla. Seuraavana aamuna ystäväsi kertoo, että hän oli päätynyt jatkoille ihmisen kanssa, jonka kanssa oli viettänyt aikaa läheisissä tunnelmissa. He olivat menneet ystäväsi asunnolle, jutelleet ja pussailleet, ja nukahtaneet ystäväsi sänkyyn. Ystäväsi oli herännyt kesken unien siihen, että toinen osapuoli on riisunut housunsa ja sivelee ystäväsi kehoa kiihottuneena. Ystäväsi oli hätääntynyt ja pyytänyt yökyläilijää poistumaan. Ystäväsi kertoi joutuneensa toistamaan pyyntönsä useampaan kertaan ja lopulta henkilö oli lähtenyt.

Pohdittavaksi:

  • Onko tilanteessa ollut suostumusta ja miten se on varmistettu?
  • Onko fyysinen toiminta, kuten pussailu tai samassa sängyssä
    nukkuminen, lupaus seksistä?
  • Millä tavalla tilanteessa on rikottu seksuaalista
    itsemäärämisoikeutta?
  • Kannattaako tilanteesta kertoa jollekin?

    Vastaus asiantuntijoilta:
    ”On kyse sitten koskettelusta, seksuaalisävytteisistä viesteistä tai raiskauksesta, kokemus voi olla loukkaava ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Kaikkeen seksuaaliseen toimintaan tarvitaan suostumus, myös silloin kun ilmapiiri on ollut flirttaileva. Esimerkkitilanteessa on rikottu toisen seksuaalista itsemäärämisoikeutta ja tilanne on ollut painostava. Jos ystäväsi huomaa, että asia jää painamaan mieltä tai aiheuttaa ahdistavia ajatuksia, sinun kannattaa tukea häntä ottamaan yhteyttä auttavaan tahoon. Ammattilainen pystyy myös tukemaan mahdollisen rikosilmoituksen tekemisessä.”

Jaa somessa: