Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Vastikkeen tarjoaminen seksuaalisesta teosta

Vastikkeen tai palkkion tarjoaminen alaikäiselle on yksi seksuaaliväkivallan muodoista. Lue täältä lisää mitä seksuaaliväkivalta on. Vastikkeen tarjoamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa alle 18-vuotiaalle tarjotaan palkkio jostakin seksuaalisesta teosta. Alaikäiselle vastineen ehdottaminen/tarjoaminen seksuaalisesta teosta on rikos. Itse seksuaalista tekoa ei tarvitse tapahtua, jo pelkkä ehdottaminen täyttää rikoksen tunnusmerkit. Vastuu tilanteesta on aikuisella.

Jesse kertoo videolla esimerkin vastikkeellisen seksin tilanteesta

Toisen haavoittuvan aseman hyväksikäyttäminen on väärin  

Vastikkeellisen seksin tilanteeseen liittyy usein valtasuhteet. Vastineen tarjoajalla voi olla valtaa päättää mitä tilanteessa lopulta tapahtuu, vaikka siitä olisi sovittu etukäteen. Nuoren voi olla vaikeampi kieltäytyä asioista mitä ei halua tehdä, jos on jo lupautunut seksuaaliseen tilanteeseen tai tarvitsee vastineeksi tarjottua asiaa paljon. Esimerkiksi jos on hatkassa eikä ole yöpaikkaa tai rahaa, voidaan pohtia onko seksuaalisessa tilanteessa silloin oikeasti vapaaehtoisesti mukana. Toisen haavoittuvan aseman hyväksikäyttäminen on väärin.  

Älä jää yksin!

Kaikista seksuaaliväkivallan ja vastikkeellisen seksin tilanteista on hyvä puhua turvalliselle aikuiselle, jotta mahdolliset ahdistavat tilanteet eivät jää vaivaamaan ja vaikuttamaan omaan hyvinvointiin. On tärkeää ilmoittaa lisäksi poliisille, sen voi tehdä yhdessä turvallisen aikuisen kanssa.

Vastuu tilanteissa on vastinetta nuorelle tarjoavalla henkilöllä.

Aikuisen vastuulla on kunnioittaa nuoren kasvua ja kehitystä. Vaikka nuori olisi lähtenyt mukaan tilanteeseen tai ehdottanut vastikkeen saamista seksistä, ei aikuinen saa käyttää hyväkseen nuoren tilannetta. Joskus vastineen tarjoaja voi olla myös toinen nuori. Nuorten keskinäinen, vitsiksi tarkoitettu ehdottelu (”hei lähetään panee, paljon maksaa”) voi loukata ja tuntua ahdistavalta. Myös tämä voi olla seksuaalista kaltoinkohtelua, vaikka kyseessä ei olisi rikos.

Voit tulla juttelemaan Nuorten Exitin chattiin tai kirjoittaa meille nettikirjeen, jos tämä herätti sinussa kysymyksiä, muistoja tai ajatuksia.

Jaa somessa: