Seksuaalisuus on mukava ja myönteinen asia elämässä. Seksitilanteisiin ei koskaan kuulu minkäänlaista painostamista, pakottamista tai väkivaltaa. Tällaisissa tilanteissa on kyse seksuaaliväkivallasta, ei seksistä. Seksitilanteet ovat sellaisia, jotka tekevät hyvää ja ovat turvallisia kaikille siinä mukana oleville. Seksuaalisten tilanteiden tulee aina perustua suostumukselle. Jos jokin tilanne tuntuu sinusta epämiellyttävältä, ahdistavalta, pelottavalta tai inhottavalta, se voi kertoa siitä, että voidaan olla lähellä omien rajojen ylitystä.
Päätät itse omat rajasi
Omilla rajoilla tarkoitetaan tunnetta omista rajoista suhteessa omaan kehoon, tunteisiin ja muihin ihmisiin. Saat itse määritellä omat rajasi. Kukaan ei voi määritellä sinun rajojasi puolestasi. Omat rajat saattavat vaihdella tilanteesta, ihmisistä ja omista tunteista riippuen. Välillä halaus tuntuu hyvältä ja välillä et halua sinua koskettavan. Omat rajat kertovat siis esimerkiksi sen millaista kosketusta haluat, kenen haluat sinua koskettavan ja milloin.
Kuuntele omia tarpeitasi ja tunteitasi.
Mistä muuten tietää, että mikä juttu menee niiden omien rajojen yli? Nämä tunteet voivat viestiä siitä, että sun omien rajojen yli ollaan menemässä tai niiden yli on menty:
- Epämukavuuden tunne tai sellainen ”hähmäinen” olo
- Pelottaa
- Ahdistaa
- Inhottaa
- Suututtaa, ärsyttää, kiukututtaa
- Hävettää
- Hämmentää, mietit että ”mitähän ihmettä tämä on?”
Sinulla lupa kunnioittaa omia tuntemuksiasi. Saat esimerkiksi keskeyttää seksitilanteen milloin vain, jos sinusta tuntuu ettet halua enää jatkaa. Sinulla on kaikissa ihmissuhteissa lupa edetä omassa tahdissa, omia valmiuksiasi kuunnellen.
Omat rajat = seksuaalinen itsemääräämisoikeus
Omista rajoista käytetään myös sanaa seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on osa seksuaalioikeuksia ja kuuluu meille jokaiselle. Jokaisen oikeudet ovat yhtä arvokkaita. Omien oikeuksien tunnistaminen on tärkeä osa omista rajoista kiinni pitämisessä. Jokaisella on oikeus etsiä omaa seksuaalisuuttaan ja omia rajojaan rauhassa.
Sinun ei tarvitse miellyttää ketään
Sinä saat itse päättää millaisissa ihmissuhteissa olet mukana ja millaisiin juttuihin lähdet mukaan. Liika joustavuus uuvuttaa nopeasti ja voi johtaa epätasavertaisiin seurustelu- ja ihmissuhteisiin.
Sinun ei tarvitse suostua johonkin sen takia, että toinen haluaa.
Saat esimerkiksi milloin vain kieltäytyä seksuaalisista teoista. Sinun ei myöskään tarvitse tehdä omia tekojasi ja ratkaisujasi sen pohjalta, että miten toinen niihin suhtautuu.
Joku voi joskus loukkaantua siitä, että puolustat omia rajojasi. Sitä ei kannata pelätä, et ole vastuussa kuin omista tuntemuksistasi. Omia rajojaan puolustava ei tarkoituksella loukkaa toista, vaan arvostaa, rakastaa ja suojelee itseään.