Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaaliväkivalta voi olla rikos

Seksuaaliväkivalta on usein rikos, oli kyseessä minkä ikäinen ihminen tahansa. Suomen rikoslaissa seksuaalirikokset määritellään henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaksi teoksi. Seksuaalirikoksia ovat esimerkiksi

  • raiskaus
  • seksuaalinen kajoaminen
  • seksuaalinen hyväksikäyttö
  • seksuaalinen ahdistelu
  • seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen
  • korvauksen tarjoaminen nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta
  • lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapito ja levittäminen
  • lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin

Lue Finlexin sivuilta lisää seksuaalirikoksista.

Seksuaalirikos kannattaa ehdottomasti ilmoittaa poliisille.

Tämä auttaa usein väkivaltaa kokeneen toipumista ja varmistaa myös sen, että väkivaltaa tehnyt joutuu vastuuseen teostaan.

Miten poliisille voi ilmoittaa?

Hätäkeskukseen täytyy soittaa, jos huomaa meneillään olevan rikoksen tai muun hätätilanteen. Jos sinua epäilyttää onko asia sellainen, josta soitetaan hätäkeskukseen, on parempi pelata varman päälle ja soittaa häkeen kuin olla soittamatta.

Jos rikos on tapahtunut aiemmin, tehdään rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä monella eri tavalla: voit käydä poliisiasemalla tekemässä ilmoituksen, sekä voit tehdä sen myös soittamalla tai verkossa. Huoltaja voi tehdä ilmoituksen myös puolestasi, jos olet alle 18-vuotias. Rikosilmoitusta varten poliisi kysyy mm. seuraavia asioita: mitä on tapahtunut ja miten, milloin ja missä tapahtui, kuka oli tekijä sekä hänen tuntomerkkinsä. Rikosilmoituksen tekeminen voi tuntua hankalalta ja vaativalta. Apua ilmoituksen tekemiseen voi saada maksutta Rikosuhripäivystyksestä.

Ilmoittaessa poliisille seksuaaliväkivallasta, ei tarvitse tietää onko asiassa kyse mistä rikoksesta tai onko rikosta tapahtunut. Poliisi tekee arvion tilanteesta ja kysyy lisätietoja.

Sinulla on oikeus apuun ja tukeen

Kaikki väkivaltaiset tai häiritsevät kokemukset eivät riko Suomen lakia. Silti kaikkiin tilanteisiin, joissa omia rajoja ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu, on oikeus saada tukea ja apua.

Voit tulla juttelemaan nimettömästi Nuorten Exitin chattiin tai kirjoittaa meille nettikirjeen. Listauksen muista auttavista paikoista löydät täältä.

Älä jää yksin <3

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?