Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Miten kertoa aikuiselle

Seksuaaliväkivallan tilanteesta kertominen on monesti vaikeaa. Monia mietityttää ajatus, että mitä jos kukaan ei usko, kun kerron tai olenko itse syyllinen tapahtuneeseen. Kertominen voi hävettää tai pelottaa.

Kaikesta on mahdollisuus selvitä

Apuna on hyvä olla turvallinen henkilö, jolle asiasta voi jutella. Miettimällä omaa lähipiiriä voi löytää henkilön, jolle voi puhua vaikeiltakin tuntuvista asioista. Omat vanhemmat tai muut sukulaiset, kaverin vanhempi, koulun terveydenhoitaja, opettaja tai harrastusvalmentaja voivat olla tuttuja ihmisiä, joille kertoa tapahtuneesta.

Kenelle sinun on helppo puhua?

Voit pohtia omaa lähipiiriäsi ja tehdä turvaverkkoharjoituksen alla olevan videon avulla.

Turvaverkkoharjoituksen tekstivastine löytyy täältä.

Kertoa voi monella tavalla

Aikuiselle voi kertoa, että haluaisit jutella tärkeästä asiasta kahden kesken. Mikäli aikuisella ei juuri silloin ole mahdollisuutta keskustella, voitte sopia tapaamisen. Joskus kirjoittaminen on helpompaa kuin puhuminen. Aikuiselle voi esimerkiksi kirjoittaa viestin tapahtuneesta ja antaa sen luettavaksi tapaamisen alussa. Tilanteesta voi kertoa myös lähettämällä aikuiselle viestin. Yhtä oikeaa tapaa kertoa asiasta ei siis ole. Tärkeintä on, ettei jää tapahtuneen kanssa yksin.

Joskus tutulle ihmiselle kertominen voi tuntua hankalalta. Silloin voi aloittaa puhumalla asiasta esimerkiksi chatissa tai muissa verkkopalveluissa. Verkossa tapahtuvaa auttamista tekevät turvalliset aikuiset, ja keskustella voi yksin työntekijän kanssa tai ryhmässä, jossa on muitakin nuoria. Nuoria auttavia paikkoja on koottu tänne.

Sinulla on oikeus apuun ja tukeen

Seksuaaliväkivalta on aina tekijän vastuulla, myös silloin kun kaltoinkohtelun kokija on itse ollut ihastunut tai flirttaillut. Mikäli ensimmäinen aikuinen ei usko sinua tai syyllistää tai vähättelee tilannetta, kerro seuraavalle, kunnes sinua uskotaan.

Myös aikuisella, joka on nuorena tai lapsena kohdannut seksuaaliväkivaltaa, on oikeus apuun ja tukeen. Tilanne, joka nuoruudessa ei vaikuttanut väkivallalta, voi nousta pintaan aikuisuuden myötä. Silloin on hyvä kääntyä esimerkiksi opiskelu -tai työterveyden puoleen, ottaa yhteys terveyskeskukseen tai täällä mainittuihin auttajatahoihin. Älä jää yksin! <3

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?