Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

”mut SaNAnVaPAus😤🤬”

Sananvapaus on yksi meille jokaisesta kuuluvista ihmisoikeuksista. Se mahdollistaa esimerkiksi sen, että voimme kertoa, keskustella ja levittää tietoa erilaisista yhteiskunnallista ongelmista. Sananvapauden piiriin ei kuitenkaan kuulu muiden ihmisoikeuksien loukkaaminen. Ihmisoikeudet ovat kokonaisuus, joista ei voi napsia käyttöön vain yhtä oikeutta halutessaan. Syrjintä, häirintä, ihmisarvoa loukkaavat ilmaisut tai toisten yksityisasioiden levittely eivät ole sananvapautta. (lue lisää ihmisoikeusliitto.fi)

Meemi, jossa Anakin kertoo epäilevälle Padmélle, että häirintä somessa on väärin ja voi olla rikos.
Anakin tietää miten asiat on!

Seksuaalisella häirinnällä ja sananvapaudella on kuitenkin ikävä yhteys: häirintä kaventaa sananvapautta. Omien somepostausten vaikutuksia pelätään etukäteen. Liian moni joutuu miettimään millaisia kommentteja tulee, esim. ovatko ne häiritseviä huomautuksia omasta kehosta, omaa postausta seksualisoivia tai ihan suoria epätoivottuja seksiehdotuksia. Tämä kuormittaa ja aiheuttaa itsesensuuria. Esimerkiksi verkkohäirintää usein kokeneista tytöistä 19 % kertoi vähentäneensä sosiaalisen median alustojen käyttöä ja 12 % lopetti niiden käytön kokonaan. (Plan: Free to be online)

👉Eli summa summarum: häirintää ei voi perustella tai oikeuttaa sananvapaudella.❌❌ Sen lisäksi, että häirintä on ihmisoikeuksien ja monen muunkin asian kantilta väärin, se voi olla rikos.

Seksuaalinen häirintä tasa-arvolaissa

Tasa-arvolain mukaan seksuaalinen häirintä ja häirintä sukupuolen perusteella ovat syrjintää ja kiellettyjä. Laki velvoittaa, että erilaisten viranomaisten, koulujen ja työpaikkojen tulee ennaltaehkäistä syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Näille voidaan asettaa myös sanktioita lain noudattamatta jättämisestä.

Seksuaalinen ahdistelu rikoslaissa

Seksuaalinen ahdistelu ja seksuaalinen häirintä ovat termejä, joita usein käytetään ristiin. Laissa seksuaalinen ahdistelu tarkoittaa koskettamalla tehtyä, seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa tekoja, kuten vaikkapa rintojen puristelua.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö rikoslaissa

Jos seksuaalisen häirinnän tekijä on aikuinen ja kohteena alle 16-vuotias nuori, voi häirintä täyttää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kriteerit. Esimerkiksi seksuaalissävytteiset viestit tai kuvat aikuiselta alle 16-vuotiaalle ovat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Jaa somessa: