Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Kiva miettiä näitä juttuja näin kolmelta aamuyöstä..

Varmaan kaikille on tuttua, että nukkumaan mennessä aivot joskus nostavat pintaan asioita vuosien takaa. Joskus esimerkiksi mietityttää se, että mitä riitatilanteessa sanottiin puolin ja toisin tai sitten keksii miten olisi voinut nokkelasti vastata johonkin kommenttiin. Joskus ne pintaan nousevat asiat on ahdistavia ja ikäviä.

Meemi, jossa neljä ruutua. Ensimmäisessä aivot kysyvät: "meinasitko ruveta jo nukkumaan?". Toisessa nukkumaan käyvä ihminen vastaa, että tarkoitus olisi. Kolmannessa ruudussa aivot sanovat, että kuule muistatko silloin viis vuotta sitten marraskuun ekana keskiviikkona klo 19.34 ku... Neljännessä ruudussa ihmisen silmät ovat apposen ammollaan ja hän on hyvinkin hereillä.

Pintaan voi esimerkiksi nousta jokin seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanne, sillä välillä me ihmiset ymmärretään joidenkin tilanteiden haavoittavuus vasta myöhemmin. On kyse sitten koskettelusta, seksuaalisävytteisistä viesteistä tai väkivallasta, kokemus voi olla yhtä loukkaava. Vastuu seksuaalisesta kaltoinkohtelusta on aina tekijällä. Kaikkiin ahdistaviin ja epämiellyttäviin tilanteisiin on oikeus saada apua ja tukea, eikä lieviä tilanteita ole.

Ei ole olemassa aikarajaa, jonka puitteissa tulisi olla unohtanut se mitä on tapahtunut. Kaikista seksuaalisen kaltoinkohtelun tilanteista on mahdollista selvitä ja toipua, mutta useimmiten siihen tarvitaan toisten ihmisten tukea riippumatta siitä, kuinka pitkään tapahtuneesta on. Seksuaalista kaltoinkohtelua kohdatessa tai nähdessä on siis tärkeää kertoa asiasta turvalliselle henkilölle. Puhuminen on avuksi, vaikka tapahtuneesta olisikin kulunut pidempi aika.

Myös aikuisella, joka on nuorena tai lapsena kohdannut seksuaalista kaltoinkohtelua, on oikeus apuun ja tukeen. Tilanne, joka nuoruudessa ei vaikuttanut kaltoinkohtelevalta, voi nousta pintaan aikuisuuden myötä. Silloin on hyvä kääntyä esimerkiksi opiskelu -tai työterveyden puoleen.

Herättikö tämä sinussa ajatuksia, kysymyksiä tai muistoja? Tule meidän chattiin juttelemaan, se on auki tiistaisin klo 16-19 ja sinne pääset sivun alalaidasta. Chatissä vastaavat Nuorten Exitin työntekijät. Pohditaan yhdessä tilannetta, älä jää yksin. <3

Jaa somessa: