Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Jokainen aikuinen voi tukea nuoren omia rajoja

Mitä sinulle tulee mieleen termistä seksuaalinen kaltoinkohtelu? Tai seksistä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta, väkivallasta?

Jokainen nuoria kohtavaa aikuinen on omalta osaltaan seksuaalikasvattaja. Se, miten suhtaudumme seksuaalisuuteen, seksiin tai väkivaltaan toimii esimerkkinä nuorille. Silloinkin kun kuvittelemme ettemme seksuaalikasvata, vaikutamme nuoriin. Aiheen väistäminen, kysymyksen siirtäminen muille, välinpitämättömyys ja hiljaisuus viestivät, ettei aiheesta ole soveliasta puhua.

Kaikki seksuaalioikeuksiin ja oikeaan tietoon perustuva seksuaalikasvatus tukee nuoren omia rajoja, oli aiheena vaikkapa kondomin käyttö, seksuaalinen suuntautuminen, ihmissuhteet tai seksi. Kaikkiin teemoihin on tärkeä sisällyttää myös seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja rajat: miten kondomin käyttö otetaan puheeksi ja milloin kondomin voi jättää pois, jokaisella on oikeus omaan seksuaalisuuteen, kaikkiin ihmissuhteisiin kuuluu vapaaehtoisuus ja väkivallattomuus, seksin tarkoitus on olla iloa ja nautintoa tuottava asia josta saa myös kieltäytyä.

Seksuaalioikeuksiin kuuluu oikeus saada ikätasoista seksuaalikasvatusta. Seksuaalikasvatus on elinikäinen prosessi, mutta tärkeä erityisesti nuoruudessa murrosikän tuomien muutosten rinnalla. Aikuisen ei tarvitse olla seksuaalisuuden asiantuntija ottaakseen seksuaalisen kaltoinkohtelun ja itsemääräämisoikeuden puheeksi, taito kohdata ja kuunnella vie pitkälle. Ilmiön tiedostaminen, tunnistaminen ja siitä rohkeasti puhuminen on ensiarvoisen tärkeitä seksuaalisen kaltoinkohtelun ennaltaehkäisemiseksi.

Missä tilanteessa sinä voisit ottaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puheeksi?

Netta Puustinen, asiantuntija

Jaa somessa: