Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaaliväkivallan puheeksiottaminen

Jos sinulle herää epäilys seksuaaliväkivallasta, kysy asiasta nuorelta kahden kesken rauhallisessa ympäristössä hienotunteisesti, mutta suoraan aihetta kiertelemättä. Kerro nuorelle miksi kysyt asiasta, esimerkiksi jos jokin tietty asia on herättänyt huolesi. Älä kuitenkaan painosta nuorta vastaamaan. On myös hyvä muistaa, että nuoren tukena on mahdollista olla, vaikkei hän olisi valmis kertomaan mikä mieltä painaa. Kiireetön läsnäolo, sekä kiinnostuksen ja ymmärryksen osoittaminen nuorta kohtaan ovat ensiarvoisen tärkeitä. Voit kertoa nuorelle, että olet käytettävissä ja tukena jatkossakin. 

Esimerkkikysymyksiä huolen puheeksiottoon 

  • Olen huolissani sinusta, koska… Haluaisitko puhua asiasta? 
  • Oletko joutunut seksuaaliseen tilanteeseen, jossa et olisi halunnut olla? Mitä siinä tapahtui?
  • Mitä sinulle on tapahtunut? Onko joku loukannut sinun henkilökohtaisia rajoja?
  • Onko joku ehdottanut tai puhunut sinulle seksuaalisia asioita, jotka ovat tuntuneet epämiellyttäviltä tai hämmentäviltä? Haluatko kertoa lisää?
  • Onko joku koskenut sinuun tavalla, joka on tuntunut epämiellyttävältä tai ahdistavalta? 
  • Onko joku tehnyt sinulle jotakin seksiin liittyvää (nimittely, koskettelu, uhkailu jne.), jota et olisi halunnut? 
  • Onko joku tarjonnut sinulle lahjaa, tavaraa, alkoholia, tupakkaa, rahaa tai muuta palkkiota jostain seksiin liittyvästä? Mitä siinä tapahtui?

Luvanantamisen näkökulmasta seksuaaliväkivalta on tärkeää esimerkkikysymysten mukaisesti nimetä, jotta nuori tietää, mistä puhutaan. Jos epäillään rikosta, on jatkokysymykset hyvä pitää avoimena (missä, mitä, milloin) ja mahdollisimman vähäisinä.

Voit tarvittaessa konsultoida maksutta työntekijöitämme seksuaalisen kaltoinkohtelun puheeksiottamiseen liittyen. Nuorten Exitin yhteystiedot löytyvät täältä.

Jaa somessa:

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?