Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Seksuaalisen kaltoinkohtelun puheeksiottaminen

Jos sinulle herää epäilys seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, kysy asiasta nuorelta kahden kesken rauhallisessa ympäristössä hienotunteisesti, mutta suoraan aihetta kiertelemättä. Kerro nuorelle miksi kysyt asiasta, esimerkiksi jos jokin tietty asia on herättänyt huolesi. Älä kuitenkaan painosta nuorta vastaamaan. On myös hyvä muistaa, että nuoren tukena on mahdollista olla, vaikkei hän olisi valmis kertomaan mikä mieltä painaa. Kiireetön läsnäolo, sekä kiinnostuksen ja ymmärryksen osoittaminen nuorta kohtaan ovat ensiarvoisen tärkeitä. Voit kertoa nuorelle, että olet käytettävissä ja tukena jatkossakin. 

Esimerkkikysymyksiä huolen puheeksiottoon 

  • Olen huolissani sinusta, koska… Haluaisitko puhua asiasta? 
  • Oletko joutunut seksuaaliseen tilanteeseen, jossa et olisi halunnut olla? 
  • Onko joku ehdottanut tai puhunut sinulle seksuaalisia asioita, jotka ovat tuntuneet epämiellyttäviltä tai hämmentäviltä? 
  • Onko joku koskenut sinuun tavalla, joka on tuntunut epämiellyttävältä tai ahdistavalta? 
  • Onko joku tehnyt sinulle jotakin seksiin liittyvää (nimittely, koskettelu, uhkailu jne.), jota et olisi halunnut? 
  • Onko joku tarjonnut sinulle lahjaa, tavaraa, alkoholia, tupakkaa, rahaa tai muuta palkkiota jostain seksiin liittyvästä? 

Voit tarvittaessa konsultoida maksutta työntekijöitämme seksuaalisen kaltoinkohtelun puheeksiottamiseen liittyen. Nuorten Exitin yhteystiedot löytyvät täältä.

Jaa somessa: