Poistu sivulta

Hyppää sisältöön

Ammattilainen, onko sinulla sanat sukuelimille?

Seksuaalikasvatusta tarvitaan kaiken ikäisenä, muuttuvissa elämäntilanteissa. Seksuaalikasvatuksen tarve korostuu nuorena, kun keho muuttuu, mieli myllertää ja seksuaalisuus herää uudella tavalla. Lapset ja nuoret tarvitsevat seksuaalikasvatusta tehdäkseen itselleen sopivia ratkaisuja ja osatakseen turvata itseään. Ammattilaisen ei tarvitse olla koulutettu seksologi tai väkivaltatyön ammattilainen puhuakseen nuorille omista rajoista, seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja suostumuksesta.

Jotta seksuaalisuus ja seksuaalisuudesta puhuminen olisi luontevia asioita, on seksuaalikasvatus hyvä aloittaa mahdollisimman nuorena. Seksuaalikasvatukseen kuuluu esimerkiksi kehon osien nimeäminen. Aikuisetkaan eivät aina pysty puhumaan sukuelimistä oikeilla nimillä; itselle luontevat sanat voivat puuttua tai niihin voi liittyä häpeää. Pohdi hetki, tai kirjoita ylös:

Mitä kaikkia sanoja tiedät sukuelimille?

Mitkä niistä ovat sinulle luontevia käyttää?

Onko joitain sanoja, joita et halua käyttää, tai jotka tuntuvat liian karskeilta tai lapsellisilta?

Mitä sanoja käytät lääkärin, lastesi tai ystäviesi kesken? Entä asiakkaiden?

Tätä samaa harjoitusta voi käyttää lasten ja nuorten kanssa. Tehtävässä kaikki sanat ovat sallittuja, myös ne, joita on ehkä joskus kielletty sanomasta. Sen jälkeen voidaan pohtia, voiko eri sanoja käyttää erilaisissa tilanteissa.

Rajoja rikkovien tilanteiden ehkäisyssä ja tunnistamisessa seksuaalikasvatuksella on tärkeä rooli. Oman kehonosien nimeäminen auttaa henkilökohtaisten alueiden hahmottamisessa ja rajojen asettamisessa. Itselleen tapahtuneista epämiellyttävistä tilanteista on helpompi kertoa, kun asioille on luontevat sanat.

Mietityttääkö, miten puhua seksuaalisuudesta tai seksuaaliväkivallan teemoista asiakasnuorten kanssa? Voit konsultoida asiantuntijoitamme matalalla kynnyksellä puhelimitse tai sähköpostitse info@exitry.fi. Järjestämme maksuttomia ja kaikille avoimia Seksuaaliväkivalta – tunnistamisesta tukeen-webinaareja keväällä. Voit myös kysyä maksutonta koulutusta omalle työyhteisöllesi.


Netta Puustinen, asiantuntija

Jaa somessa: